U mnie pod tym linkiem zgłasza się temat "Jak uaktualnić moduł firmy Zamel/Nice/Varilight/Heatpol/Auraton" to chyba dobryZibi_007 wrote: Mon Mar 10, 2025 8:01 pmRobert, chyba nie ten link Koledze @Charnay podałeś...robertklepacki94 wrote: Mon Mar 10, 2025 7:40 pmviewtopic.php?t=6212Charnay wrote: Mon Mar 10, 2025 7:36 pm "Zrób sobie najpierw aktualizację do najnowszej wersji Boxa." - sorry za głupie pytanie, ale w jaki sposób? Przecież w cloud nie ma przycisku "update" , a sam restart niczego nie zmienił. Da się jakoś wywołać ten update? A jeśli nie i powinien on wejść OTA, to czemu nie wchodzi?
Problem ze sceną
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Fakt, oczywiście masz raję. Przepraszamrobertklepacki94 wrote: Mon Mar 10, 2025 8:09 pmU mnie pod tym linkiem zgłasza się temat "Jak uaktualnić moduł firmy Zamel/Nice/Varilight/Heatpol/Auraton" to chyba dobry![]()
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Charnay
No niestety, problemy się nasilają. Scena "wyłącz wszystkie HM" działa, tzn., HM się wyłączają, ALE HC działa dalej. Teoretycznie po odłączeniu HM nie powinno być działania HC, bo on się załącza na podstawie sygnału z HM. Ale nie. HM wyłączone, a HC (i pompa c.o.) działa dalej. Widać to nawet na apce, screen pokazuje, że jeden wyłączony sceną HM nadal (mimo, że nie działa!) wysyła sygnał "grzania" do HC. Dodam, że HC jest dość daleko od Boxa, w obrębie zasięgu drugiego routera wifi połączonego w mesh, ale to pewnie bez znaczenia, skoro box komunikuje się z urządzeniami przez własną sieć. Działanie na co dzień jest ok, HC włącza się i wyłącza regularnie w miarę wskazań HM zgodnych z harmonogramem.
Jeszcze jedno. Ikonka przy HM w salonie i sypialni jest w apce zielona tylko do połowy. W cloudzie - widać wszystko na zielono, głowice również.
Wyłączenie HC przyciskiem nie działa, "coś" go wzbudza cały czas. Chcąc wyłączyć oghrzewanie w domu, muszę wyłączyć w HC wtyczkę z gniazdka.
Box - ver. 25.03
Jeszcze jedno. Ikonka przy HM w salonie i sypialni jest w apce zielona tylko do połowy. W cloudzie - widać wszystko na zielono, głowice również.
Wyłączenie HC przyciskiem nie działa, "coś" go wzbudza cały czas. Chcąc wyłączyć oghrzewanie w domu, muszę wyłączyć w HC wtyczkę z gniazdka.
Box - ver. 25.03
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
A nie masz tam głowic albo innych urządzeń pod tymi hm?
Dwa kolory są wtedy, gdy część urządzeń jest online a część offline. Wejdź w kanał i sprawdź na lista.
Dwa kolory są wtedy, gdy część urządzeń jest online a część offline. Wejdź w kanał i sprawdź na lista.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Charnay
Tak, mam dwie głowice na kanale, dla których termostatem nadrzędnym jest jeden HM. Zacząłem szukać tej "listy" w ramach lokalizacji i oczywiście nie znalazłem, ale zdałem sobie sprawę, że nakaczawiłem strasznie z kanałami/lokalizacjami i może dlatego to wszystko mi średnio działa. Niewiele z tego rozumiem, ale na razie zrobiłem tak, że wszystkie urządzenia teoretycznie mam w jednej lokalizacji (Dom), natomiast grupowałem je poprzez kanały ("łazienka": HM + RC, "salon": HM + RC + RC itp.). Piszę "teoretycznie w jednej lokalizacji", bo urządzeń w sumie jest siedem plus HC, ale na karcie lokalizacji "DOM" widać tylko jedno urządzenie (i nie wiem, które; może to bramka???). Zdaje się, że muszę to wszystko poprzepisywać od nowa.
