GKW-01 błędne odczyty temperatury
-
Cokictamkloc
Nie specjalnie uśmiecha mi zakup drugiego innego żeby mógł w tym czasie pracować w domu. Sterownik jest dobry ale użycie drugiego czujnika po kablu jest koniecznością jeżeli ma pracować prawidłowo
-
Adriano
Końcówka roku totalny brak czasu, delegacje, święta itd i nie miałem kiedy zająć się tematem.
Tak dostałem maila z prośbą o dostęp do mojego konta co zignorowałem, ale na wizytę jak najbardziej zapraszam, teraz powinie wygospodarować trochę czasu.
Wracając do termostatów
Tak jest rekuperacja i ona też ma wpływ na wskazania temperatury, bo 3 razy w ciągu dnia jest zaprogramowane wietrzenie na 100%, wtedy następuje spadek odczytu temperatury o 2-3 stopnie, mimo że rekuperacja nadmuchuje temperaturę zbliżoną do pomieszczeniowej max o 1 stopień niższa.
Taka sama sytuacja występuje przy otwarciu lub uchyleniu okna dosłownie na 3 sekundy.
Wniosek taki że termostat jest wrażliwy na jakikolwiek podmuch powietrza i nie musi on być o niższej temperaturze, wystarczy szybciej przejść obok i wskazania lecą o 2 stopnie w dół.
Dlatego termostat w garażu gdzie nie ma rekuperacji działa stabilnie.
Wszystkie termostaty muszą mieć korektę o 1-2 stopnie na minus bo przekłamują, oprócz tego w garażu.
Kalibrację i odczyty robiłem też na wyłączonej rekuperacji sugerując się że właśnie przez nią potrzebna jest korekta, ale mimo to i tak występuje przekłamanie.
Widziałem że jest jakiś nowy soft 'beta' ale nie mogę go wgrać, nie mam opcji 'yes-beta'.
Tak jak kolega Cokictamkloc słusznie zaznaczył, też na półce miałem do wyboru Salusa SQ600 albo właśnie GKW i wybrałem Suple bo mam cały dom na tym systemie.
Tak dostałem maila z prośbą o dostęp do mojego konta co zignorowałem, ale na wizytę jak najbardziej zapraszam, teraz powinie wygospodarować trochę czasu.
Wracając do termostatów
Tak jest rekuperacja i ona też ma wpływ na wskazania temperatury, bo 3 razy w ciągu dnia jest zaprogramowane wietrzenie na 100%, wtedy następuje spadek odczytu temperatury o 2-3 stopnie, mimo że rekuperacja nadmuchuje temperaturę zbliżoną do pomieszczeniowej max o 1 stopień niższa.
Taka sama sytuacja występuje przy otwarciu lub uchyleniu okna dosłownie na 3 sekundy.
Wniosek taki że termostat jest wrażliwy na jakikolwiek podmuch powietrza i nie musi on być o niższej temperaturze, wystarczy szybciej przejść obok i wskazania lecą o 2 stopnie w dół.
Dlatego termostat w garażu gdzie nie ma rekuperacji działa stabilnie.
Wszystkie termostaty muszą mieć korektę o 1-2 stopnie na minus bo przekłamują, oprócz tego w garażu.
Kalibrację i odczyty robiłem też na wyłączonej rekuperacji sugerując się że właśnie przez nią potrzebna jest korekta, ale mimo to i tak występuje przekłamanie.
Widziałem że jest jakiś nowy soft 'beta' ale nie mogę go wgrać, nie mam opcji 'yes-beta'.
Tak jak kolega Cokictamkloc słusznie zaznaczył, też na półce miałem do wyboru Salusa SQ600 albo właśnie GKW i wybrałem Suple bo mam cały dom na tym systemie.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To długie święta od września do styczniaAdriano wrote: Sat Jan 11, 2025 1:12 pm Końcówka roku totalny brak czasu, delegacje, święta itd i nie miałem kiedy zająć się tematem.
Tak, czy siak miło że wróciłeś.
Nowy soft w wersji beta ma poprawki na korekty temperatury, ale pewnie nie jest to ostateczna wersja. Temat niestety się długo już ciągnie, do tego było świąteczne zamieszanie.
Także jeśli chciałbyś spróbować tą wersję, to musisz w trybie konfiguracyjnym wejść na http://192.168.4.1/beta i tam wybrać odpowiedni update.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Cokictamkloc
Wklejam porównanie z wewnętrznym czujnikiem w gkw oraz zewnętrznym ( jakieś 50cm oddalony od sterownika )
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Masz najnowszą wersję oprogramowania? updates.supla.orgCokictamkloc wrote: Fri Jan 31, 2025 8:47 pm Wklejam porównanie z wewnętrznym czujnikiem w gkw oraz zewnętrznym ( jakieś 50cm oddalony od sterownika )
-
Cokictamkloc
Oczywiście ,że tak . Jednak co to zmienia skoro odczyty są przekłamywane przez elektronikę która grzeje czujnik.
-
klew
Dla mnie nie jest to tak oczywiste, bo aktualizacje dla Gkw, które trochę poprawiają algorytm korygowania temperatury, zostały oficjalnie wydane dopiero wczoraj. Także upewnij się, że masz wersję 24.12.01.Cokictamkloc wrote: Fri Jan 31, 2025 10:29 pm Oczywiście ,że tak . Jednak co to zmienia skoro odczyty są przekłamywane przez elektronikę która grzeje czujnik.
To, że jest tam elektronika, która się grzeje, nie jest ani tajemnicą ani zaskoczeniem. Samo ESP, które tam siedzi, potrafi grzać się do 60-70 stopni
Warto też porównać pomiar z jakimś innym termometrem.
-
Cokictamkloc
Ratuje tylko to że jest opcja podpięcia zewnetrznego czujnika
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
A jak dasz ten termometr przy zewnętrznym czujniku, to też pokaże 21?Cokictamkloc wrote: Fri Jan 31, 2025 11:54 pm Ratuje tylko to że jest opcja podpięcia zewnetrznego czujnika
-
Cokictamkloc
Zostawiam dla przyszłych kupujących . Bierzcie pod uwagę konieczność korzystania z zewnętrznego czujnika jeżeli chcecie aby to dobrze działało . Pozdrawiam