Sonoff BASIC R4 magic switch

Mario78
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Thu Mar 06, 2025 7:32 am Mam jeden pomysł do przetestowania. Postaram się dzisiaj wrzucić update
Mario78 wrote: Thu Mar 06, 2025 7:14 am Czy jest szansa, że R4 z magic switch pojawi się w GUI Generic?
Za slaby jestem, żeby zrobić PR do GG. Jak dogramy działanie to mogę zagadać do krycha88 czy jest w stanie to dodać. Na tą chwilę i tak wrzucam bina do release więc możesz wgrywać binarke jak GG
Dzięki za informacje, Jakiś kurier dziś był może moj R4 juz doszedł i po pracy będe mogł cos podziałac
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mario78 wrote: Thu Mar 06, 2025 7:14 am Widzę, że R4 już prawie działa idealnie co mnie bardzo cieszy i chyle głowę przed YoMan.
Już nie mogę się doczekać kiedy mój R4 dojdzie aby móc testować jak to zadziała w instalacji praktycznie identycznej jak u kolegi Zibi_007 tzn. Też schodowa, też na żarówkach led i też w obwodzie jest jeden minitiger z kondensatorem na żarówce.

Czy jest szansa, że R4 z magic switch pojawi się w GUI Generic? Jeśli działa to myślę, że warto już to zrobić.
Najnowsze bin. gdzie leżą Zibi? Na GITHUB?

Super robota. Wielkie brawo!!!
Gdybyś był gotów nieco potestować z wersją która daje kilka informacji do poprawki softu to daj znać :)
YoMan
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Fri Mar 07, 2025 8:01 pm
Mario78 wrote: Thu Mar 06, 2025 7:14 am Widzę, że R4 już prawie działa idealnie co mnie bardzo cieszy i chyle głowę przed YoMan.
Już nie mogę się doczekać kiedy mój R4 dojdzie aby móc testować jak to zadziała w instalacji praktycznie identycznej jak u kolegi Zibi_007 tzn. Też schodowa, też na żarówkach led i też w obwodzie jest jeden minitiger z kondensatorem na żarówce.

Czy jest szansa, że R4 z magic switch pojawi się w GUI Generic? Jeśli działa to myślę, że warto już to zrobić.

Gdybyś był gotów nieco potestować z wersją która daje kilka informacji do poprawki softu to daj znać :)
Jestem barfzo zainteresowany problem jest z moją przesylka od 3 dni jest w dostawie u kuriera. Jeśli w poniedziałek nie dojdzie kupuje kolejny i testujemy.
:)
Bardzo Ci dziękuję za propozycję
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mario78 wrote: Sat Mar 08, 2025 4:20 pm
YoMan wrote: Fri Mar 07, 2025 8:01 pm

Jestem barfzo zainteresowany problem jest z moją przesylka od 3 dni jest w dostawie u kuriera. Jeśli w poniedziałek nie dojdzie kupuje kolejny i testujemy.
:)
Bardzo Ci dziękuję za propozycję
Wygląda na to, że w poniedziałek, to już będziesz mógł wgrać w pełni działającą wersję, nawet w instalacjach (obwodach) z minitiggerami, czy innymi przełącznikami zasilanymi bez "N" z kondensatorami w obwodzie, czy instalacjami LED z "podejrzanymi" zasilaczami impulsowymi.
@YoMan wszystko ogarnął i zrobił taki soft, że jakby go zobaczyli w Sonoffie czy eWelinku, toby nie uwierzyli, że tak można ;-) I to wszystko działa pięknie pod Suplą! Nie chodzi tylko o Sonoff Basic R4, bo jako taki to działał od dawna (nawet można wygenerować soft przez GG) ale o obsługę unikatowej funkcji "magic switch". Tym samym na pojawiające się czasem pytanie, czy w prosty sposób można mieć Suplę w starej instalacji schodowej (bez N) odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. I wystarczy w zasadzie do tego jedna żyła. Druga zostaje nam wolna.
Basic R4 to było ostatnie urządzenie, które miałem w eWelinku. Wszystkie pozostałe przeniosłem już wcześniej do Supli (ostatnio część czujników na Zigbee - dzięki @vajera).
@YoMan - jeszcze raz dziękuję za świetną robotę!
@Mario78, pozostali Koledzy - zanim zaczniecie coś wgrywać, poczekajcie na nową (zaktualizowaną) wersję softu od @YoMan - w niej jest sporo zmian w stosunku do tej z oficjalnego Githuba.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
MichNick

