Ustawienia Boxa
-
noobob
Mam jeszcze pytanie odnośnie Flood Sensor Valve oraz Flood Sensor. Czy można już podłączyć do Supli?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czy ten hm jest ustawiony jako nadrzędny? On pokaże grzanie, gdy podrzędne grzeją. Wejdź w hm i w "lista" i zobacz co tam jestnoobob wrote: Sun Mar 16, 2025 9:48 am Siema.
Faktycznie musiała być aktualizacja, ale trwało to chyba dłużej.
Jest jeden problem, który trzeba rozwiązać. HM mam ustawiony na określoną temp. i powinien wyłączyć HC po przegrzaniu o 0.2 st, ale tak się nie dzieje. Muszę podnieść temp. na max i obniżyć. Dopiero wtedy wyłącza HC. Gdzie jest przyczyna? Załączam screena.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Można już podłączyć. Co prawda jesteśmy jeszcze przed oficjalnymi testami i wydaniem, ale oprogramowanie jest gotowe. Chyba tylko w apkach wejście w detale zaworu i podgląd czujników jest w tym wydaniu, które dopiero wchodzi do sklepów z apkaminoobob wrote: Sun Mar 16, 2025 10:40 am Mam jeszcze pytanie odnośnie Flood Sensor Valve oraz Flood Sensor. Czy można już podłączyć do Supli?
-
noobob
Domyślam się, że chodzi o listę po lewej?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
noobob
Znalazłem 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
noobob
Jakieś spostrzeżenia? Moje są dodatkowo takie, że HM po osiągnięciu temp. lokalnie zamyka RC, ale apka nadal chce grzać i nie wyłącza HC przez co kocioł nadal grzeje. Sytuacja może być bardzo niebezpieczna i kosztowna, jeśli nie ma odbioru ciepła w postaci np. dodatkowego grzejnika w łazience z głowicą manualną.
W związku z tym zrobiłem jeszcze jeden test i ustawiłem w HM włącznik źródła HC. I wygląda to tak, że po osiągnięciu temp. HM wyłącza HC, ale nie zamyka wszystkich RC. Zazwyczaj zostaje jeden otwarty na 100% i zamyka się po dłuższym czasie. Na screenie podglądowym wszystkie są zamknięte, ale jeszcze przed chwilą ostatni RC był otwarty.
W związku z tym zrobiłem jeszcze jeden test i ustawiłem w HM włącznik źródła HC. I wygląda to tak, że po osiągnięciu temp. HM wyłącza HC, ale nie zamyka wszystkich RC. Zazwyczaj zostaje jeden otwarty na 100% i zamyka się po dłuższym czasie. Na screenie podglądowym wszystkie są zamknięte, ale jeszcze przed chwilą ostatni RC był otwarty.
-
klew
Ja nie miałem żadnych spostrzeżeń, tylko wyjaśniałem jak to działa i gdzie możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanianoobob wrote: Mon Mar 17, 2025 8:26 am Jakieś spostrzeżenia? Moje są dodatkowo takie, że HM po osiągnięciu temp. lokalnie zamyka RC, ale apka nadal chce grzać i nie wyłącza HC przez co kocioł nadal grzeje. Sytuacja może być bardzo niebezpieczna i kosztowna, jeśli nie ma odbioru ciepła w postaci np. dodatkowego grzejnika w łazience z głowicą manualną.
Ale jeszcze raz:
1. HM (i ogólnie termostat nadrzędny) nie podejmuje decyzji za termostaty podrzędne kiedy mają grzać lub nie.
2. Termostat nadrzędny jedynie służy do przekazywania nastaw (tryb pracy oraz zadana temperatura) do termostatów podrzędnych.
3. Każdy termostat indywidualnie podejmuje decyzję o potrzebie grzania na podstawie zadanej temperatury, mierzonej temperatury i wbudowanego algorytmu sterującego.
4. To który termostat i w jakim stopni chce grzać, możesz zobaczyć na tej "liście".
Twoja poprzednia konfiguracja była porprawna, a teraz masz to źle ustawione. HM ma być nadrzędnym dla 3x RC. Nastomiast włącznik pieca w HC ma być ustawiony jako włącznik pieca dla 3x RC (a nie HM).
