supla-device 25.02

petione

klew wrote: Fri Feb 28, 2025 8:48 pm
Mmof wrote: Fri Feb 28, 2025 6:22 pm
Zibi_007 wrote: Fri Feb 28, 2025 4:28 pm

Miałem to samo wrażenie kompilując wczoraj soft do Basic R4 od @YoMan (swoją drogą świetna robota) - musiałem tam to dodać i od razu wiedziałem czyje to ;-) Tylko "przycisk" zmieniony na "button" w nazwie :lol:
Dokładnie tak jak piszesz bo jeżeli chodzi o Update w formie IP/Update zam juz bardzo długo jest to rozwiązanie kolegi @lukfud a przycisk przekierowujący bezpośrednio z Webinterface to już z 5 miesięcy temu napisał kolega @veeroos więc moim zdaniem ta osoba co podpisała się pod tym rozwiązaniem powinien uderzyć się w pierś.
Tego kodu tam jest niewiele. Niektóre rzeczy ciężko jest napisać inaczej.
Ja bym wolał, aby każdy, kto nie zrobił PR z jakiegoś użytecznego fragmentu kodu, uderzył się w pierś :P.
Nic od nikogo nie kopiowałem ani nawet nie widziałem że coś podobnego jest bo przecież nie kompiluje wszystkich projektów i nie sprawdzam co kto ma a w SD tego nie było wiec do tematu podchodziłem od zera.
Druga rzecz czy można tu coś innego wymyślić?

Najpierw wspólnie z Klew udało się zrobić Web serwer na Arduino przekierowanie po "POST", aby w przeglądarce nie pojawiał się komunikat "potwierdź ponowne wysłanie formularza" przy odświeżaniu strony. Potem dopiero: Button Refresh nabrał sensu a a dopiero na końcu: Update.

Ja nie tworzyłem kodu od zera,@lukfud podał narzędzia a ja na wzór przykładu Klewa to po prostu obudowałem z maksymalną prostotą użycia gdzie w main wystarczy w zasadzie dodać jedną linijkę kodu aby wszystko hulało.
Jak się pytałem jak to ogarnąć w :viewtopic.php?t=11998&start=210 to jakoś nikt prócz Klewa się nie odezwał z pomocą... A podobno już to było.
Posiadam również kod zmieniający szatę graficzną samej strony Update. No ale jak kogoś cos boli ze dla dobra ogółu się coś pojawiło to następnym razem mocno się zastanowię czy cos publikować. A w planach miałem automatyczne odświeżanie po zmianie zawartosci. No ale pewnie gdzieś ktoś cos...i musiałbym się bic w pierś...
Image
Image
Image
malarz
Been thanked: 2 times

petione wrote: Fri Feb 28, 2025 9:14 pm Posiadam również kod zmieniający szatę graficzną samej strony Update. No ale jak kogoś cos boli ze dla dobra ogółu się coś pojawiło to następnym razem mocno się zastanowię czy cos publikować. A w planach miałem automatyczne odświeżanie po zmianie zawartosci. No ale pewnie gdzieś ktoś cos...i musiałbym się bic w pierś...
Image
Image
Image
Ładne. Ładuj.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

petione wrote: Fri Feb 28, 2025 9:14 pm [...]
Ja nie tworzyłem kodu od zera,@lukfud podał narzędzia a ja na wzór przykładu Klewa to po prostu obudowałem z maksymalną prostotą użycia gdzie w main wystarczy w zasadzie dodać jedną linijkę kodu aby wszystko hulało.
Jak się pytałem jak to ogarnąć w :viewtopic.php?t=11998&start=210 to jakoś nikt prócz Klewa się nie odezwał z pomocą... A podobno już to było.
[...]
No widzisz, robiłeś coś, co już było zrobione ;-) Dlatego ja, zanim za coś się wezmę przy Supli, to najpierw szukam na Forum, bo w wielu przypadkach okazuje się, że już to było i wyważam otwarte drzwi ;-) Cieszę się jak dziecko, że odkryłem Amerykę, a potem mnie tutaj sprowadzają na ziemię ;-) Ale co się nauczę, to moje :) Tylko straconego czasu szkoda :(

