Temperatura z linku bezpośredniego na wyświetlaczu LED

MichNick

Dzięki. Mam nadzieję że TM1637 szybko zagości w Gui Generic.
MichNick

Niestety skrypt nie radzi sobie z temperaturami ujemnymi. Czy to kwestia biblioteki?
roman106

Temperatur ujemnych nie uwzględniłem, bo moje pierwsze urządzenie pokazywało temperaturę ciepłej wody. Teraz mam też termometr na zewnątrz, jednak ze względu na miejsce zamieszkania (Irlandia) za bardzo nie mam jak przetestować. Co prawda było kilka dni z temperaturami ujemnymi, ale wtedy nie miałem czasu, by zająć się zmianami.

Mogę dodać poprawki, ale bez własnych testów. Jesteś zainteresowany?
MichNick

Jasne. Przetestuje w Karpatach a jak będzie trzeba to wsadzimy termometr do zamrażarki :P
roman106

No to testuj :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MichNick

Dzięki za udostępnienie kodu.
Wyświetlacz działa stabilnie. Wg mnie inaczej powinno być rozwiązane wyświetlanie wartości ujemnej. (Temperaturę -3.325°C wyświetla jako -3-2 zamiast -3°2 lub - 3 (zaokrąglenie pozwoliło by wyświetlić ujemne temperatury poniżej -10°C).

Wydaje mi się że brakuje funkcji czyszczenia wyświetlacza display.clear() . (Od czasu do czasu pojawiają się stare odczyty z innego linku.)
Zdecydowanie jasność wyświetlacza ustawiona na maxa to przesada. U mnie wystarczy 0x0a.
Wyświetlacz ma duży potencjał i szerokie zastosowanie. Przy tym stosunku jakości do ceny aż dziwne że nikt dotychczas nie wdrożył go do Supli. Dobra robota.

Dasz radę zrobić wersję kodu na dwa wyświetlacze?
roman106

Dałem wyświetlanie podwójnego minusa, bo przy temperaturach ponad -10 stopni ten pierwszy minus zniknie. Wiem, że to trochę nieeleganckie takie kombinowanie. Najlepsze wyjście, to zakup wyświetlacza z kropkami (bez dwukropka), wtedy można normalnie wyświetlić temperaturę "-12.3". Symbol temperatury czy jakiś opis dać na obudowie i po problemie.

Inna opcja, to dodać niebieską diodę, która będzie się zapalać przy ujemnej temperaturze. Dwa wyświetlacze da radę podłączyć.

Return to “Projekty użytkowników”