Ostrzeżenie o urządzeniach nieznanego pochodzenia.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dzięki Przemek za wyjaśnienie. Obym się mocno mylił i moje słowa zamieniły się w wiadomo co
, ale odnoszę wrażenie, że część "Januszy biznesu" będzie w ten sposób omijać to ostrzeżenie. Do tego dojdzie jakaś - mała bo mała - część "instalatorów", którzy postarają się ukryć taką wiadomość przed zleceniodawcą montażu. Ale pomysł jest bardzo dobry, więc od czegoś trzeba zacząć.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
A może taki komunikat na stronie głównej forum i głównej serwera, wyświetlany cały czas przy każdym logowaniu. W apce co ileś dni / uruchomień twż może być. W końcu wymagacie zmiany hasła co x czasu to możecie wymagać akceptacji ostrzeżenia. Dodatkowo możecie zaznaczyć wyraźne znaki towarowe Sonoff, Gosund czy Melink itd. nie są oficjalnymi i wspieranymi produktami Supla tylko przerabianymi do współpracy z platformą Supla przez firmy trzecie. Im więcej osób to zauważy tym pocztą pantoflową samo szybciej się rozejdzie.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
No to teraz cie poniosło....Duch__ wrote: Fri Feb 21, 2025 6:16 pm A może taki komunikat na stronie głównej forum i głównej serwera, wyświetlany cały czas przy każdym logowaniu. W apce co ileś dni / uruchomień twż może być. W końcu wymagacie zmiany hasła co x czasu to możecie wymagać akceptacji ostrzeżenia. Dodatkowo możecie zaznaczyć wyraźne znaki towarowe Sonoff, Gosund czy Melink itd. nie są oficjalnymi i wspieranymi produktami Supla tylko przerabianymi do współpracy z platformą Supla przez firmy trzecie. Im więcej osób to zauważy tym pocztą pantoflową samo szybciej się rozejdzie.
YoMan
Dla mnie wygląda to bardzo dobrze, jasno i czytelnie. Fajnie, że zamieściłeś wizualizacjęRobert Błaszczak wrote: Fri Feb 21, 2025 4:49 pm Według mnie komunikat zaproponowany przez Przemka nie jest zbyt długi, a zawiera wszystko, co taki komunikat powinien zawierać. To, że ludziom nie chce się czytać, a już czytanie ze zrozumieniem to wyższy poziom umiejętności, nie powinno być wyznacznikiem.
[...]
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Forum może, serwer nich będzie, ale aplikacja? Użytkownicy zaraz obniżą ocenę apki, a jak wyjaśniał Krzysiek i Przemek, to główny motor pociągowy Supli...Duch__ wrote: Fri Feb 21, 2025 6:16 pm A może taki komunikat na stronie głównej forum i głównej serwera, wyświetlany cały czas przy każdym logowaniu. W apce co ileś dni / uruchomień twż może być. W końcu wymagacie zmiany hasła co x czasu to możecie wymagać akceptacji ostrzeżenia. Dodatkowo możecie zaznaczyć wyraźne znaki towarowe Sonoff, Gosund czy Melink itd. nie są oficjalnymi i wspieranymi produktami Supla tylko przerabianymi do współpracy z platformą Supla przez firmy trzecie. Im więcej osób to zauważy tym pocztą pantoflową samo szybciej się rozejdzie.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Aktywni forumowicze to zapewne ułamek procenta użytkowników Supli. Ci logujący się do Cloud to też nie jest ich wielu. To nawet widać w niektórych postach na forum, że są użytkownicy zdziwieni, że jest coś takiego jak Cloud.Duch__ wrote: Fri Feb 21, 2025 6:16 pm A może taki komunikat na stronie głównej forum i głównej serwera, wyświetlany cały czas przy każdym logowaniu. W apce co ileś dni / uruchomień twż może być. W końcu wymagacie zmiany hasła co x czasu to możecie wymagać akceptacji ostrzeżenia. Dodatkowo możecie zaznaczyć wyraźne znaki towarowe Sonoff, Gosund czy Melink itd. nie są oficjalnymi i wspieranymi produktami Supla tylko przerabianymi do współpracy z platformą Supla przez firmy trzecie. Im więcej osób to zauważy tym pocztą pantoflową samo szybciej się rozejdzie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Dupochron, a ranking w google play to dwie strony medalu. Coś za coś.Zibi_007 wrote: Fri Feb 21, 2025 6:31 pmForum może, serwer nich będzie, ale aplikacja? Użytkownicy zaraz obniżą ocenę apki, a jak wyjaśniał Krzysiek i Przemek, to główny motor pociągowy Supli...Duch__ wrote: Fri Feb 21, 2025 6:16 pm A może taki komunikat na stronie głównej forum i głównej serwera, wyświetlany cały czas przy każdym logowaniu. W apce co ileś dni / uruchomień twż może być. W końcu wymagacie zmiany hasła co x czasu to możecie wymagać akceptacji ostrzeżenia. Dodatkowo możecie zaznaczyć wyraźne znaki towarowe Sonoff, Gosund czy Melink itd. nie są oficjalnymi i wspieranymi produktami Supla tylko przerabianymi do współpracy z platformą Supla przez firmy trzecie. Im więcej osób to zauważy tym pocztą pantoflową samo szybciej się rozejdzie.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja również jestem za odpuszczeniem wszelkich przeróbek sonofa na beznapieciowe czy do czujników poziomu wody. O ds-ach już nawet nie pisze.
