Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

kiler88
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Tue Mar 04, 2025 10:47 am Wersja 0.4.2-04/03/2025:
  1. kolejna optymalizacja parametrów stosu Zigbee - może wymagać ponownego parowania urządzeń,
  2. kompilacja z poprawioną biblioteką SuplaDevice - korekcja temperatury i wilgotności powinna działać prawidłowo,
  3. wymuszenie raportowania danych dla niektórych typów liczników energii elektrycznej,
  4. nowe urządzenia,
  5. nowy custom cluster IKEA,
  6. UWAGA - urządzenia typu RGBW mogą chwilowo działać nieprawidłowo (dotyczy tych działających do tej pory) - jest to efekt zmian w kodzie, który mam nadzieję uporządkować do końca tygodnia.
Zaktualizowałem mniejszym plikiem przez OTA i wzięła sobie bramka magicznie dane pozmieniała dostępowe.
Co gorsze zmiana na 192.168.4.1 nie działa, znowu nadpisało dane.
Po SAVE dane w formularzu zostają prawidłowe, później SAVE & RESTART i znowu to samo, tak jakby przy restarcie nadpisywało.
Powrót do 0.4.1 załatwił sprawę, nawet nie musiałem podawać prawidłowych danych, więc gdzieś tam jednak zostały.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by kiler88 on Tue Mar 04, 2025 12:28 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dodam może przy okazji, że od jakiegoś czasu SD wspiera "Supla Autodiscovery" i jeśli ktoś korzysta z oficjalnych serwerów Supli, to nie trzeba podawać adresu serwera - wystarczy sam mail.
Dlatego autouzupełnianie tym svrXX.supla.org można wyrzucić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kiler88

klew wrote: Tue Mar 04, 2025 12:19 pm Dodam może przy okazji, że od jakiegoś czasu SD wspiera "Supla Autodiscovery" i jeśli ktoś korzysta z oficjalnych serwerów Supli, to nie trzeba podawać adresu serwera - wystarczy sam mail.
Już od kilku wersji to działało, teraz coś się wykrzaczyło.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

kiler88 wrote: Tue Mar 04, 2025 12:23 pm
klew wrote: Tue Mar 04, 2025 12:19 pm Dodam może przy okazji, że od jakiegoś czasu SD wspiera "Supla Autodiscovery" i jeśli ktoś korzysta z oficjalnych serwerów Supli, to nie trzeba podawać adresu serwera - wystarczy sam mail.
Naprawiłem - release się buduje.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
kiler88

vajera wrote: Tue Mar 04, 2025 12:48 pm
Naprawiłem - release się buduje.
Działa.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tak, ale ja nie pisałem o Twoim problemie, tylko ogólnie. Bo te napisy skądś są wsatwiane i wygląda to na jakieś wartości domyślne, które soft wrzuca.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

Wersja 0.4.4-04/03/2025:

Ta wersja nie zawiera żadnych nowych funkcji z punktu widzenia użytkownika natomiast rozszerza tabelę danych urządzeń o dodatkowe pola, które okazały się niezbędne do dalszych prac.

Struktura nowej tabeli nie jest kompatybilna z poprzednią, co wymuszałoby jej nadpisanie a co za tym idzie konieczność dodawania wszystkich urządzeń od nowa. Wiem, że dla niektórych z Was byłby to problem z uwagi na potworzone reakcje/sceny, więc napisałem kod, który sprawdza obecność starej tabeli, przepisuje ją na nową i zapisuje w to miejsce - jest to procedura jednorazowa - najpierw pojawi się komunikat:
"Previous version of devices table detected with size 0x2200, trying to upgrade"
a następnie
"Devices table upgrade completed - saving new table"
.

Przetestowałem ją u siebie i nie znalazłem błędów, niemniej zawsze istnieje minimalne ryzyko - w najgorszym razie trzeba będzie wgrać plik merged i skonfigurować bramkę od nowa - mam nadzieję, że nikogo to nie spotka.
Dodałem kilka pól w zapasie, więc być może nie będą potrzebne ponowne operacje w przyszłości, z drugiej strony jeżeli ta metoda się sprawdzi to zawsze można do niej wrócić.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
nonflammable

Jak sprawdzić jaką aktualnie ma się wgraną wersję ?
W cloud wyświetla SDK 25.02-dev, a wydaje mi się, że wszystkie wersje które dzisiaj wgrywałem (0.4.1, 0.4.2, 0.4.3, 0.4.4) prezentują się tak samo.
Z poziomu konsoli też nic nie widzę.
vajera

nonflammable wrote: Tue Mar 04, 2025 2:28 pm Jak sprawdzić jaką aktualnie ma się wgraną wersję ?
W cloud wyświetla SDK 25.02-dev, a wydaje mi się, że wszystkie wersje które dzisiaj wgrywałem (0.4.1, 0.4.2, 0.4.3) prezentują się tak samo.
Z poziomu konsoli też nic nie widzę.
Wchodzisz na WebInterface bramki.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Tue Mar 04, 2025 10:47 am Wersja 0.4.2-04/03/2025:
  1. kolejna optymalizacja parametrów stosu Zigbee - może wymagać ponownego parowania urządzeń,
  2. kompilacja z poprawioną biblioteką SuplaDevice - korekcja temperatury i wilgotności powinna działać prawidłowo,
  3. wymuszenie raportowania danych dla niektórych typów liczników energii elektrycznej,
  4. nowe urządzenia,
  5. nowy custom cluster IKEA,
  6. UWAGA - urządzenia typu RGBW mogą chwilowo działać nieprawidłowo (dotyczy tych działających do tej pory) - jest to efekt zmian w kodzie, który mam nadzieję uporządkować do końca tygodnia.
Wgrałem wersję 0.4.3 i korekty temperatur nadal nie działają. Jest też jak poprzednio , @LukiSpajder pisał , po korekcie w Cloudzie wilgotności na -2 to w aplikacji SUPLA na kom zmienia się o -2 ,temperatura i wilgotność.

Return to “Bramka ZigBee”