Czy istnieje konfiguracja reakcji/scen, żeby w oparciu o Sonoff Basic R2 z dwoma czujnikami temperatury osiągnąć:
1. Gdy temperatura powrotu z cyrkulacji jest mniejsza niż 32 oraz temperatura CWU jest większa niż 38 - włącz pompę
2. Gdy temperatura powrotu cyrkulacji jest większa niż 32 oraz temperatura CWU jest mniejsza niż 80 - wyłącz pompę
3. Gdy temperatura CWU jest większa niż 80 - włącz pompę
Mam instalację solarną i dość duże odległości do punktów poboru w domu. Przez to pompa cyrkulacyjna pracująca non stop szybko rozbiera mi CWU. Dlatego steruję to przy pomocy temperatury powrotu nitki cyrkulacji, utrzymując temperaturę na akceptowalnym poziomie. Przy solarach muszę wprowadzić warunek ciągłej pracy pompy w celu ochrony temperaturowej zasobnika. Do tej pory realizuję to przez przekaźnik i termostat Salus oraz reguły OneTouch. Chciałbym przejść na Suple ale tylko, jeśli powyższe warunki da się w niej skonfigurować
Sterowanie pompą cyrkulacyjna CWU w zależności od temperatury cyrkulacji i CWU
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Kurde kolejna ofiara Sonoff Basic - odpuść sobie ten super układ do wszystkiego a w szczególności do temperatury. Było już tyle razy a nadal to samo.Sebastianogo wrote: Wed Feb 12, 2025 11:24 am Czy istnieje konfiguracja reakcji/scen, żeby w oparciu o Sonoff Basic R2 z dwoma czujnikami temperatury osiągnąć:
1. Gdy temperatura powrotu z cyrkulacji jest mniejsza niż 32 oraz temperatura CWU jest większa niż 38 - włącz pompę
2. Gdy temperatura powrotu cyrkulacji jest większa niż 32 oraz temperatura CWU jest mniejsza niż 80 - wyłącz pompę
3. Gdy temperatura CWU jest większa niż 80 - włącz pompę
Mam instalację solarną i dość duże odległości do punktów poboru w domu. Przez to pompa cyrkulacyjna pracująca non stop szybko rozbiera mi CWU. Dlatego steruję to przy pomocy temperatury powrotu nitki cyrkulacji, utrzymując temperaturę na akceptowalnym poziomie. Przy solarach muszę wprowadzić warunek ciągłej pracy pompy w celu ochrony temperaturowej zasobnika. Do tej pory realizuję to przez przekaźnik i termostat Salus oraz reguły OneTouch. Chciałbym przejść na Suple ale tylko, jeśli powyższe warunki da się w niej skonfigurować
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Sebastianogo
właśnie natknąłem się na post i informację, że jest ryzyko przebicia na obudowę czujnika. Jakiego układu w takim razie mogę użyć, żeby osiągnąć to, co opisałem?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Wydaje mi się że kwestia temperatury w tym układzie jest kwestia krytyczną, żeby np. Nie przegrzać układu. Z tego względu słabo widzę sterowanie poprzez wifi i internet.
Ewentualnie widziałbym to na urządzeniu dwukanałowym, gdzie przekazniki sa w szeregu i jeden pilnuje temperatury offline za pomocą warunkowania gg lub termostatu SUPLOWego a drugi realizuje warunki online za pomocą supla scripts.
Opcja 2: napisać wlasny soft
Ewentualnie widziałbym to na urządzeniu dwukanałowym, gdzie przekazniki sa w szeregu i jeden pilnuje temperatury offline za pomocą warunkowania gg lub termostatu SUPLOWego a drugi realizuje warunki online za pomocą supla scripts.
YoMan
-
Pietras81
Kup wemosa d1 do tego termometry i dwa przekazniki. Zasil całość z ładowarki i będziesz spał spokojnie. Można też kupić gotowa płytkę na dwa przekazniki. Poniżej fotka jak ja to robiłem. Jak coś zapraszam po obudowę.Sebastianogo wrote: Wed Feb 12, 2025 11:49 am właśnie natknąłem się na post i informację, że jest ryzyko przebicia na obudowę czujnika. Jakiego układu w takim razie mogę użyć, żeby osiągnąć to, co opisałem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Sebastianogo
Sytuacja offline w 99% przypadków jest tylko wtedy, gdy nie ma prądu. Gdy nie ma prądu - nie pracuje pompa solarów. Wtedy jest inny problem, ale tego nie rozwiąże Supla. Czyli nie ma prostego sposobu na zrobienie reakcji, które odwołują się do stanów kilku urządzeń?YoMan wrote: Wed Feb 12, 2025 12:04 pm Wydaje mi się że kwestia temperatury w tym układzie jest kwestia krytyczną, żeby np. Nie przegrzać układu. Z tego względu słabo widzę sterowanie poprzez wifi i internet.
-
Sebastianogo
Rozumiem, że taki układ trzeba potem programować? Jeśli już bym przez to przebrnął, czy osiągnąłbym to, co opisałem w poście?Pietras81 wrote: Wed Feb 12, 2025 1:17 pmKup wemosa d1 do tego termometry i dwa przekazniki. Zasil całość z ładowarki i będziesz spał spokojnie. Można też kupić gotowa płytkę na dwa przekazniki. Poniżej fotka jak ja to robiłem. Jak coś zapraszam po obudowę.Sebastianogo wrote: Wed Feb 12, 2025 11:49 am właśnie natknąłem się na post i informację, że jest ryzyko przebicia na obudowę czujnika. Jakiego układu w takim razie mogę użyć, żeby osiągnąć to, co opisałem?
-
Pietras81
Dla mnie 3 warunek nie mówi co z temp powrotu.Sebastianogo wrote: Wed Feb 12, 2025 1:30 pmRozumiem, że taki układ trzeba potem programować? Jeśli już bym przez to przebrnął, czy osiągnąłbym to, co opisałem w poście?Pietras81 wrote: Wed Feb 12, 2025 1:17 pmKup wemosa d1 do tego termometry i dwa przekazniki. Zasil całość z ładowarki i będziesz spał spokojnie. Można też kupić gotowa płytkę na dwa przekazniki. Poniżej fotka jak ja to robiłem. Jak coś zapraszam po obudowę.Sebastianogo wrote: Wed Feb 12, 2025 11:49 am właśnie natknąłem się na post i informację, że jest ryzyko przebicia na obudowę czujnika. Jakiego układu w takim razie mogę użyć, żeby osiągnąć to, co opisałem?
-
Sebastianogo
wszystkie trzy warunki działają symultanicznie. Dwa czujniki temperatury sterują jednym przekaźnikiemPietras81 wrote: Wed Feb 12, 2025 1:35 pmDla mnie 3 warunek nie mówi co z temp powrotu.Sebastianogo wrote: Wed Feb 12, 2025 1:30 pmRozumiem, że taki układ trzeba potem programować? Jeśli już bym przez to przebrnął, czy osiągnąłbym to, co opisałem w poście?Pietras81 wrote: Wed Feb 12, 2025 1:17 pm
Kup wemosa d1 do tego termometry i dwa przekazniki. Zasil całość z ładowarki i będziesz spał spokojnie. Można też kupić gotowa płytkę na dwa przekazniki. Poniżej fotka jak ja to robiłem. Jak coś zapraszam po obudowę.