Używam GKW-01 od 3 miesięcy i mam następujące uwagi/pytania:
1) skonfigurowałem sobie urządzenia, żeby mi w nocy w sypialni nie świeciły (super) ale jak skonfigurować je tak, żeby mi również nie świeciły czerwoną diodą? W nocy lubię ciemno.
2) mam wątpliwości co do odczytów wilgotności. Mam regulanie odczyty wilgotnosci (kilka urzadzen) na poziomie 30-35%. Obok inny czujnik wilgotnosci pokazuje 45-50%. Pisząc te slowa sprawdzilem: 31.6% supla na ścianie a czujnik wilgotnosci obok 53%. Nie wiem ktory sie myli ale 31.3% to dosc podejrzany wynik. Jak sprawidzic/skalibrowac taki czujnik?
3) wiem ze moge skonfigurowac co widze na glownym ekranie. Np. moge miec temp + wilognosc. Ale wtedy jest dosc nieczytelnie wiec zwykle wlaczam po prostu widok temp. Ale chcialbym zeby po kliknieciu w prawo pokazywal mi wilognosc. Dobrze widze, ze takiego czegos sie nie da zrobic?
4) Czy jest jakas mozliwosc implementacji swojego algorytmu wlaczania / wylaczania zaworow? Moge swoj firmware tam wgrac jakos? Taki trywialny algorytm z progiem temperatury mnie nie zadawala. Chcialbym sobie go bardziej inteligentnie dopracowac zeby uwzglednic bezwladnosc podlogowki (chocby ustawic 2 progi: osobny dla wchodzenia i dla schodzenia)
GKW-01 - parę uwag i pytań
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Co do wigotności, ja mam u siebie na poziomie 35-38%, mierzone kilkoma czujnikami, nawet takim retro analogowym. W sezonie grzewczym to normalny poziom.
Nt reszty pytań nie wypowiadam się.
Nt reszty pytań nie wypowiadam się.
-
U mnie też nie przekracza 40%. Na ogół przy ogrzewaniu podłogowym mam 33-35%. Raczej musisz sprawdzić ten drugi wilgotnościomierz.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
Aktualnie świecenia tej diody się nie ustawia, ale planujemy to zmienić, aby było to powiązane ze świeceniem ekranu.
Wydaje mi się że wilgotność jest zaniżona, bo jest zawyżony pomiar temperatury.
Soft możesz wgrać, ale to jest raczej skomplikowany temat, bo musiałbyś praktycznie od zera samemu zaimplementować cały ekran i jego obsługę.
Napisz może co w obecnym algorytmie nie odpowiada i jak byś chciał go zmienić?
Wydaje mi się że wilgotność jest zaniżona, bo jest zawyżony pomiar temperatury.
Soft możesz wgrać, ale to jest raczej skomplikowany temat, bo musiałbyś praktycznie od zera samemu zaimplementować cały ekran i jego obsługę.
Napisz może co w obecnym algorytmie nie odpowiada i jak byś chciał go zmienić?