Sonoff DHT21 DHT22

dudu

A możliwe że wina może leżeć po stronie braku pull up na DHT21? Bo do krańcówki zrobiłem pull up zgodnie z instrukcją z readme.
dudu

Panowie odpowie ktoś czy przy Sonoff Th16 z softem Gate trzeba do DHT21 dawać pull-up? Tutaj piszą że trzeba dać ok. 5,1 kohm http://kaktusa.pl/dht11-czy-dht22-rozni ... onalnosci/
Może to jest powodem różnicy temperatury jaki wskazuję. Porównuję z 2 bezprzewodowymi stacjami pogody (takie z marketu).
Lucas

dudu wrote: Thu Mar 15, 2018 7:15 pm Panowie odpowie ktoś czy przy Sonoff Th16 z softem Gate trzeba do DHT21 dawać pull-up? Tutaj piszą że trzeba dać ok. 5,1 kohm http://kaktusa.pl/dht11-czy-dht22-rozni ... onalnosci/
Może to jest powodem różnicy temperatury jaki wskazuję. Porównuję z 2 bezprzewodowymi stacjami pogody (takie z marketu).
Ja moje AM2302 mam w postaci takich modułów. Nie dokładam już żadnych elementów, bo wszystko jest na płytce z czujnikiem.
Image
wojtas567

tego typu też mają widać go wyrażnie.
ale często można kupić taki a tu już brakuje tego rezystora
przykładowe linki :)
Pozdrawiam
Wojtek
dudu

Ja mam AM2301 czyli z czujnikiem DHT21. Muszę zerknąć czy mam tam rezystor pull up.
dudu

Rozebrałem I ciężko stwierdzić czy jest tam pull-up. Niby jest jakiś 4,9 kohm ale nie wydaje mi się że to ten. Na wszelki wypadek dołożyłem 4,7 kohm między VCC a Out. Teraz temperatura jest już bardziej dokładna. Zauważyłem również że po dodaniu tego rezystora wartość w aplikacji Supla zmienia się co 5 sek. Wcześniej tak nie było. W załączniku zdjęcia tego mojego czujnika przed dodaniem rezystora.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lucas

Mam też takie 2 szt. I szczerze mówiąc, ani w Wemosie, ani w Sonoffie nie stosowałem już dodatkowego rezystora (bo w opisie chińczyk pisał, że nie wymaga dodatkowych elementów) i wskazywał poprawnie, ale ja miałem na krótkich kablach (tyle co dali przy module).

Ale... zacząłem czytać dokumentację od AM2301 i pisze, że dla przewodów o długości do 30m z reguły wymaga pull-up'a ok. 5,1k oraz, że przy zasilaniu 3,3V długość przewodów nie powinna przekraczać 1m, bo czujnik będzie pokazywał błędy.
dudu

No właśnie też to wyczytałem. Mam krótki kabelek. Ten zestawu z czujnikiem. Dołożyłem ten pull up i teraz temperatura jest w miarę dokładna i odświeża się co 5 sek. razem z wilgotnością.

Return to “Ogólna dyskusja”