Chyba zbyt mocno świętowałeś ten dzień Pi

Nie będę zakładał nowego tematu bo właśnie na to samo trafiłem. Mam strukturę która zajmuje 500B ale chce zapisać tablicę 10 elementów które zajmuje już 5000B i do tego wykorzystuje setBlob. Jeżeli użyję LittleFsConfig to się zapisuje pomimo, że mam ustawione na SUPLA_LITTLEFS_CONFIG_BUF_SIZE 1024. A ja używam swojej implementacji SPIFFS i tu się to nie powodzi muszę zwiększyć buffor do 5000. @klew czy robiłeś jakieś optymalizacje i dzielisz to na mniejsze fragmenty? A może doszedłem do blędnych wniosków i problem jest gdzie indziej?klew wrote: Fri Jan 24, 2025 8:43 am Domyślnie Config jest ustaiwony na 1000 B. Sam 1 HVAC zajmuje chyba z 600 B.
Biblioteka pod Arduino IDE nie jest zoptymalizowana do dużych konfigów ale na ESP32 powinno się to zmieścić, bo tam RAMu jest sporo.
Także zwiększenie rozmiaru do 30-40 kB powinno pomóc.
Tylko nie wiem, czy komunikacja będzie działać stabilnie. Ostatnio robiłem testy na 40-60 HVAC i tam komunikacja potrafi padać, bo urządzenie nie wyrabia z przetwarzaniem danych przesyłanych z serwera...
Testowałem to pod gołym esp-idf i tam to "ustabilizowałem", aby te 60 działało, ale to jest turdny temat i nie wiem czy na Arduino IDE to będzie też działać.
Większe bolb są zapisywane do osobnych plików. Teraz nie pamiętam szczegółówkrycha88 wrote: Sat Feb 01, 2025 10:19 amNie będę zakładał nowego tematu bo właśnie na to samo trafiłem. Mam strukturę która zajmuje 500B ale chce zapisać tablicę 10 elementów które zajmuje już 5000B i do tego wykorzystuje setBlob. Jeżeli użyję LittleFsConfig to się zapisuje pomimo, że mam ustawione na SUPLA_LITTLEFS_CONFIG_BUF_SIZE 1024. A ja używam swojej implementacji SPIFFS i tu się to nie powodzi muszę zwiększyć buffor do 5000. @klew czy robiłeś jakieś optymalizacje i dzielisz to na mniejsze fragmenty? A może doszedłem do blędnych wniosków i problem jest gdzie indziej?klew wrote: Fri Jan 24, 2025 8:43 am Domyślnie Config jest ustaiwony na 1000 B. Sam 1 HVAC zajmuje chyba z 600 B.
Biblioteka pod Arduino IDE nie jest zoptymalizowana do dużych konfigów ale na ESP32 powinno się to zmieścić, bo tam RAMu jest sporo.
Także zwiększenie rozmiaru do 30-40 kB powinno pomóc.
Tylko nie wiem, czy komunikacja będzie działać stabilnie. Ostatnio robiłem testy na 40-60 HVAC i tam komunikacja potrafi padać, bo urządzenie nie wyrabia z przetwarzaniem danych przesyłanych z serwera...
Testowałem to pod gołym esp-idf i tam to "ustabilizowałem", aby te 60 działało, ale to jest turdny temat i nie wiem czy na Arduino IDE to będzie też działać.
Sprawdzałem to tworząc bramkę Zigbee - jeżeli rozmiar bloga jest większy niż 32b to idzie jako oddzielny plik.