Sonoff BASIC R4 magic switch

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mario78 wrote: Tue Mar 11, 2025 5:25 pm Co prawda raz na 10 razy nie przełączy
Pobaw się filtrem, tzn. Zwieksz go do 4-5k
YoMan
Been thanked: 1 time

YouMan widzę, że dałeś kolejną bin. z 15.3
Wgrałęm ją i niestety ale nie idzie zapisać zmian np włącz magic switch.
Musiałem wrócić do starej wersji.
YoMan

Mario78 wrote: Sat Mar 15, 2025 11:11 pm YouMan widzę, że dałeś kolejną bin. z 15.3
Wgrałęm ją i niestety ale nie idzie zapisać zmian np włącz magic switch.
Musiałem wrócić do starej wersji.
Zgadza się. Niby działało więc wrzuciłem na gh a potem drugi modul zflashowalem i się resetuje przy zapisie. Muszę sprawdzić na spokojnie w poniedzialek
YoMan

[/quote]

Zgadza się. Niby działało więc wrzuciłem na gh a potem drugi modul zflashowalem i się resetuje przy zapisie. Muszę sprawdzić na spokojnie w poniedzialek
[/quote]

Coś może działałeś przy bin ostatnio?
YoMan

Mario78 wrote: Thu Mar 20, 2025 7:58 am
Mario78 wrote: Thu Mar 20, 2025 7:58 am
Coś może działałeś przy bin ostatnio?
Tak, trochę ale niestety bez efektu. Działa na zasilaniu z programatora natomiast po przejściu na 230v albo się wiesza, albo resetuje, albo sobie cyka bez ładu i składu. To wszystko się pojawiło po wprowadzeniu menu konfiguracyjnego. Nie mam jak zdebugować kiedy jest podłączony pod 230V. Muszę dać sobie dłuższą chwilę i podejść ze świeżą głową do tego jeszcze raz.
Na chwilę obecną pozostaje ta ostatnia dobrze działająca wersja. Gdyby był problem z wartościami filtrów daj znać to zmienię ręcznie.
YoMan

W takim razie czekam i 3mam w kciuki bo fajny ten sonoff dzieki Twojemu oprogramowaniu się zrobil.
YoMan

Spróbuję jeszcze do tego podejść. Jak nie dam rady to będę się musiał udać do naszego mistrza ;)
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Sorki za odkopanie tematu (pewnie zaraz dostanę złotą łopatę 😁), postanowiłem spojrzeć swoim okiem na program (kod źródłowy oczywiście udostępnię) i tak się zastanawiam, jeśli układ reaguje na przejście przez zero, to czy jest sens reagować wyzwalaniem przerwań na każdą zmianę stanu, nie lepiej na przykład na któreś że zbocz (narastające lub opadające) zmierzyć czas pomiędzy wywołaniem przerwania i jeśli będzie ono mniejsze niż częstotliwość w sieci to wtedy zmieniać stan (oczywiście uwzględniając drgania styków), Może się też zdarzyć że impuls będzie dłuższy bo ktoś bardzo powoli będzie przełączał włącznik (takie ekstremum) i można by było porównywać czas od ostatniego wykrycia zbocza do kolejnego dodając warunki jeśli czas jest mniejszy lub wiekszy niż częstotliwość w sieci to wtedy zmień stan przekaźnika.
Dobrze myślę czy znowu chcę utrudniać sobie życie? 😁
Można by było w webserwerze jedynie ustawiać czas drgania styków. Co myślicie na ten pomysł? Wiem czasami mam głupie pomysły, ale to zawsze pomysły 😁
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

veeroos wrote: Tue Oct 28, 2025 8:54 am Sorki za odkopanie tematu (pewnie zaraz dostanę złotą łopatę 😁), postanowiłem spojrzeć swoim okiem na program (kod źródłowy oczywiście udostępnię) i tak się zastanawiam, jeśli układ reaguje na przejście przez zero, to czy jest sens reagować wyzwalaniem przerwań na każdą zmianę stanu, nie lepiej na przykład na któreś że zbocz (narastające lub opadające) zmierzyć czas pomiędzy wywołaniem przerwania i jeśli będzie ono mniejsze niż częstotliwość w sieci to wtedy zmieniać stan (oczywiście uwzględniając drgania styków), Może się też zdarzyć że impuls będzie dłuższy bo ktoś bardzo powoli będzie przełączał włącznik (takie ekstremum) i można by było porównywać czas od ostatniego wykrycia zbocza do kolejnego dodając warunki jeśli czas jest mniejszy lub wiekszy niż częstotliwość w sieci to wtedy zmień stan przekaźnika.
Dobrze myślę czy znowu chcę utrudniać sobie życie? 😁
Można by było w webserwerze jedynie ustawiać czas drgania styków. Co myślicie na ten pomysł? Wiem czasami mam głupie pomysły, ale to zawsze pomysły 😁
Wrzucaj kod, albo binarkę, potestujemy. Z tym softem od YoMan działa bez przerwy od marca. Mam w pudle chyba jeszcze ze 3 czy 4 R4, więc możemy się pobawić ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Spoko, wrzucę i kod źródłowy i binarke na GH, na razie przerobiłem webserwer po swojemu, zrobię przerwanie po swojemu i zobaczę. Na razie nie mam innych projektów (no wiem muszę skończyć gniazdko S60 bo nie dostałem od Zamela do testów 😁), więc w tym tygodniu coś wrzucę na GH
Edit.
W kodzie źródłowym nie widzę parametrów holdtime i multiclicktime dla przycisku konfiguracyjnego i prawdopodobnie dlatego nie chodzi zmiana stanu guzikiem na obudowie. Przynajmniej kiedyś u.mnie tak było w jednym z programów 😁.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005

Return to “Projekty użytkowników”