I tu pytanie: czy znajdzie się dobry człowiek, który wytłumaczy mi różnicę między lokalizacją a kanałem? Po co to i na co? Mam dwa urządzenia, paruję je (czyli łączę w jednym kanale czy jednej lokalizacji???) , ustawiam termostat nadrzędny i zachowanie wobec urządzenia wykonawczego i w zasadzie to koniec, ma działać.
I tu pytanie drugie: jest jakiś wideotutorial dla debili?
I tu pytanie: czy znajdzie się dobry człowiek, który wytłumaczy mi różnicę między lokalizacją a kanałem? Po co to i na co? Mam dwa urządzenia, paruję je (czyli łączę w jednym kanale czy jednej lokalizacji???) , ustawiam termostat nadrzędny i zachowanie wobec urządzenia wykonawczego i w zasadzie to koniec, ma działać.
I tu pytanie drugie: jest jakiś wideotutorial dla debili?
-
klew
Kanał to jakaś funkcja na urządzeniu. Np HM ma dwa kanały: termostat i termometr.
Kanały w apce są widoczne jako osobne belki. Z tym że kanały używane przez inne kanały są łączone. Czyli w HM będziesz widział tylko belkę termostatu, bo termometr jest użyty w termostacie.
Termostaty podrzędne też są "zjadane" przez termostaty nadrzędne.
Lokalizacje są używane do organizacji kanałów w apce oraz do ustawiania dostępu apki do kanałów.
Kanały w apce są widoczne jako osobne belki. Z tym że kanały używane przez inne kanały są łączone. Czyli w HM będziesz widział tylko belkę termostatu, bo termometr jest użyty w termostacie.
Termostaty podrzędne też są "zjadane" przez termostaty nadrzędne.
Lokalizacje są używane do organizacji kanałów w apce oraz do ustawiania dostępu apki do kanałów.
-
Charnay
Kolejne problemy. Scena wyłącza i włącza HM - OK. Ale po całodniowym wyłączeniu HM i ponownym włączeniu z aplikacji - nie wzbudza się HC. W domu zimno, temperatura znacznie poniżej progu, na aplikacji widzę symbol grzania przy głowicach, ale HC dalej jest w trybie czuwania. Resetowałem wszystko po kolei, przenosiłem boxa bliżej HC - bez skutku. Pomogło dopiero zresetowanie routera. O co tu chodzi? Sieć wifi mam w meshu, HC jest pod drugim routerem, innym niż box, ale to jedyny sposób, żeby widział głowice (które mają słabszy zasięg niż HM). I dopiero ten reset routera sprawił, że sygnał z boxa dotarł do HC. Zgodzicie się chyba, że takie funkcjonowanie jest całkowicie bez sensu (zwłaszcza że na poziomie apki jestem wprowadzony w błąd, bo widzę symbol grzania, a nie mogę zobaczyć faktycznego statusu HC - ten widzę dopiero fizycznie w domu). Nie rozumiem związku między resetem routera a tym brakiem komunikacji na linii box - HC. Przecież box komunikuje się z urządzeniami za pośrednictwem własnej sieci, bez pośrednictwa routera wifi. A sieć internetowa w domu działa, bo ja z pracy z aplikacji widzę urządzenia, łączę się bez problemu. Czyli co, box do wymiany? HC do wymiany? Cały ten Auraton z Suplą do śmietnika?
