Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

Gang

Yepestis wrote: Sun Feb 23, 2025 10:34 am
Gang wrote: Sun Feb 23, 2025 9:34 am jak zresetować moduł? ;)
zmiana zasilacza, restart wifi nie pomaga, ciągle urządzenie offline.
czerwona dioda się świeci, zasięg wifi w tym miejscu jest super.
Miałem podobny problem i pomogła wymiana przewodu USB na inny
dzięki, wymiana na przewód z action 3m pomogło;)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Zibi_007

klew wrote: Sat Mar 01, 2025 12:19 pm Usuwanie i dodawanie nic nowego nie wniesie. Reset licznika to jedyny oręż;)
Ok, trzeci reset (w ciągu ostatnich 24h) pomógł. Dwa ostatnie odczyty OK i w aplikacji pokazuje prawidłowo.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
RomanG

przygod wrote: Sat Mar 01, 2025 11:52 am ....
:) Sami prosiliśmy o możliwość testowania urządzenia, no to...testujmy! :lol:
Wiem, wiem, też mam problemy i różne odczyty się zdarzają, i też zastanawiam się, czy nie zmienić coś w orientacji tego czytnika.

@przygod, spróbuj trochę zmienić ustawienie kamerki, bo dość mocno odbija się "błysk" w Twoim wodomierzu. Według zamieszczonych przez Ciebie zdjęć - zdaje mi się - że AI trafił się trudny egzemplarz (wodomierz) do przyuczenia. :D

W moim przypadku często problemem są; pierwsza i ostatnia cyfra. Myślałem, żeby wykluczyć je z odczytu, bo w przypadku pierwszej byłoby to uzasadnione - nigdy nie będzie brana pod uwagę (oczywiście w normalnych warunkach ), natomiast ostatniej trochę byłoby szkoda (utrata pojedynczych litrów). Pierwsze "0" często jest interpretowane jako prawidłowa"8"

Pytanie zasadnicze; czy mamy pomagać AI, czy tylko stworzyć przyzwoite warunki i niech sobie sama radzi! (?)

Wczoraj sprawdzałem, jaka jest możliwość "wyciągnięcia" na zewnątrz sygnału flesza i odpuściłem sobie. Punkty lutownicze nie są widoczne, a głębsze grzebanie, to już nie na moje oczy. :(
Wklejam zdjęcia z dzisiaj - może ktoś, coś doradzi?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rafalekkalwak@wp.pl

RomanG wrote: Sat Mar 01, 2025 3:58 pm
Pytanie zasadnicze; czy mamy pomagać AI, czy tylko stworzyć przyzwoite warunki i niech sobie sama radzi! (?)
Ja jestem zdania, że niech sobie radzi :D

U mnie nie ma łatwo, bo się robią refleksy jak bym nie ustawiał, a też nie mam gniazdka blisko i nie odsunę mocniej od licznika, plus mi zawadza zawsze ten przewód w kotłowni, więc czasem szturchnę i nie zauważę przez jakiś czas.
Co ciekawe lepiej sobie radzi ciemności niż za dnia jak się zapaliło ledowe źrodło światła w kotłowni, więc zobaczymy :) ale jest co raz lepiej
RomanG

kris.gie wrote: Sat Mar 01, 2025 12:48 pm Ja w takim razie nie mogę narzekać, ze wszystkich ostatnich odczytów tylko jeden był na pomarańczowo, reszta na zielono.
...a mógłbyś wrzucić obraz licznika i odczytów jakie masz w cloud-zie? Byłby to jakiś punkt odniesienia - czy coś zmieniać?

Mam jeszcze jedno pytanie; czy zakładał ktoś dodatkową antenę do tego modułu? Jest możliwość, ale trzeba przelutować zworkę [bez lupy jej (prawie :shock: ) nie widzę] , a mam problem z zasięgiem. Czy to coś dało?
Patryk

Mnie też dziś "dopadł" pik na (szczęście tylko) 200 litrów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukiSpajder

U Mnie wygląda to dość dobrze chyba się nauczyła czytać ten licznik 😁
Yepestis

U mnie całkiem nieźle sobie radzi, czasem tylko ostatniej cyfry nie rozpozna jak jest w połowie albo pomyli 1 z 7 ale to tylko raz zauważyłem.

Screenshot_20250301_210831_SUPLA.jpg
Screenshot_20250301_210821_SUPLA.jpg
Gang

u mnie teraz po wymianie kabla jest elegancko, ale mocno zmieniłem kąt.

największym problemem wg mnie jest ten refleks.
Screenshot_20250302-064031.png
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
kris.gie

RomanG wrote: Sat Mar 01, 2025 5:16 pm ...a mógłbyś wrzucić obraz licznika i odczytów jakie masz w cloud-zie? Byłby to jakiś punkt odniesienia - czy coś zmieniać?
Proszę bardzo, wraz z montażem licznika ;):

Return to “Ogólna dyskusja”