Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

@LukiSpajder - w oparciu o Twoje logi zwiększyłem rozmiar LittleFSConfig - Twój miał 1020 bajtów czyli na granicy - daj znać czy to coś zmieniło.

@Zibi_007 To raportowanie energii działa u Ciebie już prawidłowo?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Feb 09, 2025 6:39 pm [...]
Dla tej wersji softu:
Zrzut ekranu 2025-02-09 201517.jpg
dalej źle pokazuje (ciągle pokazuje 10x mniej):
Zrzut ekranu 2025-02-09 201423.png
W załączniku log z parowania i działania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Feb 09, 2025 6:39 pm @LukiSpajder - w oparciu o Twoje logi zwiększyłem rozmiar LittleFSConfig - Twój miał 1020 bajtów czyli na granicy - daj znać czy to coś zmieniło.

Odpaliłem wszystko dodałem wszystkie urządzenie, powtórzyłem wszystkie ustawienia jak wcześniej ( czyli zmiana z przekaźnika na schodowy tego małego okrągłego przycisku ) . I testuję jakieś 30 minut resetuje kombinuje i nic się nie dzieje złego .

Wygląda że jest wszystko jest ok 👍 - działa prawidłowo 😁
Po testuje jeszcze 😁

Jedynie po restarcie bramki jak gniazdo jest włączone . Po ponownym zalogowaniu się bramki pokazuje 10 razy mnie watów i przez 10 minut się to nie odświeżyło - to tylko informacja ,
Po wyłączeniu i włączeniu gniazdka jest prawidłowo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Sun Feb 09, 2025 9:10 pm, edited 4 times in total.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Sun Feb 09, 2025 6:00 pm
lukasz06 wrote: Sat Feb 08, 2025 11:03 pm @Vajera jak to jest z tym statusem czujnika binarnego po zaniku zasilania. Myślałem, że to poprawiłeś, ale u mnie to nie działa do końca prawidłowo.. Jeśli w trakcie zaniku zasilania zmienię status czujnika, to po powrocie pokazuje ostatni zapamiętany stan. Czekałem 1h i stan się nie zmienił na prawidłowy.
Odpowiadam - cały dzień spędziłem dzisiaj nad kodem źródłowym Hubitata i jestem już właściwie na 100% pewny:
  • te czujniki IAS bardzo różnie reagują na próby konfiguracji raportowania zone status - czasami pomaga taki zabieg - po sparowaniu i restarcie bramki należy "pobudzić" czujnik, wtedy zaczyna wysyłać raporty, ale i tak po jakimś czasie może mu się "zapomnieć" i nie ma na to sposobu,
  • to są urządzenia sleepy device - nie ma żadnego sposbu żeby je obudzić z poziomu bramki,
  • jedyne, co mogę zaproponować to kopia rozwiązania z Hubitata - czyli jeżeli np. przez 60 minut czujnik nie podał stanu i nie daje się odczyć readAttribute to ustawiamy mu stan na offline w Supla.
Dzięki, przyjmuje do wiadomości. 😉
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Feb 09, 2025 6:10 pm W temacie resetu licznika energii w Tuya:
The second addition is the "Reset Energy" command. Unlike the zWave devices, most of the Zigbee devices do not have an explicit Reset command supported in the firmware, so resetting the energy reading is simulated by storing the actual energy reading in a state and then subtracting it from the new energy readings. The custom 'resetEnergy' command can be invoked from RM5 rule every month or every week, etc..
Oni rozwiązali to poprzez zapamiętywanie stanu licznika przy parowaniu i odejmowanie od stanu raportowanego tego stanu zapamiętanego - mogę spróbować zaimplementować coś takiego?
Rozumie że to chodzi o to moje gniazdko , jak będziesz mial czas aby to zrobić . To oczywiście przetestuje czy działa 😁
brodaa

Przy próbie kompilacji Z2S_Device_Scanner.ino, Arduino sypie mi takim błędem:

Code: Select all

C:\Users\Przemek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\examples\Z2S_Device_Scanner\Z2S_Device_Scanner.ino: In function 'bool rawCmdHandlerCb(uint8_t)':
C:\Users\Przemek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\examples\Z2S_Device_Scanner\Z2S_Device_Scanner.ino:53:7: error: 'zb_zcl_send_default_handler' was not declared in this scope
   53 |       zb_zcl_send_default_handler(bufid, cmd_info, ZB_ZCL_STATUS_SUCCESS);
      |       ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
C:\Users\Przemek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\examples\Z2S_Device_Scanner\Z2S_Device_Scanner.ino:60:7: error: 'zb_zcl_send_default_handler' was not declared in this scope
   60 |       zb_zcl_send_default_handler(bufid, cmd_info, ZB_ZCL_STATUS_SUCCESS);
      |       ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

exit status 1

Compilation error: 'zb_zcl_send_default_handler' was not declared in this scope
Proszę o podpowiedź co trzeba zmienić żeby ta kompilacja poszła dalej?
vajera