-
klew
Termostat od HC będzie w aplikacji pokazany jako offline (cały czas powinien mieć taki stan). Natomiast kanał włącznika pieca powinien pokazywać czy grzeje czy czy nie. Jego stan można też w najnowszych apkach podejrzeć na (i) termostatu do którego jest podłączony (trzeba strzałkami poszukać włącznika pieca).Charnay wrote: Fri Apr 11, 2025 1:45 pm Kolejne problemy. Scena wyłącza i włącza HM - OK. Ale po całodniowym wyłączeniu HM i ponownym włączeniu z aplikacji - nie wzbudza się HC. W domu zimno, temperatura znacznie poniżej progu, na aplikacji widzę symbol grzania przy głowicach, ale HC dalej jest w trybie czuwania. Resetowałem wszystko po kolei, przenosiłem boxa bliżej HC - bez skutku. Pomogło dopiero zresetowanie routera. O co tu chodzi? Sieć wifi mam w meshu, HC jest pod drugim routerem, innym niż box, ale to jedyny sposób, żeby widział głowice (które mają słabszy zasięg niż HM). I dopiero ten reset routera sprawił, że sygnał z boxa dotarł do HC. Zgodzicie się chyba, że takie funkcjonowanie jest całkowicie bez sensu (zwłaszcza że na poziomie apki jestem wprowadzony w błąd, bo widzę symbol grzania, a nie mogę zobaczyć faktycznego statusu HC - ten widzę dopiero fizycznie w domu). Nie rozumiem związku między resetem routera a tym brakiem komunikacji na linii box - HC. Przecież box komunikuje się z urządzeniami za pośrednictwem własnej sieci, bez pośrednictwa routera wifi. A sieć internetowa w domu działa, bo ja z pracy z aplikacji widzę urządzenia, łączę się bez problemu. Czyli co, box do wymiany? HC do wymiany? Cały ten Auraton z Suplą do śmietnika?
Na liście kanałów widać stan grzania termostatu, a nie to czy piec jest włączony.
Jeśli HC zrobił się offline (w tym sensie że z urządzeniem nie ma kontaktu, co można sprawdzić ja tym kanale włącznika pieca), to wtedy box nim nie steruje dopóki HC się nie odezwie. Nie pamiętam co ile HC się odzywa kontrolnie ale pewnie jest to 15-30 min.
Jeśli chcesz spróbować wymusić komunikację, to w cloud możesz kliknąć "identyfikuj" lub "zrestartuj" przy HC - te komendy są wysyłane zawsze, niezależnie od stanu "offline" i czasem pomagają przywrócić komunikację.
Natomiast jeśli zasięg się gubi, to będziesz miał z tym stale problemy.
Sprawdź jaki zasięg pokazuje się w (i) dla HC.
Router Wi-Fi nie ma na to wpływu. Na razie obstawiam, że to był przypadek.
Kompletnie nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że HC jest pod drugim routerem, bo to jedyny sposób żeby widział głowice.
-
Charnay
Piszesz: " Nie pamiętam co ile HC się odzywa kontrolnie ale pewnie jest to 15-30 min." No dobrze, ale przecież reakcja na temperaturę czy harmonogram jest natychmiastowa, jeśli wszystko działa dobrze. Raz jeszcze tłumaczę: wyłączam sceną tylko HM, nie boxa czy HC. Dzięki wyłączonym HM nie ma odczytu spadku temperatury w pomieszczeniu, więc nie ma co wysłać sygnału do HC przez boxa, by włączyć grzanie. I ogrzewanie nie działa, tak jak chcę. A jak włączę druga sceną HM, to głowice się otwierają i idzie teoretycznie sygnał do HC przez boxa, że trzeba grzać. Teoretycznie, bo HC na to nie reaguje (nie zawsze, jak pisałem). Czyli nie ma sensu twierdzenie, że "HC się odzywa kontrolnie co 15-30 min", bo w opisanym przeze mnie wypadku on nie miał powodu, by utracić połączenie z boxem i potem je mozolnie nawiązywać. On je powinien mieć cały czas. A jeśli z jakiegoś powodu je utracił, to po resecie (odłączeniu zasilania), on natychmiast nawiązuje łączność z boxem. I nawiązał, jak pisałem, połączył się - ale nie wykonał komendy z HM. Czyli problem mnie leży w nawiązywaniu/nienawiązywaniu połączenia na linii HC - box, ale w tym, że HC nie reaguje na komendę "grzej" po tym, gdy HM były wyłączone długi czas, a następnie zostały włączone.
