Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zdaje sobie z tego sprawę, jednak gdyby takie urządzenie/czujnik dostarczył info o zasięgu w momencie parowania z bramka, to już mamy cenną informacje, czy jego położenie ma sens. Ewentualnie można się zastanowić, czy jednak nie wyrzucić tego info z przycisku "i" w apce, bo jednak wprowadza nas w błąd. Oczywiście wiem , że masz sporo innej pracy, to się nie pali 😉. I tak bramka zrobiła duże postępy i stała się już naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Wed Feb 26, 2025 11:25 pm Zdaje sobie z tego sprawę, jednak gdyby takie urządzenie/czujnik dostarczył info o zasięgu w momencie parowania z bramka, to już mamy cenną informacje, czy jego położenie ma sens. Ewentualnie można się zastanowić, czy jednak nie wyrzucić tego info z przycisku "i" w apce, bo jednak wprowadza nas w błąd. Oczywiście wiem , że masz sporo innej pracy, to się nie pali 😉. I tak bramka zrobiła duże postępy i stała się już naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Masz już tę głowicę Zigbee? Jeśli masz, to spróbuj ją sparować z bramką Tuya, eWelink, czy co tam masz pod ręką. Jestem prawie pewien (chyba, że masz wyjątkowe szczęście), że mocno się zdziwisz szukając funkcji (informacji) odpowiedzialnej za jakość (moc) sygnału (połączenia). To jedno z tych urządzeń, które takich informacji po prostu nie udostępnia (a to akurat wielka szkoda). Dostajesz tylko info, że nie ma zasięgu, ewentualnie, że jakość połączenia jest słaba i masz sprawdzić położenie bramki. Nic więcej. Wkurzające jest to mocno, bo nie wiesz, czy masz dołożyć (kupić) kolejną bramkę, czy będzie jednak działać głowica w pokoju obok. I producent się tym niestety nie przejmuje :( Te głowice, to tylko przykład. Takich urządzeń na Zigbee jest sporo więcej. A te, które taką informację udostępniają (ale taką realną) niewiele. Na dobrą sprawę masz rację z tym, że można by było to info usunąć, albo zostawiać tylko przy urządzeniach, co do których mamy pewność, że to działa (ale to znowu kolejne dokładanie pracy Koledze @vajera).
A teraz taka ciekawostka (dla poprawy humoru), co do mocy sygnału. Zobaczcie screeny poniżej. Pytanie: które urządzenie znajduje się bliżej bramki? Dla ułatwienia dodam, że jedno dzieli od bramki 30 cm ściana z cegły :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

vajera wrote: Wed Feb 26, 2025 10:01 pm Dzięki!
PS. On to zero rzeczywiście wysyła, więc można to interpretować jako formę "kalibracji", ale jak chcesz to mogę ignorować komunikaty z "0"?
Nie chciał bym wszystkich zer wycinać bo jak będzie susza w kwiatku to w aplikacji będą kreski.
Niech zostaniej jak jest, mi to nie przeszkadza.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Panowie, gratuluję ;) świat już zauwazył :lol: :lol: :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

YoMan wrote: Thu Feb 27, 2025 7:40 am Panowie, gratuluję ;) świat już zauwazył :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:

Tyle w temacie AI...wciąż więcej tam "A" niż "I"... :twisted:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Ja gdzieś na reddicie widziałem linka do repo z gatewayem :D i to nie ja wrzuciłem :P
lukasz06

Zibi_007 wrote: Thu Feb 27, 2025 12:05 am
lukasz06 wrote: Wed Feb 26, 2025 11:25 pm Zdaje sobie z tego sprawę, jednak gdyby takie urządzenie/czujnik dostarczył info o zasięgu w momencie parowania z bramka, to już mamy cenną informacje, czy jego położenie ma sens. Ewentualnie można się zastanowić, czy jednak nie wyrzucić tego info z przycisku "i" w apce, bo jednak wprowadza nas w błąd. Oczywiście wiem , że masz sporo innej pracy, to się nie pali 😉. I tak bramka zrobiła duże postępy i stała się już naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Masz już tę głowicę Zigbee? Jeśli masz, to spróbuj ją sparować z bramką Tuya, eWelink, czy co tam masz pod ręką. Jestem prawie pewien (chyba, że masz wyjątkowe szczęście), że mocno się zdziwisz szukając funkcji (informacji) odpowiedzialnej za jakość (moc) sygnału (połączenia). To jedno z tych urządzeń, które takich informacji po prostu nie udostępnia (a to akurat wielka szkoda). Dostajesz tylko info, że nie ma zasięgu, ewentualnie, że jakość połączenia jest słaba i masz sprawdzić położenie bramki. Nic więcej. Wkurzające jest to mocno, bo nie wiesz, czy masz dołożyć (kupić) kolejną bramkę, czy będzie jednak działać głowica w pokoju obok. I producent się tym niestety nie przejmuje :( Te głowice, to tylko przykład. Takich urządzeń na Zigbee jest sporo więcej. A te, które taką informację udostępniają (ale taką realną) niewiele. Na dobrą sprawę masz rację z tym, że można by było to info usunąć, albo zostawiać tylko przy urządzeniach, co do których mamy pewność, że to działa (ale to znowu kolejne dokładanie pracy Koledze @vajera).
A teraz taka ciekawostka (dla poprawy humoru), co do mocy sygnału. Zobaczcie screeny poniżej. Pytanie: które urządzenie znajduje się bliżej bramki? Dla ułatwienia dodam, że jedno dzieli od bramki 30 cm ściana z cegły :)
Ja nie mam żadnej bramki, a głowica na testy idzie😉
Bardziej myślałem o tym co napisał @Klew -
viewtopic.php?p=199110#p199110
lukasz06

@Vajera jeszcze jedna prośba 😉
Czy mógłbyś w webserwerze umieszczać zamiast wersji softu, wersję relase, albo to i to, bo to się trochę myli.
vajera

lukasz06 wrote: Thu Feb 27, 2025 10:12 am
Ja nie mam żadnej bramki, a głowica na testy idzie😉
Bardziej myślałem o tym co napisał @Klew -
viewtopic.php?p=199110#p199110
Różnica jest zasadnicza - Auraton jest producentem tego sprzętu i firmware i daje (tak zakładam) programistom pełen dostęp do wszystkich parametrów.

Tutaj masz tak:

obsługa radia (HAL ESP32) -> biblioteka ZBOSS (brak kodu źródłowego) -> biblioteka Zigbee ESP 32( brak kodu) - bramka Z2S.

Oczywiście ESP ma funkcję pozwalającą odczytać ostatnie RSSI z radia, ale nie można tego w prosty sposób powiązać z konkretnym urządzeniem - to musiałoby się dziać na poziomie tych bibliotek.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

lukasz06 wrote: Thu Feb 27, 2025 10:18 am @Vajera jeszcze jedna prośba 😉
Czy mógłbyś w webserwerze umieszczać zamiast wersji softu, wersję relase, albo to i to, bo to się trochę myli.
Wolałbym odwrotnie, tzn. release z wersją softu, ale jeszcze do tego nie doszedłem ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”