ESP8266 - dziwny problem z połączeniem

noldziu

Cześć,

chce stworzyć płytke pod siebie przy użyciu esp8266 (wemos albo nodemcu) więc wygenerowałem sobie w GUI generic binarkę.
Po wgraniu jej zarówno przez gui generica czy też flash download tool jest problem z tym że po wgraniu i ustawieniu wszystkich wejsc wyjsc i nazwy sieci gdy ma już tylko połączyc sie z siecia to nie robi tego. Sprawdzam po jakimś czasie i nadal jest ze sie łączy i tak w nieskonczoność.
Ktoś wie co może być przyczyną?
Sprawdzałem to na wemosie i na dwóch nodemcu niestety na każdym taki sam objaw. Hasła i SSID tak samo sprawdzałem po 5 razy czy dobrze wpisane. Sprawdziłem jeszcze na esp32 (nówka z pudełka wyciągnięta) i tam się połaczyło za 1 razem i wszystko działa i łączy się jak należy. Nie omieszkam dodać że te moduły na których połączenie nie działa kiedyś uzywałem lecz nazwa mojej sieci była inna.
Dodatkowo każdy moduł czyściłem blankiem albo erase w programach do wgrywania, kombinowałem z wgraniem potem esp init data i potem binarki ale to na nic.
Wnioskuje że skoro esp32 połączyło się od strzała to problem z tymi esp8266 jest raczej związany ze starą nazwą sieci której kiedyś używałem.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc rozwiązać ten problem??? szkoda mi 3 esp8266 :)
esp.pn.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Sieć 2,4GHz? A może masz sieć dual?
YoMan

YoMan wrote: Sat Feb 08, 2025 4:43 pm Sieć 2,4GHz? A może masz sieć dual?
Sieć 2,4Ghz. Co znaczy dual?
W domu mam zainstalowane kilka supła ROW - 02 i działają bez problemu.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Sieć dual to 2.4GHz i 5GHz. Co tam masz wgrane? Może pamięci brakuje.
noldziu

djalex wrote: Sat Feb 08, 2025 6:07 pm Sieć dual to 2.4GHz i 5GHz. Co tam masz wgrane? Może pamięci brakuje.
Wybrałem z generic gui przekaźniki, przyciski, krańcówki, bmp280 i czujnik temperatury ds18b20.
Nawet jak tylko skonfiguruje nazwę sieci i hasło i serwer bez reszty to i tak nie. Łączy się z routerem.

Sieć 5ghz mam wyłączona.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

To może niewłaściwe dane dostępowe do sieci podajesz.
Patryk

Dla mnie dziwny jest ten GUID.
Same zera na końcu.
Ale (osobiście) nie wiem, w czym może być problem.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Guid jest dziwny to fakt.
Samo zachowanie esp jest mi znajome. Miałem kilka wemosow-klonow które nie chciały się łączyć. Niektóre się w końcu połączyły po różnych zabiegach ale zdarza im się miewać problemy. Nie znalazłem przyczyny. Kilka wyrzuciłem. Może trop z nazwą sieci? Wgraj może Tasmota i sprawdź czy się łączy, testowo zmieniaj nazwę sieci. Może jakiś znak jest wrażliwy w supli?
YoMan

YoMan wrote: Sun Feb 09, 2025 12:09 am Guid jest dziwny to fakt.
Samo zachowanie esp jest mi znajome. Miałem kilka wemosow-klonow które nie chciały się łączyć. Niektóre się w końcu połączyły po różnych zabiegach ale zdarza im się miewać problemy. Nie znalazłem przyczyny. Kilka wyrzuciłem. Może trop z nazwą sieci? Wgraj może Tasmota i sprawdź czy się łączy, testowo zmieniaj nazwę sieci. Może jakiś znak jest wrażliwy w supli?

Ale jak wygenerowałem generowałem generica na esp32 to od strzała poszło i to mnie dziwi.

A z tym numerem guid to co jest dziwnego ?
noldziu

djalex wrote: Sat Feb 08, 2025 6:47 pm To może niewłaściwe dane dostępowe do sieci podajesz.
Sprawdzałem po kilka razy przy każdym wgraniu. Na esp32 wpisywałem te same i poszło od razu.

Return to “Pomoc”