Piszesz: "Jeśli chcesz spróbować wymusić komunikację, to w cloud możesz kliknąć "identyfikuj" lub "zrestartuj" przy HC - te komendy są wysyłane zawsze, niezależnie od stanu "offline" i czasem pomagają przywrócić komunikację." Próbowałem oczywiście i tak. Bez skutku.
Piszesz: "Natomiast jeśli zasięg się gubi, to będziesz miał z tym stale problemy." Odległość między boxem a HC w linii prostej to 6 metrów. Dzieli je mur z czerwonej cegły grubości 40 cm. Czy to są wystarczająco krytyczne przeszkody dla tego sprzętu, by gubił zasięg...? Na (i) na apce widzę obecnie w HC, że "siła sygnału wifi - 30%, siła sygnału radia - 58%".
Piszesz: "Router Wi-Fi nie ma na to wpływu." Też tak uważam. Ale dlaczego kilkukrotnie mam powtarzalny efekt: brak komunikacji urządzeń z boxem > reset routera > przywrócenie komunikacji? Wiem, że to bez sensu, ale tak się właśnie dzieje.
Piszesz: "Kompletnie nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że HC jest pod drugim routerem, bo to jedyny sposób żeby widział głowice.". Jak pisałem, moja sieć wifi w domu jest skonfigurowana w mesh (są dwa routery, jedna adresacja). Napisałem, że HC jest w zasięgu drugiego routera, innego niż box. Jeśli system działałby prawidłowo, to nie miałoby to znaczenia, bo to router nadający adresy nadaje adres boxowi, a box powiela ten sam adres dla poszczególnych urządzeń, z którymi łączy się swoją własną siecią. Tak powinno być. Ale coś nie działa, więc piszę o wszystkim związanym z komunikacją, również o tym, co teoretycznie jest bez sensu.
Box ma na routerze stały adres IP, powiązany z adresem MAC. I dopiero reset routera jakoś go "pobudza" do nawiązania (odnowienia) łączności z urządzeniami.
Piszesz: "Jeśli chcesz spróbować wymusić komunikację, to w cloud możesz kliknąć "identyfikuj" lub "zrestartuj" przy HC - te komendy są wysyłane zawsze, niezależnie od stanu "offline" i czasem pomagają przywrócić komunikację." Próbowałem oczywiście i tak. Bez skutku.
Piszesz: "Natomiast jeśli zasięg się gubi, to będziesz miał z tym stale problemy." Odległość między boxem a HC w linii prostej to 6 metrów. Dzieli je mur z czerwonej cegły grubości 40 cm. Czy to są wystarczająco krytyczne przeszkody dla tego sprzętu, by gubił zasięg...? Na (i) na apce widzę obecnie w HC, że "siła sygnału wifi - 30%, siła sygnału radia - 58%".
Piszesz: "Router Wi-Fi nie ma na to wpływu." Też tak uważam. Ale dlaczego kilkukrotnie mam powtarzalny efekt: brak komunikacji urządzeń z boxem > reset routera > przywrócenie komunikacji? Wiem, że to bez sensu, ale tak się właśnie dzieje.
Piszesz: "Kompletnie nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że HC jest pod drugim routerem, bo to jedyny sposób żeby widział głowice.". Jak pisałem, moja sieć wifi w domu jest skonfigurowana w mesh (są dwa routery, jedna adresacja). Napisałem, że HC jest w zasięgu drugiego routera, innego niż box. Jeśli system działałby prawidłowo, to nie miałoby to znaczenia, bo to router nadający adresy nadaje adres boxowi, a box powiela ten sam adres dla poszczególnych urządzeń, z którymi łączy się swoją własną siecią. Tak powinno być. Ale coś nie działa, więc piszę o wszystkim związanym z komunikacją, również o tym, co teoretycznie jest bez sensu.
Box ma na routerze stały adres IP, powiązany z adresem MAC. I dopiero reset routera jakoś go "pobudza" do nawiązania (odnowienia) łączności z urządzeniami.