Też korzystałem ale sukcesywnie przechodzę na zwykły termostat, gdzie termometr jest na linku bezpośrednim. Jest to pewniejsze, ponieważ w przypadku problemu z netem skrypt już nie sprawdza czy grzanie jest włączone tylko wysyła komendę załączenia jednorazowo. Termostat na linku pracuje cały czas. Polecammmiikk wrote: Wed Feb 26, 2025 9:01 am Z drugiej strony od 3 lat korzystam z wirtualnego termostatu supla scripts i tylko 2 ray byl problem z internetem ze zrobilo sie w domu za zimno na 3 h![]()
Termostat plus drugi wemos wykonawczy
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
rysieks
Witam, może się dołączę do dyskusji;
Popełniłem podobną komunikacją pomiędzy ESP32 Supla a ESP32 klientem.
UDP ma tą zaletę że pakiety sobie krążą po lokalnej sieci, i każde urządzenie w sieci może tą informację wykorzystać i swoją przesłać (np. temperaturę z czujnika).
Natomiast ESP-NOW ma w stosunku do UDP dwie niekiedy bardzo pożądane cechy ;
1. jeżeli chodzi o zużycie enrgii urządzenia bateryjnego (czujnik temperatury w uśpieniu, średni czas od wybudzenia do końca potwierdzonej transmisji dwukierunkowej 85-120 ms., nieosiągalny na WiFi, co przekłada się na żywotność baterii.)
2. jeżeli chodzi o zasięg (zdecydowanie większy zasięg pewnego działania, w trybie WiFi miejsca nieosiągalne, lub z częstymi przerwami komunikacji).
Oczywiście są i wady jakie były tu wyszczególnione - znajomość MAC-adresu, oraz praca na 1 kanale - którą łatwo można obejść szukając po
kanałach NOW (ok 10 ms) a nie po sieci WiFi (czasem i 6 sek.).
I tutaj mam pytanie do bardzej kumatych w Supli; Przekazuję dane z Supli metodą taką jak na początku dyskusji,
odczytując stan GPIO;
Czy można podłączyć się do Supli i wykonać moją transmisję opakowaną w funkcję() przy zmianie stanu OUTPUT_GPIO,
aby cały czas nie sprawdzać stanu OUTPUT_GPIO ?
Popełniłem podobną komunikacją pomiędzy ESP32 Supla a ESP32 klientem.
UDP ma tą zaletę że pakiety sobie krążą po lokalnej sieci, i każde urządzenie w sieci może tą informację wykorzystać i swoją przesłać (np. temperaturę z czujnika).
Natomiast ESP-NOW ma w stosunku do UDP dwie niekiedy bardzo pożądane cechy ;
1. jeżeli chodzi o zużycie enrgii urządzenia bateryjnego (czujnik temperatury w uśpieniu, średni czas od wybudzenia do końca potwierdzonej transmisji dwukierunkowej 85-120 ms., nieosiągalny na WiFi, co przekłada się na żywotność baterii.)
2. jeżeli chodzi o zasięg (zdecydowanie większy zasięg pewnego działania, w trybie WiFi miejsca nieosiągalne, lub z częstymi przerwami komunikacji).
Oczywiście są i wady jakie były tu wyszczególnione - znajomość MAC-adresu, oraz praca na 1 kanale - którą łatwo można obejść szukając po
kanałach NOW (ok 10 ms) a nie po sieci WiFi (czasem i 6 sek.).
I tutaj mam pytanie do bardzej kumatych w Supli; Przekazuję dane z Supli metodą taką jak na początku dyskusji,
odczytując stan GPIO;
Code: Select all
relayData.relayState = digitalRead(OUTPUT_GPIO);
esp_now_send(broadcastAddress, (uint8_t *) &relayData, sizeof(relayData));
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie rozumiemrysieks wrote: Wed Feb 26, 2025 11:48 pm Przekazuję dane z Supli metodą taką jak na początku dyskusji,
odczytując stan GPIO;
Czy można podłączyć się do Supli i wykonać moją transmisję opakowaną w funkcję() przy zmianie stanu OUTPUT_GPIO,Code: Select all
relayData.relayState = digitalRead(OUTPUT_GPIO); esp_now_send(broadcastAddress, (uint8_t *) &relayData, sizeof(relayData));
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
rysieks
Ok. postaram się wyjaśnić to na przykładzie.
Nie mogłem odszukać tej dyskusji, ale dzisiaj wreszcie na nią wpadłem viewtopic.php?t=3403
w pliku io.h obecnej biblioteki jest komentarz;
// Ta klasa może być używana do nadpisywania metod digitalRead i digitalWrite.
// Jeśli chcesz dodać niestandardowe zachowanie, np. podczas odczytu/zapisu z jakiegoś
// cyfrowego pinu, możesz dziedziczyć po klasie Supla::Io, implementować
// własne metody customDigitalRead i customDigitalWrite i utworzyć instancję
// tej klasy. Zostanie ona automatycznie zarejestrowana, a SuplaDevice będzie jej używać.
// Przykład użycia: implementacja dodatkowej logiki, gdy stan przekaźnika
// zostanie zmieniony.
z przykładu w dyskusji z linku;
obecnie to byłoby chyba coś w ten deseń;
W efekcie - jeżeli dobrze rozumuję;
ESP_Supla jeżeli chce zmienić stan pinu, czy to z powodu naciśniecia przycisku fizycznego, czy też kliknięcia w Apce, ew. harmonogramu - uruchamia przy okazji moją funkcję customDigitalWrite, gdzie mogę wprwadzić swoją reakcję na to zdarzenie (np. wysłać komunikat NOW).
