Thx za feedback.Zibi_007 wrote: Tue Mar 04, 2025 8:46 pm
OK, soft wgrany (bez problemów). Podłączyłem wszystko na stole. Działa, tak jak powinno. Mam nawet wrażenie, że przełącza lepiej niż oryginał. Tłumaczę o co chodzi. W oryginale nie zawsze przełącza mi światło. Czasem (tak na 4-5 razy) trzeba przełączyć ponownie, aby zadziałało (włączyło/wyłączyło światło). Tutaj działa prawie zawsze (może raz na 10-12 nie zadziała, a miałem i serię 25 przełączeń bez problemu). Specjalnie użyłem tego samego włącznika schodowego, aby wyeliminować możliwość jego wpływu na testy. Pewnie chodzi tu o ustawioną zwłokę. Dla mnie dobrana jest idealnie.
W aplikacji widać R4 jako kolejny włącznik zasilania
No i nie może być tak, aby nie było jakiś uwagW zasadzie mam jedną. Nie działa mi przycisk w R4, tzn. nie przełącza przekaźnika po wciśnięciu. Natomiast generalnie działa, bo dłuższe przytrzymanie wprowadza moduł w tryb konfiguracyjny.
Po wejściu na adres IP urządzenia/update pokazuje się menu aktualizacji. Update przechodzi normalnie, ale podczas aktualizacji przekaźnik dostaje "kuku", tzn. cały czas go przełącza i słychać charakterystyczne cykanie.
I jeszcze jedna rzecz (trochę dziwna) ale powtórzyła się kilka razy. Po kilku minutach R4 potrafi się samo włączyć/wyłączyć. Po chwili włącza/wyłącza się ponownie. Nie wiem co może powodować taką reakcję. Na dłuższą metę trochę to denerwujące.
Na chwilę obecną więcej uwag i obserwacji brak. Czekam na nowe wersje (jeśli będą), bo ze względu na powyższe na razie nie podmieniam modułów w lampach.
Właśnie dopisuje drobne rzeczy ale strasznie upierdliwy ten moduł bo nie mam jak go porządnie zdebugować. Ja sam też mam baaaardzo daleko do poziomu klew, vajera, lukfud lub inni więc kod się poprawia wolniej niż powinien
Ad rem:
1. to cykanie/bzyczenie podczas upgradu musi być. Po mojemu przestaje działać podstawowy kod ale przypisanie pinu dalej działa i przekaźnik reaguje na zero cross. Chyba by wymagało to nadpisania biblioteki update, żeby przed upgradem zmienił/wyłączył ten pin. Prawdopodobnie jest to jedna, max dwie linijki ale level nie ten. Może się douczę - na razie nie widzę tam pola do częstych upgradów. Podobnie się dzieje przy zapisie cfg
2. Do testów nie mam typowego schodowego klawisza i na moim lepiej zaczął działać przy dłuższym czasie, ok. 1000-1500μs, najbliższa wersja będzie to miała ustawiane w cfg (tak samo debounce, defaultowo 5ms) - przy takich ustawieniach nie zdarzyło mi się cyknięcie
3. Jeszcze próbuję ogarnąć stan przekaźnika po resecie i będzie new release