Ale zaraz wrzucać wszystko do jednego wora jakoś tak słabo to wygląda. Też czasami zrobię komuś jakiś termometr na wemosie, przekonując go nie raz że sonoff to zło.
Oki mogą być jakieś ptaszki do zaznaczania, mogą być komunikaty na mailu ale jak zaraz w aplikacji wszystko co nie Zamela zacznie mrugać na czerwono to niejednego szlak trafi. Dużo ludzi jest świadomych że chińskie płytki nie są tak dobre jak Zamel ale cena niestety np czy 15 roletach bierze górę.
A z tego co pewnie wszyscy bardzo dobrze wiemy osoby sprzedające Sonofy po modyfikacjach na Allegro są również na forum. I tu jest jak dla mnie największy problem.
Tak mi się napisało. Mam nadzieje że nie zrozumiecie mnie źle.
Ale zaraz wrzucać wszystko do jednego wora jakoś tak słabo to wygląda. Też czasami zrobię komuś jakiś termometr na wemosie, przekonując go nie raz że sonoff to zło.
Oki mogą być jakieś ptaszki do zaznaczania, mogą być komunikaty na mailu ale jak zaraz w aplikacji wszystko co nie Zamela zacznie mrugać na czerwono to niejednego szlak trafi. Dużo ludzi jest świadomych że chińskie płytki nie są tak dobre jak Zamel ale cena niestety np czy 15 roletach bierze górę.
A z tego co pewnie wszyscy bardzo dobrze wiemy osoby sprzedające Sonofy po modyfikacjach na Allegro są również na forum. I tu jest jak dla mnie największy problem.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nic nie będzie migać na czerwono. Na razie przy dodaniu urządzenia, właściciel konta dostanie maila. Jeśli komuś w czymś pomagasz i robisz taki "termometr na wemosie", to daj mu znać, że taki mail się pojawi i wyjaśnij dlaczego. Możesz mu powiedzieć o niebezpiecznych przeróbkach i innych nielegalnie wprowadzanych na rynek produktach. Budujmy świadomość i edukujmy.Pietras81 wrote: Fri Feb 21, 2025 9:42 pm Ja również jestem za odpuszczeniem wszelkich przeróbek sonofa na beznapieciowe czy do czujników poziomu wody. O ds-ach już nawet nie pisze.
Tu nie chodzi o to, czy coś jest lepsze czy gorsze od "Zamela". Tu chodzi o to, że:
1. Często sprzedawane są urządzenia ze zmodyfikowanym sprzętem, które mogą być niebezpieczne i jest to masowy proceder. Wystarczy wejść na allegro, dać "sonoff ds18b20" i mamy tam produkty z ponad 6000 opinii i "278 osób kupiło ostatnio". A to tylko pierwszy przykład z brzegu.
2. Nasze przepisy wymagają tego, aby urządzenia posiadały odpowiednie certyfikaty i deklaracje, które wydaje podmiot wprowadzający dany produkt na rynek. Nie jestem prawnikiem, ale w moim odczuciu sprzedając takie "produkty", ktoś łamie prawo.