LukiSpajder wrote: Mon Feb 10, 2025 5:50 am
Rozumie że to chodzi o to moje gniazdko , jak będziesz mial czas aby to zrobić . To oczywiście przetestuje czy działa 😁
Moje również ma ten problem, z testowanych do tej pory zareagowało chyba tylko to będące w posiadaniu kolegi @Zibi_007.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
kiler88
Been thanked: 1 time

Wgrywając "małego" bina z wersji 0.1.1 wykrzaczyło mi całkowicie ESP, musiałem wgrać "dużego", dodać urządzenia na nowo, testowo później wgrałem jeszcze raz małego i zadziałało bez utraty urządzeń, więc pewnie coś u mnie.

Edit:
Dzisiaj wgrywałem "małego" bina 0.1.4 i poszło bez problemu.
Last edited by kiler88 on Tue Feb 11, 2025 10:16 am, edited 1 time in total.
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

endrju_88 wrote: Sat Feb 08, 2025 7:08 pm
vajera wrote: Sat Feb 08, 2025 2:52 pm
endrju_88 wrote: Sat Feb 08, 2025 1:21 pm Wgrałem dzisiaj plik .bin (1.8Mb) z Wersji 0.1.0-07/02/2025: pod adres 0x10000 i w Supla Cloud okazało się ,że jest konflikt kanałów , przez co moduł nie mógł się połączyć. Musiałem go finalnie usunąć z Clouda ,wgrać od nowa plik (tylko już ten 4Mb ) i dodawać wszystkie urządzenia od nowa. Wgrywałem tego 1,8Mb identycznie jak w wersji wcześniejszej. Czy coś się zmieniło w procedurze wgrywania tych mniejszych binów? Ustawiłem nieodpowiedni adres? Czy miał ktoś z Was podobny problem ?
Nic takiego nie powinno mieć miejsce. Funkcja InitSuplaChannels() tworzy kanały na bazie tablicy zapisanej na oddzielnej partycji, dane Zigbee podobnie.
Ok , w takim razie poczekam na kolejną aktualizację i o ile będzie plik 1,8 MB to spróbuje jeszcze raz tak samo wgrać bina i zobaczę czy będzie ok.
Wgrałem dzisiaj najnowszego 1,8Mb ,bina i poszło od strzała , bez konfliktu kanałów :) suuper !! Dodałem gniazdko z pomiarem energii. Ustawiłem reakcję w Cloud i Gniazdko działa na pojedynczy przycisk ,które je załącza ilekroć wcisnę przycisk , działa fajnie ,szybko i bez zająknięcia. Ale jest problem. Jeśli mam włączone gniazdko i wcisnę RST na ESP lub odłączę od zasilania moduł to ikona zmienia się na wyłączone mimo ,że jest fizycznie gniazdko włączone .Nie pamięta jak by poprzedniego stanu. Gorzej jest też z pomiarem energii. Pomiar jest ale , gdy miałem podłączony zasilacz pokazywał 52W , gdy odpiąłem zasilacz i podłączyłem ładowarkę od kom to nadal pokazywał 52W , aż do momentu kiedy wcisnąłem RST na module esp32 , wtedy wskoczyło 0,8W ale zniknęła plansza na ,której jest pokazany koszt zużytej energii . Tyle zauważyłem jeśli chodzi o gniazdka z pomiarem energii.
vajera

endrju_88 wrote: Mon Feb 10, 2025 3:49 pm Wgrałem dzisiaj najnowszego 1,8Mb ,bina i poszło od strzała , bez konfliktu kanałów :) suuper !! Dodałem gniazdko z pomiarem energii. Ustawiłem reakcję w Cloud i Gniazdko działa na pojedynczy przycisk ,które je załącza ilekroć wcisnę przycisk , działa fajnie ,szybko i bez zająknięcia. Ale jest problem. Jeśli mam włączone gniazdko i wcisnę RST na ESP lub odłączę od zasilania moduł to ikona zmienia się na wyłączone mimo ,że jest fizycznie gniazdko włączone .Nie pamięta jak by poprzedniego stanu. Gorzej jest też z pomiarem energii. Pomiar jest ale , gdy miałem podłączony zasilacz pokazywał 52W , gdy odpiąłem zasilacz i podłączyłem ładowarkę od kom to nadal pokazywał 52W , aż do momentu kiedy wcisnąłem RST na module esp32 , wtedy wskoczyło 0,8W ale zniknęła plansza na ,której jest pokazany koszt zużytej energii . Tyle zauważyłem jeśli chodzi o gniazdka z pomiarem energii.
Rozumiem, że po restarcie bramki gniazdko jest ON a Supla pokazuje OFF, tak? I po kilku minutach nadal jest tak samo?
Pamiętasz model tego gniazdka?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”