W testowych bramkach był problem z anteną od WiFi i dlatego moc nadawania WiFi była wtedy redukowana, bo mimo ogólnie mniejszego zasięgu, połączenie działało stabilniej.Zibi_007 wrote: Thu Feb 06, 2025 8:21 pm
@klew - nie wiem czy pomogę, ale podzielę się swoim doświadczeniem. Kiedyś (na samym początku) był taki soft, że łapało mi przez dwie kondygnacje i sygnał był na poziomie >40%. Później zmniejszaliście moc, aby poprawić stabilność połączenia (tak to pamiętam). No i u mnie przez dwie kondygnacje sygnał spadł do ok 28-36%. I zaczęło regularnie zrywać połączenie. Nic nie pomagało. Działało 30 min., czasem 2-3h i przestawało. Musiałem boxa przenieść kondygnację niżej i zaczęło wszystko chodzić (sygnał pow. 48-50%). To było przy bramkach testowych. Po wymianie na docelową mam teraz siłę sygnału WIFI 68% i węzeł mostu 98%. Czas pracy to 22 dni i jest stabilny jak skała. W każdym razie pamiętam, że na nowym sofcie poniżej 40% zasięgu WIFI potrafił się rozłączać, natomiast w pierwszej wersji softu, która przyszła z bramkami, poza problemem z pierwszym połączeniem nawet poniżej 35% działało stabilnie (no na ile mogłem to wtedy ocenić w 1-2 dni). W każdym razie, jakby trzeba było coś potestować, to spokojnie mogę z tą bramką sobie pochodzić, daj tylko znać co i jak robić.
W aktualnych boxach tego problemu nie ma i tam jest ustawiona domyślna maksymalna moc.
Tylko to wszystko dotyczy Wi-Fi, a tutaj jest kwestia zasięgu tego drugiego radia.