Nie jestem biegły w języku obiektowym, dopiero zgłębiam tajniki wiedzy w tym zakresie.
Nie mogłem odszukać tej dyskusji, ale dzisiaj wreszcie na nią wpadłem viewtopic.php?t=3403
w pliku io.h obecnej biblioteki jest komentarz;
// Ta klasa może być używana do nadpisywania metod digitalRead i digitalWrite.
// Jeśli chcesz dodać niestandardowe zachowanie, np. podczas odczytu/zapisu z jakiegoś
// cyfrowego pinu, możesz dziedziczyć po klasie Supla::Io, implementować
// własne metody customDigitalRead i customDigitalWrite i utworzyć instancję
// tej klasy. Zostanie ona automatycznie zarejestrowana, a SuplaDevice będzie jej używać.
// Przykład użycia: implementacja dodatkowej logiki, gdy stan przekaźnika
// zostanie zmieniony.
z przykładu w dyskusji z linku;
void supla_DigitalWrite(int channelNumber, uint8_t pin, uint8_t val) {
//coś tam robię
}
void setup(){
...
SuplaDevice.setDigitalWriteFuncImpl(&supla_DigitalWrite);
...
}
void customDigitalWrite(int channelNumber, uint8_t pin, uint8_t val) {
//coś tam robię
}
void setup(){
...
???(&customDigitalWrite); // aby ta moja funkcja nadpisała tą z klasy
...
}
ESP_Supla jeżeli chce zmienić stan pinu, czy to z powodu naciśniecia przycisku fizycznego, czy też kliknięcia w Apce, ew. harmonogramu - uruchamia przy okazji moją funkcję customDigitalWrite, gdzie mogę wprwadzić swoją reakcję na to zdarzenie (np. wysłać komunikat NOW).
Nie jestem biegły w języku obiektowym, dopiero zgłębiam tajniki wiedzy w tym zakresie.
-
klew
Czyli chodzi o to, że masz kanał Supla::Control::Relay (btw. jeśli nie potrzebujesz zmieniać faktycznie stanu na GPIO, a tylko mieć kanał i móc nim sterować, to użyj VirtualRelay).rysieks wrote: Thu Feb 27, 2025 11:20 am W efekcie - jeżeli dobrze rozumuję;
Gdy coś zasteruje tym kanałem, to chcesz wykonać jakąś własną metodę, która coś wyśle na ESP Now.
Zgadza się?
Jeśli tak, to tutaj lukfud wrzucił przykład jak to zrobić: viewtopic.php?p=105778#p105778
Zamiast "Serial.write" wstawiasz swoje wysyłanie po ESP Now.
Tylko klasę nazwij jakoś lepiej niż "addedActionsClass"
-
rysieks
Ok.
Wielkie Dzięki.
O coś takiego mi chodziło !
Mam normalny kanał, normalnie działający na ESP_Supla,
a poprzez komunikację ESP-NOW z klientem robię jakby wyniesienie przekaźnika i przycisku do miejsca zdalnego.
Przekaźnik i przycisk są jakby powielone (zdublowane, połączone równolegle).
A, i wygląda zdecydowanie ładniej niż sprawdzanie stanu przekaźnika w pętli głównej
, nie mówiąc o szybkości.
Przetestuję jeszcze działanie przycisku.
Mam nadzieję że wystawiając w ESP_Supla komendy;
relay1->turnOn();
relay1->turnOff();
relay1->toggle();
na podstawie polecenia z komunikacji ESP-NOW, będzie to automatycznie aktualizowane w Apce.
Wielkie Dzięki.
a poprzez komunikację ESP-NOW z klientem robię jakby wyniesienie przekaźnika i przycisku do miejsca zdalnego.
A, i wygląda zdecydowanie ładniej niż sprawdzanie stanu przekaźnika w pętli głównej
relay1->turnOn();
relay1->turnOff();
relay1->toggle();
na podstawie polecenia z komunikacji ESP-NOW, będzie to automatycznie aktualizowane w Apce.
-
klew
Tak, zaktualizuje się.rysieks wrote: Thu Feb 27, 2025 1:35 pm Ok.
Wielkie Dzięki.
A, i wygląda zdecydowanie ładniej niż sprawdzanie stanu przekaźnika w pętli głównej, nie mówiąc o szybkości.
relay1->turnOn();
relay1->turnOff();
relay1->toggle();
Ale jeśli ten "relay1" to ten sam, co przed chwilą pisaliśmy, to te polecenia również wygenerują komunikat po ESP now.
-
rysieks
Ok. I powinien się generować komunikat, bo stan przekaźnika klienta NOW ma być odzwierciedleniem stanu ESP_Supla.
Czyli z tego wynika, że wszystko będzie współpracowało według mojego założenia.
Jeszcze raz Wielkie Dzięki.
Jak napotkam jakiś problem, o którym jeszcze nie wiem, to pozwolę sobie odświeżyć temat.
Czyli z tego wynika, że wszystko będzie współpracowało według mojego założenia.
Jeszcze raz Wielkie Dzięki.
Jak napotkam jakiś problem, o którym jeszcze nie wiem, to pozwolę sobie odświeżyć temat.
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Duch__ wrote: Sun Feb 16, 2025 5:28 am Wadą tego softu jest to że trzeba znać adres MAC docelowego modułu esp.
Panowie, jest tryb brodcast w ktoym nie trzeba adresowac po mac, dane sa wysylane w eter i odpowiednio skonstruowana widomosc jest odbierana przez inne urządzenie, ale tylko konkretne ja rozumie i wykonuje, np przełączenie przekaźnikarysieks wrote: Wed Feb 26, 2025 11:48 pm
Oczywiście są i wady jakie były tu wyszczególnione - znajomość MAC-adresu