Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Mon Feb 10, 2025 11:20 pm
Pozostałe uwagi:
- po odłączeniu zasilania bramki pokazuje gniazdko w pozycji "off" bez względu, jak faktycznie było. Po ponownym podłączeniu bramki po chwili prawidłowo raportuje i pokazuje aktualny stan włączenia/wyłączenia gniazdka (dla mnie taka forma zachowania/działania jest jak najbardziej akceptowalna);
A po odłączeniu zasilania bramki wszystkie kanały Supla nie będą offline? Chyba, że źle Cię zrozumiałem?
- po odcięciu zasilania od gniazdka przez dłuższy czas nic się nie zmienia, pokazuje je cały czas online. Następnie pokazuje się offline (na czerwono), by dosłownie po sekundzie, dwóch pokazać, że znów jest online (co oczywiście nie jest prawdą);
To jest ten scenariusz, o którym zapomniałem - jedynym sposobem jest cykliczne odpytywanie stanu gniazdka i przy braku odpowiedzi oznaczenie go jako offline - pytanie co ile minut?
- po podłączeniu zasilania do gniazdka zawsze startuje jako na "off", nawet jeśli wcześniej było "on" (i tak pokazywało w aplikacji), aplikacja po chwili zmienia raport na prawidłowy (off).
To jest do ogarnięcia albo z wykorzystaniem standardowego atrybutu 0x4003 albo specyficznego dla Tuya 0x8002 - mogę aktywować funkcję przywrócenia stanu po powrocie zasilania?
Odnośnie pierwszego. Nie to, że kanały są "off", tylko gniazdko pokazuje, że jest wyłączone, mimo tego, że podczas wyłączania bramki było włączone. Po prostu nie pamięta ostatniego stanu, co robią np. czujniki. Mnie to nie przeszkadza.

Co do drugiego, to fajnie by było coś takiego zrobić. Nie wiem? Co kilka minut?

Z tym przywróceniem to mógłby być wybór (nie wiem, np. w cloud lub na stronie konfiguracji bramki, tam gdzie teraz są dodatkowe polecenia?) jak ma się zachować po powrocie zasilania (włączony/wyłączony/ostatni stan). Nie wiem tylko ile z tym jest roboty (myślę, że sporo). Może więc lepiej zrobić przywrócenie ostatniego stanu.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Mon Feb 10, 2025 11:24 pm
endrju_88 wrote: Mon Feb 10, 2025 6:42 pm Nie włącza się włącznik zasilania od gniazdka oraz pojedynczy klik wyłącznika. Po RST same przełączą się na OFF i nie powrócą na ON.
Mam prośbę - sparuj ponownie gniazdko, bez żadnych reakcji itp. i zobacz czy funkcjonuje prawidłowo.
Sparowałem ponownie gniazdko , bez ustawiania reakcji tym razem. Sytuacja taka sama.
1. Mam włączone gniazdo i w Supli też pokazuje ,że jest włączone.
2.Wyłączam bramkę i po chwili włączam ją ponownie.
3.Gniazdo nadal świeci sygnalizując ,że jest włączone za to w Supli po nawiązaniu połączenia gniazdo przełącza się na OFF i tak już zostaje , nie przełączy się w Supli na ON jak było przed wyłączeniem Bramki.

4. Pomiar energii wygląda inaczej niż dotychczas w licznikach Supli, dołączyłem foto , brak kWh, rubryk, z np.kosztami itd.
5. Pomiar jest ale tak jak by aktualizuje wartości pomiarowe dopiero po restarcie bramki.
6.W Historii pomiarów brak możliwości przełączenia na zakres czasu 24h. Jedyne to 7 dni.
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

endrju_88 wrote: Tue Feb 11, 2025 3:23 pm
endrju_88 wrote: Mon Feb 10, 2025 6:42 pm Nie włącza się włącznik zasilania od gniazdka oraz pojedynczy klik wyłącznika. Po RST same przełączą się na OFF i nie powrócą na ON.
Mam prośbę - sparuj ponownie gniazdko, bez żadnych reakcji itp. i zobacz czy funkcjonuje prawidłowo.
Sparowałem ponownie gniazdko , bez ustawiania reakcji tym razem. Sytuacja taka sama.
3.Gniazdo nadal świeci sygnalizując ,że jest włączone za to w Supli po nawiązaniu połączenia gniazdo przełącza się na OFF i tak już zostaje , nie przełączy się w Supli na ON jak było przed wyłączeniem Bramki.