3. To tworzy środowisko "nieuczciwej konkurencji", bo badania, certyfikacja, obsługa gwarancyjna itd. - to wszystko kosztuje i jest ujęte w cenie produktu. A z drugiej strony mamy jakąś "wolną amerykankę"...
Nie mam nic przeciwko temu, że prywatnie ściągnę sobie jakiś sprzęt z Chin, przerobię go jak chcę i sobie będę go używał. Nikt mi tego nie zabroni (co najwyżej pójdę siedzieć w razie wypadku i nici z ubezpieczenia
Ale jeśli ktoś chce się w swój biznes bawić, to niech podejdzie do tego z pełną odpowiedzialnością i profesjonalnie, na takich samych zasadach, jak inne firmy u nas na rynku.
To tak jakby ktoś handlował i nie płacił podatków...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
to teraz dla odmiany stanę po drugiej stronie jako devil's advocate
wg mnie @Pietras81 ma sporo racji w kwestii wrzucania do jednego worka a raczej niewrzucania. Mamy takie (ogólne) typy:
1. patafianów dokładających ds18b20 do SP111
2. ludzi dokładających ds18b20 do basica,
3. wgrywających soft do sonoffów/gosundów/shelly bez zmian mechanicznych
4. budujących swoje urządzenia (@radzik, @lukfud, @vajera, @veroos, @Zibi ... i wielu innych)
(porządek listy jest celowy i zamierzony)
Wiemy, że pkt 1 to jest "zuo wcielone" ale co do drugiego już opinie na forum okazały się podzielone, bo jednak ma izolację ale nie wiemy czy odległości ścieżek, etc .....
Kwestia pkt 4 rozbija się o nasze zaufanie do tych ludzi aczkolwiek ponad 90% z tych projektów to urządzenia niskonapięciowe. Czy poza brakiem certyfikacji, której koszt jest wywindowany w kosmos komuś się krzywda stanie? Dlatego, że jakiś instytut nie przebada po raz tysięczny esp32 i skasuje za to 10k? Niecertyfikowane Wifi w tym module kogoś zabije rakiem skoro w innych certyfikowanych urządzeniach z tym samym prockiem nie zabija? Porażenie 12v uczyni kogoś kaleką? Zejdźmy trochę na ziemię, nie bądźmy bardziej pryncypialni od kolegów pewnego nieudolnego plastyka z Wiednia ...
Podobnie - co jest złego w pkt 3? Czy poza brakiem certyfikacji na wymianę softu jest jakieś zagrożenie? (kwestia zasadności tak rozbudowanej i kosztownej biurokracji europejskiej to temat na inną dyskusję). Proszę podajcie mi przykład zrobienia większej szkody po wymianie softu w takim urządzeniu niż w przypadku braku takiej wymiany.
Co do kwestii prawnych to oczywiście, że odpowiedzialność przechodzi na wgrywającego soft (chyba, że się przed tym umie "zabezpieczyć") ale to dalej jest kwestia papierkowa. Widziałem 2 nowe gniazdka SP111 w oryginale, które miały zwarcie i wystrzeliły. Zmiana softu ani by ich nie naprawiła ani nie zepsuła (ewentualnie niektóre aukcje mają opcję kalibracji, która wymaga podpięcia pod 230v więc chyba jest nawet sprzęt pewniejszy bo wstępnie sprawdzony).
Dlatego uważam, że stygmatyzowanie wielkimi czerwonymi napisami wszystkiego co nie jest w oryginale może być wylewaniem dziecka z kąpielą. Ostrzeżenie - tak. Grożenie - nie. Budowanie świadomości (niech się klienci dopytują) - tak. Zgłaszanie patologii do allegro - tak. Popieranie fajnych projektów DIY, żeby pasjonaci mogli sobie zarobić środki na dalsze rozwijanie tej pasji lub komercjalizację swoich pomysłów - tak.
... no i jakoś nikt z tego powodu Amazonowi/Googlowi/Alibabie/etc. wyrzutów nie robi, każdy kupuje i się nie pyta o podatki .... Ile osób z tego forum nigdy nie kupiły taniej na Aliexpresie bez danin publicznych (typu cło) zamiast uczciwie na allegro?
YoMan