Czujnik zalania

Mario78
Been thanked: 1 time

klew wrote: Wed Feb 26, 2025 9:16 am
Mario78 wrote: Wed Feb 26, 2025 6:11 am Byłem wczoraj na Warsaw HVAC Expo i rozmawiałem z ludźmi na stoisku Auraton. Mieli tam trochę swoich elementów i miedzy innymi czujnik zalania oraz zawór. Ale było moje zdziwienie jak uzyskałem od przedstawicieli Auratona informację, że czujnik zlania jeszcze z Supla nie działa i nie wiedza kiedy będzie działał. Ale na inne pytania też nie umieli odpowiedzieć
Ps. Kupiłem od ich oficjalnego dystrybutora box w pakiecie startowym. Ten beznadziejny zasilacz z tanią przejściówką na usb-c ciągle jest w opakowaniach ;(
Czujnik zalania i Zawór jeszcze nie są "ofijalnie" wydane. Box już je wspiera i Supla sobie całkiem dobrze z nimi radzi, ale jeszcze apka na iOS nie ma wsparcia dla czujnika zalania (będzie wydane lada dzień).
Także przedstawiciel Auratona mógł nie wiedzieć kiedy pełne wsparcie w Supli się pojawi.
Poza tym obecnie w fazie testów są urządzenia RS, SW1, SW2, które po fazie testów będą miały swoją oficjalną premirę w Supli.
Po tym będą wprowadzone Czujnik i Zawór. Ale ja też nie znam daty :P

Jeśli zasilacz/przejściówka są u Ciebie uszkodzone, to skontaktuj się z Auratonem - wymienią. Nowe zasilacze miały się pojawić, ale jest też coś takiego jak stany magazynowe, gdzie urządzenia z zasilaczami są zapakowane w pudełkach.
@Klew zasilacz to poł biedy ale martwię się bardziej o zasięg bramki bo nie wygląda to tak obiecująco jak deklarowane przez Auraton 30m w pomieszczeniach. Miałem problem z odległością około 8m i jedna ciut grubsza ściana. Muszę to jeszcze posprawdzać aby być pewny co do tego zasięgu bo zestaw na szybko konfigurowałem 2dni temu po pracy mając 2h czasu tylko.
Kupiłem ten z zestaw w celu ewentualnej wymiany wszystkich głowic na te smart + czujnik zalania i zawór główny, no ale jeśli zasięg będzie słaby i nie pokryje mi całego domu o podstawie 10x12m to sobie daruje. Wiem, że można dodać kolejne bramki ale ja u siebie tego nie widzę.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zasięg każdego radia podawany jest w odniesieniu do warunków laboratoryjnych.
Realnie bywa różnie. Raz możesz mieć metrową ścianę i będzie ok, a innym razem kilka cm może być barierą nie do przejścia.
Czasami to kwestia umieszczenia bramki w odpowiednim miejscu.
Pamiętaj też, że zasięg nie zawsze idzie w parze z jakością sygnału.
Zdarza się, że słabszy zasięg ale lepszej jakości działa lepiej niż dobry o kiepskiej jakości w zaszumionym środowisku.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mario78
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Wed Feb 26, 2025 10:44 am Zasięg każdego radia podawany jest w odniesieniu do warunków laboratoryjnych.
Realnie bywa różnie. Raz możesz mieć metrową ścianę i będzie ok, a innym razem kilka cm może być barierą nie do przejścia.
Czasami to kwestia umieszczenia bramki w odpowiednim miejscu.
Pamiętaj też, że zasięg nie zawsze idzie w parze z jakością sygnału.
Zdarza się, że słabszy zasięg ale lepszej jakości działa lepiej niż dobry o kiepskiej jakości w zaszumionym środowisku.
Jestem świadom - sprawdzę.
Jak pisałem dopiero sprzęt podłączyłem muszę to potestować posprawdzać czy dla moich warunków się nadaje i czy ma sens "wejść" w to w całym domu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mario78 wrote: Wed Feb 26, 2025 9:39 am
YoMan wrote: Wed Feb 26, 2025 9:26 am
Mario78 wrote: Wed Feb 26, 2025 6:11 am Byłem wczoraj na Warsaw HVAC Expo
Ciekawe targi, warto się przejechać? Czy raczej nic odkrywczego?
Dla mnie ciekawe bo zgodne z praca zawodową ale drugie równoległe expo związane ze smart home to już takie sobie. Auraton był na HVAC wystawiony z racji tego czym głównie się zajmują.
Generalnie ja polecam odwiedzić zwłaszcza ze po zalogowaniu się na stronie nic nie kosztuje wejście. Parking też darmowy.
Pytam bo 200km/stronę się za darmo nie pojedzie i cały dzień do poświęcenia .. a mnie bardziej na SH zależy. Dzięki
YoMan

Siema.

Jak sparować czujnik z boxem? Mam dwa czujniki i żadnej z nich nie wydaje żadnych sygnałów dźwiękowych po naciśnięciu przycisku.
stugraj
Has thanked: 1 time

noobob wrote: Thu Mar 20, 2025 6:30 pm Siema.

Jak sparować czujnik z boxem? Mam dwa czujniki i żadnej z nich nie wydaje żadnych sygnałów dźwiękowych po naciśnięciu przycisku.
Jezeli po nacisnieciu przycisku nie wydaje zadnego dzwieku, to najprawdopodobniej padla bateria podczas proby aktualizacji. U mnie tak bylo w 4 z 5 czujnikow ktore dlugo lezaly na polce u sprzedawcy. Auraton wymienil wszystko bez problemu.
noobob

Jeden jest nowy i nie reaguje. Ale mam jeszcze jeden nieco starszy, który pracował do samego końca na Pulsie i również nie reaguje. To co z tym drugim?
stugraj

noobob wrote: Thu Mar 20, 2025 6:56 pm Jeden jest nowy i nie reaguje. Ale mam jeszcze jeden nieco starszy, który pracował do samego końca na Pulsie i również nie reaguje. To co z tym drugim?

Nie bede sie wypowiadal, bo nie mam pojecia. U mnie po sparowaniu i aktualizacji softu z wersji 2.1 do 2.4 padly 3 i z softu 1.8 do 2.4 padl 1. Wszystkie byly fabrycznie nowe.
am1410

Te niewymienialne baterie to porażka. Rozmawiając z Auratonem pytałem o wersję z wymienną baterią - powiedzieli że pracują nad tym. U mnie też padły 2 czujniki podłączane do BOX-a i nie wiedziałem czemu, ale czytając posty powyżej już wiem. No nie może być tak że gówniana aktualizacja software kładzie urządzenie. Co prawda wymienili na nowe (i tak były na gwarancji) ale jaki to ma sens na dłuższa metę ? To ma działać niezawodnie a nie przypadkowo.
Ktoś ma schemat albo otwierał ten czujnik - gdzie jest ta bateria zlokalizowana ? Przecież wystarczy zrobić wieczko z uszczelką z oringa i każdy by sobie to wymienił - żadna filozofia....
stugraj

Ja już sobie wymieniłem 1 szt, wystarczy podważyć obudowę małym śrubokrętem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “AURATON Flood Sensor”