Zgadzam się z przedmówcami, skrócić komunikat, albo tak napisać żeby się to chciało czytać, kolory, czcionki, akapity.
Dodatkowe info o braku aktualizacji softu, braku przez to nowych funkcjonalności itp.
Ostrzeżenie o urządzeniach nieznanego pochodzenia.
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
A nie da rady zamiast maila zrobić jakiś wyskakujący komunikat w cloud?
Jak ręcznie się dodaje to trzeba w cloud włączyć dodawanie.
Lub czy będzie można taki komunikat wyłączyć dla świadomych osób?
Lub czy będzie można taki komunikat wyłączyć dla świadomych osób?
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Niestety nic to nie da. Ja meile czytam po miesiącu czasu. Bardziej bym widział "Wykryto urządzenie DIY [tutaj nazwa wykrytego urządzenia], które może nie spełniać deklaracji zgodności. Używasz na własną odpowiedzialność." Krótko, zwięźle na temat.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Bardziej widzielibyśmy ostrzeżenie w apkach jeśli taki mail nie przyniesie żadnego skutku.Lector wrote: Fri Feb 21, 2025 10:59 am A nie da rady zamiast maila zrobić jakiś wyskakujący komunikat w cloud?
Mail informujący o dodanym urządzeniu idzie od dawna. To jest tylko dodatkowa informacja w nim zawarta.Niemniej jednaj takie maile można w ustawieniach konta wyłączyć. Ok, jeśli ktoś sam sobie wyłączy. Gorzej jak ktoś wyłączy klientowi bez jego wiedzy by nie widział takiego ostrzeżenia.Lector wrote: Fri Feb 21, 2025 10:59 am Lub czy będzie można taki komunikat wyłączyć dla świadomych osób?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Mario78
- Been thanked: 1 time
Idea słuszna i popieram. Z mojej strony mogę dać jeszcze jedno uwagę jak ja bym to widział.
Samo ostrzeżenie w emialu jest ok ale ponieważ nie wymaga reakcji użytkownika na taką wiadomość może dojść do jakiś form usprawiedliwień typu ..."a do mnie nic nie doszło."
Dlatego uważam, że lepiej zablokować takie urządzenie potencjalnie niebezpiecznie w cloud z automatu i jednocześnie wysłać wiadomość z dopiskiem że jeśli użytkownik jest świadom i bierze na siebie odpowiedzialność, to wowczas wykonuje jakąś akcje np odsyła emiala z taką wiadomością lub wciska jakiś przycisk ze się zapoznał i cloud się odblokowuje.
Samo ostrzeżenie w emialu jest ok ale ponieważ nie wymaga reakcji użytkownika na taką wiadomość może dojść do jakiś form usprawiedliwień typu ..."a do mnie nic nie doszło."
Dlatego uważam, że lepiej zablokować takie urządzenie potencjalnie niebezpiecznie w cloud z automatu i jednocześnie wysłać wiadomość z dopiskiem że jeśli użytkownik jest świadom i bierze na siebie odpowiedzialność, to wowczas wykonuje jakąś akcje np odsyła emiala z taką wiadomością lub wciska jakiś przycisk ze się zapoznał i cloud się odblokowuje.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli kupujesz orginalne z orginalnym oprogramowaniem, to za deklaracje i certyfikaty odpowiada importer/firma wprowadzjąca urządzenie na rynek.piksiak wrote: Fri Feb 21, 2025 10:28 am Ja się pytam poważnie! Mam np. WS-03H1, ma wyjście (gniazdo) na termometr - to jest bezpieczny czy nie? Słowo - nie kumam elektryki i tych jakiś izolacji
I słowo daję, że bym podłączył jakbym kupił na allegro bo pewnie nie zdaję sobie sprawy z zagrożenia jak 101% społeczeństwa![]()
Jeśli ktoś tam zmienia soft na Suplę lub dowolny inny, to nie ma prawa sprzedawać takich urządzeń bez wzięcia za nie odpowiedzialności i złożenia odpowiednich deklaracji i certyfikacji.
Każde urządzenie wprowadzane do sprzedaży musi spełniać odpowiednie wymogi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Komunikat będzie się pojawiał przy wszystkich urządzeniach, poza oficjalnymi.
Także to dotyczy każdego "wemosa", Sonoffa, czy też sprzętów robionych przez kolegów z forum.
Na razie będzie on w mailu. Jeśli będzie potrzeba, to odpowiednie komunikaty i konieczność potwierdzenia przez użytkownika będą dodane do aplikacji i Clouda.
Także to dotyczy każdego "wemosa", Sonoffa, czy też sprzętów robionych przez kolegów z forum.
Na razie będzie on w mailu. Jeśli będzie potrzeba, to odpowiednie komunikaty i konieczność potwierdzenia przez użytkownika będą dodane do aplikacji i Clouda.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Czytając wątek "nadejszły" mnie takie przemyślenia:
Czy to ostrzeżenie ma być "ostrzeżeniem dla użytkowników czy też "dupochronem" dla SUPLA/AC SOFTWARE?
1. Jeżeli to drugie - to info w mailu moim zdaniem jest na dziś krokiem wystarczającym natomiast nie wiemy a jaką stronę pójdzie orzecznictwo i może się zrobić jak w US, że odpowiadasz za zbyt ciepłą wodę w herbacie. Na to nic się nie poradzi, trzeba dostosowywać do realiów infantylizowanego orzecznictwa.
2. Jeżeli chodzi o rzetelne informowanie dziesiątków nieświadomych użytkowników kupujących takie kwiatki jak widzimy - uważam, że szczegóły w mailu tak ale przydałaby się krótka linijka na czerwono w apce przy dodawaniu urządzenia oraz checkbox
"Jestem świadomy, że podłączam urządzenie DIY, które nie posiada odpowiednich certyfikatów i potencjalnie może grozić zdrowiu lub życiu."
Nie zaznaczysz checkboxa = nie dodasz urządzenia.
Czy to ostrzeżenie ma być "ostrzeżeniem dla użytkowników czy też "dupochronem" dla SUPLA/AC SOFTWARE?
1. Jeżeli to drugie - to info w mailu moim zdaniem jest na dziś krokiem wystarczającym natomiast nie wiemy a jaką stronę pójdzie orzecznictwo i może się zrobić jak w US, że odpowiadasz za zbyt ciepłą wodę w herbacie. Na to nic się nie poradzi, trzeba dostosowywać do realiów infantylizowanego orzecznictwa.
2. Jeżeli chodzi o rzetelne informowanie dziesiątków nieświadomych użytkowników kupujących takie kwiatki jak widzimy - uważam, że szczegóły w mailu tak ale przydałaby się krótka linijka na czerwono w apce przy dodawaniu urządzenia oraz checkbox
"Jestem świadomy, że podłączam urządzenie DIY, które nie posiada odpowiednich certyfikatów i potencjalnie może grozić zdrowiu lub życiu."
Nie zaznaczysz checkboxa = nie dodasz urządzenia.
YoMan