viewtopic.php?t=16496

Sam to wykorzystałem np. tutaj: viewtopic.php?p=196265#p196265

A co do szaty graficznej, to wrzucaj śmiało (ładnie wygląda, dla mnie super!), choć @veeroos to też już kiedyś zrobił :lol:

download/file.php?id=37879

I ten pomysł na refresh też OK!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przycisk od petione jest jednak trochę inaczej zrobiony i nie psuje kompilacji na Arduino mega (w odróżnieniu od wszystkich innych wariantów).

Poza tym to całe zamieszanie jest spowodowane tym, że zamiast wrzucić PR do biblioteki i dać znać na forum, że coś nowego jest, to kody są wrzucane na forum i kopiowane w różnych postaciach.

Także jedno małe PR jest więcej warte, niż duży fragment kodu wrzucony tylko na forum ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Luzik, nie ma co drążyć. Tak jak napisałem.wazne,.że w końcu zostało to dodane oficjalnie do biblioteki. Na pewno przyda się większej liczbie użytkowników, ten 'Refresh" też spoko opcja, bo na przykład jak ktoś robił kalibrację wejść analogowych, lub czujników odległości to się to przydaje, aczkolwiek tak jak kolega @petione napisał można by było zrobić automatyczny refresh, też nad tym myślałem, a temat nie jest trudny 😉. Ważne jest że coś się dzieje, projekt się rozwija.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
malarz

klew wrote: Sat Mar 01, 2025 7:26 am Poza tym to całe zamieszanie jest spowodowane tym, że zamiast wrzucić PR do biblioteki i dać znać na forum, że coś nowego jest, to kody są wrzucane na forum i kopiowane w różnych postaciach.

Także jedno małe PR jest więcej warte, niż duży fragment kodu wrzucony tylko na forum ;)
Dopowiem jeszcze, że wrzucenie nowego modułu do PR to połowa roboty. Potem musi ten kod zaakceptować automat, który czepia się o spacje i entery i klew, który ma uwagi merytoryczne :-)
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Co to jest to PR? :)
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

lukasz06 wrote: Sat Mar 01, 2025 2:48 pm Co to jest to PR? :)
Pull Request 😉
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
SOYER

Hej, kod chyba więcej waży bo mi szkic teraz zajmuje 103% pamięci dla esp32, a wcześniej problemu nie było.
Czy mogę ustawić w arduIDE partition scheme na 1.9MB APP i 190KB SPIFFS?
Czy to nie ma prawa zadziałać z Suplą wtedy?
Czy dla tego konkretnego szkicu muszę wrócić do wcześniejszej wersji SD?
Teraz mam po 1.5MB na każde.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SOYER wrote: Sat Mar 01, 2025 3:28 pm Hej, kod chyba więcej waży bo mi szkic teraz zajmuje 103% pamięci dla esp32, a wcześniej problemu nie było.
Czy mogę ustawić w arduIDE partition scheme na 1.9MB APP i 190KB SPIFFS?
Czy to nie ma prawa zadziałać z Suplą wtedy?
Czy dla tego konkretnego szkicu muszę wrócić do wcześniejszej wersji SD?
Teraz mam po 1.5MB na każde.
Kod zawsze będzie ważył więcej, bo rzeczy przybywa a nie ubywa ;)
Każda aktualizacja bibliotek i boardów będzie miała taki efekt (najczęściej).
Tamta partycja powinna być ok. Najprościej wgrać i sprawdzić.
Możesz też sprawdzić rozmiar binarki na poprzedniej wersji softu i zobaczysz o ile wzrosło
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “supla-dev”