Ustawienie, że HM włącza piec może prowadzić do "niebezpiecznej" sytuacji, o której pisałeś powyżej, gdzie HM włącza piec, a wszystkie głowice są zamknięte. Napisałem "niebezpiecznej" w cudzysłowie, bo każdy piec powinien sam kontrolować temperaturę wody w instalacji i nie pozwolić do przekroczenia maksymalnej temperatury ustaiwonej na piecu, więc ani ta sytuacja nie będzie niebezpieczna, ani zbyt kosztowna (zagrzanie wody stojącej w piecu trwa krótko).
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
@noobob może jeszcze to ci pomoże, download/file.php?id=35841 (porady Waldka z technicznego
)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
noobob
Kompletnie nie tak to powinno wyglądać, że RC jeszcze daje sygnał do grzania, gdy HM już osiągnął temp.klew wrote: Mon Mar 17, 2025 8:47 amJa nie miałem żadnych spostrzeżeń, tylko wyjaśniałem jak to działa i gdzie możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanianoobob wrote: Mon Mar 17, 2025 8:26 am Jakieś spostrzeżenia? Moje są dodatkowo takie, że HM po osiągnięciu temp. lokalnie zamyka RC, ale apka nadal chce grzać i nie wyłącza HC przez co kocioł nadal grzeje. Sytuacja może być bardzo niebezpieczna i kosztowna, jeśli nie ma odbioru ciepła w postaci np. dodatkowego grzejnika w łazience z głowicą manualną.
W związku z tym zrobiłem jeszcze jeden test i ustawiłem w HM włącznik źródła HC. I wygląda to tak, że po osiągnięciu temp. HM wyłącza HC, ale nie zamyka wszystkich RC. Zazwyczaj zostaje jeden otwarty na 100% i zamyka się po dłuższym czasie. Na screenie podglądowym wszystkie są zamknięte, ale jeszcze przed chwilą ostatni RC był otwarty..
Ale jeszcze raz:
1. HM (i ogólnie termostat nadrzędny) nie podejmuje decyzji za termostaty podrzędne kiedy mają grzać lub nie.
2. Termostat nadrzędny jedynie służy do przekazywania nastaw (tryb pracy oraz zadana temperatura) do termostatów podrzędnych.
3. Każdy termostat indywidualnie podejmuje decyzję o potrzebie grzania na podstawie zadanej temperatury, mierzonej temperatury i wbudowanego algorytmu sterującego.
4. To który termostat i w jakim stopni chce grzać, możesz zobaczyć na tej "liście".
Twoja poprzednia konfiguracja była porprawna, a teraz masz to źle ustawione. HM ma być nadrzędnym dla 3x RC. Nastomiast włącznik pieca w HC ma być ustawiony jako włącznik pieca dla 3x RC (a nie HM).
Ustawienie, że HM włącza piec może prowadzić do "niebezpiecznej" sytuacji, o której pisałeś powyżej, gdzie HM włącza piec, a wszystkie głowice są zamknięte. Napisałem "niebezpiecznej" w cudzysłowie, bo każdy piec powinien sam kontrolować temperaturę wody w instalacji i nie pozwolić do przekroczenia maksymalnej temperatury ustaiwonej na piecu, więc ani ta sytuacja nie będzie niebezpieczna, ani zbyt kosztowna (zagrzanie wody stojącej w piecu trwa krótko).
Praktyka z tą sytuacją niebezpieczną, o której piszesz w kontekście czujnika, który powinien wyłączyć kocioł jest czysto teoretyczna. Praktyka często wygląda nieco inaczej. Gdy obieg jest zamknięty i nie ma przepływu to jest to sytuacja podobna do tej, gdy zatrzymuje się pompa w sytuacji zapotrzebowania na ciepło. Konsekwencje tego są takie, że następuje gwałtowny wzrost temp. przez co może nastąpić również niekontrolowany wzrost ciśnienia przez przegrzanie i może otworzyć się zawór bezpieczeństwa, peknąć wymiennik ciepła lub inny element hydrauliczny. Ponadto przegrzanie powoduje nadmierne eksploatowanie się elementów hydraulicznych kotła. Zamknięty obieg powoduje również wielokrotne taktowanie kotła i niepotrzebną eksploatację czujników NTC co może doprowadzić do ich uszkodzenia. Mam w tym 18 lat praktyki, ponieważ zajmuję się serwisem na poziomie autoryzacyjnym.
Nie wspominając już o tym, że takie działanie RC naraża na zwiększone rachunki.