4. Pomiar energii wygląda inaczej niż dotychczas w licznikach Supli, dołączyłem foto , brak kWh, rubryk, z np.kosztami itd.
5. Pomiar jest ale tak jak by aktualizuje wartości pomiarowe dopiero po restarcie bramki.
6.W Historii pomiarów brak możliwości przełączenia na zakres czasu 24h. Jedyne to 7 dni.
Image
Jeśli nie ma kWh, to nie będzie tabelki z kosztem.
Pokaż screena co jest w historii
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
endrju_88

klew wrote: Tue Feb 11, 2025 4:57 pm
endrju_88 wrote: Tue Feb 11, 2025 3:23 pm

Image
Jeśli nie ma kWh, to nie będzie tabelki z kosztem.
Pokaż screena co jest w historii
Ok. Proszę .Z historią też krucho. Znaczy się, że brak pomiarów..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

endrju_88 wrote: Tue Feb 11, 2025 5:41 pm
Jeśli urządzenie nie wysyła zużycia energii, to i historii nie będzie. W cloud możesz włączyć historię dla napięć i mocy (jeśli potrzebujesz).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
endrju_88

klew wrote: Tue Feb 11, 2025 5:45 pm
endrju_88 wrote: Tue Feb 11, 2025 5:41 pm
Jeśli urządzenie nie wysyła zużycia energii, to i historii nie będzie. W cloud możesz włączyć historię dla napięć i mocy (jeśli potrzebujesz).
Włączyłem i kWh wraz z tabelkami się pojawiły. 😉
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

1. urządzenia typu gniazdka weryfikują stan co 60 sekund - w przypadku
braku odczytu gniazdko (i licznik) przechodzi w stan offline,
po włączeniu stan powinien się zaktualizować prawie natychmiast,
2. przy parowaniu gniazdka włączony zostaje tryb "odtwórz stan sprzed
wyłączenia",

1 - dział poprawnie według opisu 👍😁
2 - nie wiem czy dobrze przeprowadziłem testy 😉 ale tak :
Gniazdko włączone bramka została odłączona od zasilania na chwilę i podłączona . Wskazania w aplikacji gniazdo OFF fizycznie ON .
Następnie gniazdo ON i bramkę wyłączyłem , zanim włączyłem bramkę gniazdko na OFF . Po włączeniu bramki powinno się gniazdko włączyć - tak się nie stało
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Tue Feb 11, 2025 9:58 pm
Gniazdko włączone bramka została odłączona od zasilania na chwilę i podłączona . Wskazania w aplikacji gniazdo OFF fizycznie ON .
Po ponownym podłączeniu bramki stan gniazdka w Supla się nie zaktualizował na ON? Wyżej pisałeś, że działa zgodnie z pkt. 1?
Następnie gniazdo ON i bramkę wyłączyłem , zanim włączyłem bramkę gniazdko na OFF . Po włączeniu bramki powinno się gniazdko włączyć - tak się nie stało
To nie tak - ten tryb, o którym pisze dotyczy samego gniazdka, czyli ono przywraca sobie stan, przy którym zostało, np. wyjęte z kontaktu i powiadamia o tym Suplę.
To działa inaczej niż przy natywnych obiektach Supla, ale zapewnia autonomię gniazdka.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Tue Feb 11, 2025 10:11 pm
Po ponownym podłączeniu bramki stan gniazdka w Supla się nie zaktualizował na ON? Wyżej pisałeś, że działa zgodnie z pkt. 1?
To nie tak - ten tryb, o którym pisze dotyczy samego gniazdka, czyli ono przywraca sobie stan, przy którym zostało, np. wyjęte z kontaktu i powiadamia o tym Suplę.
To działa inaczej niż przy natywnych obiektach Supla, ale zapewnia autonomię gniazdka.

Dobra czyli te dwa punkty są powiązane 😁 , wyłączenie gniazdka powoduje stan kanału offline włączenie natychmiastową znane online .

Natomiast gdy gniazdko jest włączone a wyłączymy bramkę i za chwilę włączymy to pokazuje w apce OFF a fizycznie dalej jest włączone . W poprzedniej wersji działało to prawidłowo - przynajmniej u Mnie
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukiSpajder wrote: Tue Feb 11, 2025 10:20 pm
vajera wrote: Tue Feb 11, 2025 10:11 pm

Dobra czyli te dwa punkty są powiązane 😁 , wyłączenie gniazdka powoduje stan kanału offline włączenie natychmiastową znane online .

Natomiast gdy gniazdko jest włączone a wyłączymy bramkę i za chwilę włączymy to pokazuje w apce OFF a fizycznie dalej jest włączone . W poprzedniej wersji działało to prawidłowo - przynajmniej u Mnie
Potwierdzam, u mnie dokładnie tak samo. Bramka odłączona (po chwili pokazuje offline, i że włącznik gniazdka jest off). Po podłączeniu zasilania bramki gniazdko robi się online, natomiast włącznik dalej pokazuje off.

Za to funkcja przywracania stanu po zaniku zasilania działa OK. Po odcięciu zasilania od gniazdka i ponownym jego podaniu prawidłowo aktualizuje stan w aplikacji.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”