Chylę czoła. Dobra robota. Gdyby przenieść tą funkcjonalność do MiniR4 to byłaby prawdziwa rewolucja.
YoMan

MichNick wrote: Sun Mar 09, 2025 5:16 pm Chylę czoła. Dobra robota. Gdyby przenieść tą funkcjonalność do MiniR4 to byłaby prawdziwa rewolucja.
Nie da rady. To kwestia konstrukcji sprzętu
YoMan

No więc dostępna jest już nowa wersja 2025.03.09
https://github.com/YoMan12/Sonoff_BASICR4_magic-switch
Zarówno kod do kompilacji jak i binarka.

W ustawieniach mamy w zasadzie tylko dwie opcje poza standardowymi - okienko Config:
  1. Zachowanie przekaźnika po resescie (zawsze wyłączony/zawsze włączony/pamiętaj stan)
  2. Filtr załączania magic switcha.
ad.2. jeżeli nie działa włącznik (nie przełącza przekaźnika) lub czasami nie załączy -> należy zwiększać wartość, jeżeli włącznik działa ale pojawiają się przypadkowe załączenia, należy zmniejszać wartość.
W przypadku niemożności dobrania takiego parametru -> zgłaszać problem :)

Poprzednie problemy z cykaniem podczas update lub niemożnością zrobienia upgrade OTA -> nie wiem z czego wynikały, po wyczyszczeniu modułu i wgraniu softu od zera (tak, wiem, nowa rejestracja w cloud), wszystkie problemy ustąpiły.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Sun Mar 09, 2025 9:45 pm No więc dostępna jest już nowa wersja 2025.03.09
https://github.com/YoMan12/Sonoff_BASICR4_magic-switch
Zarówno kod do kompilacji jak i binarka.

W ustawieniach mamy w zasadzie tylko dwie opcje poza standardowymi - okienko Config:
  1. Zachowanie przekaźnika po resescie (zawsze wyłączony/zawsze włączony/pamiętaj stan)
  2. Filtr załączania magic switcha.
ad.2. jeżeli nie działa włącznik (nie przełącza przekaźnika) lub czasami nie załączy -> należy zwiększać wartość, jeżeli włącznik działa ale pojawiają się przypadkowe załączenia, należy zmniejszać wartość.
W przypadku niemożności dobrania takiego parametru -> zgłaszać problem :)

Poprzednie problemy z cykaniem podczas update lub niemożnością zrobienia upgrade OTA -> nie wiem z czego wynikały, po wyczyszczeniu modułu i wgraniu softu od zera (tak, wiem, nowa rejestracja w cloud), wszystkie problemy ustąpiły.
Dobra, moduł wyczyszczony, soft wgrany od nowa w pełnej wersji. Wszystko działa zgodnie z założeniami. Update też (nic nie cyka i cały proces przebiega bez zakłóceń). U mnie najlepiej sprawdza się wartość "filter" ustawiona na 4000 (zwykły włącznik schodowy). Jutro podmieniam moduły w lampach :)
Jeszcze raz gratuluję świetnego projektu i mam nadzieję, że szybko znajdzie się w GG :D
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Rośnie nam nowy programista , brawo :)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

YoMan! Z zapartym tchem obserwowałem rozwój softu do tego "magic-a".
Z ogromnym szacunkiem - gratulacje!!!

Return to “Projekty użytkowników”