Ustawienia Boxa

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 10:15 am Kompletnie nie tak to powinno wyglądać, że RC jeszcze daje sygnał do grzania, gdy HM już osiągnął temp.

...

Nie wspominając już o tym, że takie działanie RC naraża na zwiększone rachunki.
HM w tym układzie nie decyduje o grzaniu. Tzn. on też może to robić, ale to ma sens, gdy masz np tylko HM i HC, a obwody są na stałe otwarte i nimi nie sterujemy.
Wtedy jak HM "grzeje", to leci sygnał do HC i robi się ciepło.

W Twoim układzie masz np. 3x RC i to one tutaj decydują o grzaniu.
HM pełni rolę wyłącznie termometru i panelu ściennego do ustawienia zadanej temperatury.
RC pracuje na bazie algorytmu PID i na podstawie wcześniejszego zachowania "układu" decyduje na ile i w jakiej sytuacji grzać.

RC nie da się bezpośrednio "ręcznie sterować", aby się otworzył, lub zamknął. Mu podaje się tylko pomiar temperatury i zadaną temperaturę, a to czy i jak otwiera, decyduje on samodzielnie.

Nie ma tu żadnego ryzyka, ani narażania na koszty, bo skoro któryś RC decyduje się na grzanie, to znaczy, że grzanie jest potrzebne, bo użytkownik taką temperaturę zadaną ustawił.

Praca na algorytmach PID jest niezrozumiała dla użytkowników (wystarczy na forum poczytać ile to wątpliwości u ludzi budzi). Natomiast od osoby z branży oczekiwałbym, że zna i rozumie zasadę działania na takim algorytmie.
Jeśli natomaist wolisz inne zachowanie, to ostatnia aktualizacja wprowadizła możliwość zmiany pracy głowicy z algorytmu PID (praca płynna w zakresie 0-100% na podstawie PID), na algorytm "on/off" wg histerezy (0 lub 100%). HM pracuje wg histerezy i jeśli ustawisz taki sam algortytm i histerezę na HM i RC, to z dokładnością do krótkiego czasu, wszystie urządzenie powinny grzać i nie grzać w tym samym czasie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
noobob

Chyba niedokładnie zrozumiałeś lub niedoczytałeś, więc jeszcze raz na przykładzie jednej ze stref. Sparowane są również lokalnie

1x HM
3 x RC

HM mierzy temp. i daje sygnał do otwarcia lub zamknięcia RC.

RC dają sygnał do HC w celu włączenia lub wyłączenia kotła.

I teraz opis sytuacji.

HM wyłapał temp. i przesłał sygnał RC, żeby się zamknęły. Wszystkie głowice się zamknęły (najpewniej po lokalu). Uważam, że po lokalu, ponieważ w apce jedna z głowic rzekomo się nie zamknęła (ale zamknięta była) i nadal był sygnał dla HC, żeby grzało (i grzało). I to trwało... Musiałem podnieść temp. na HM (w apce) do maksymalnej i obniżyć do minimalnej, aby RC w apce załapał i przestał przesyłać sygnał do HC. Tak więc stwarza to zagrożenia, o których pisałem i przy okazji rachunek rośnie. Według mojej obserwacji istnieje jakiś błąd w komunikacji, gdy wykorzystuje się do sterowania clouda. Po lokalu wszystkie urządzenia działają bezbłednie. Tak samo bezbłednie to wszystko działało na Pulsie, ale niestety apka nie chce działać na najnowszym Androidzie, tak więc jestem zmuszony działac na Supli.
klew

noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 1:16 pm Chyba niedokładnie zrozumiałeś lub niedoczytałeś, więc jeszcze raz na przykładzie jednej ze stref. Sparowane są również lokalnie

1x HM
3 x RC

HM mierzy temp. i daje sygnał do otwarcia lub zamknięcia RC.

RC dają sygnał do HC w celu włączenia lub wyłączenia kotła.

I teraz opis sytuacji.

HM wyłapał temp. i przesłał sygnał RC, żeby się zamknęły. Wszystkie głowice się zamknęły (najpewniej po lokalu). Uważam, że po lokalu, ponieważ w apce jedna z głowic rzekomo się nie zamknęła (ale zamknięta była) i nadal był sygnał dla HC, żeby grzało (i grzało). I to trwało... Musiałem podnieść temp. na HM (w apce) do maksymalnej i obniżyć do minimalnej, aby RC w apce załapał i przestał przesyłać sygnał do HC. Tak więc stwarza to zagrożenia, o których pisałem i przy okazji rachunek rośnie. Według mojej obserwacji istnieje jakiś błąd w komunikacji, gdy wykorzystuje się do sterowania clouda. Po lokalu wszystkie urządzenia działają bezbłednie. Tak samo bezbłednie to wszystko działało na Pulsie, ale niestety apka nie chce działać na najnowszym Androidzie, tak więc jestem zmuszony działac na Supli.
Jeśli HM, RC, HC mają połączenie z Box, to komunikują się wyłącznie za pośrednictwem Boxa. Komunikacja lokalna nie jest wtedy używana (wg mojej wiedzy).

HM nie ma możliwości otwierania czy zamykania RC. Z HM jest przesyłana wyłącznie nastawa temperatury oraz pomiar temperatury. To RC sam decyduje, czy ma się otworzyć, czy zamknąć i sam zgłasza zapotrzebowanie na grzanie.

Także może być tak, że HM nie zgłasza potrzeby grzania, a RC, którym steruje, zgłasza taką potrzebę i jest to zupełnie naturalna i normalna sytuacja.

Niestety nie wiem jak te urządzenia działają "lokalnie" oraz jak działały z Pulse - Supla nie ma na to żadnego wpływu.
Wg mnie najprościej jest zresetować wszystko do ustawień fabrycznych (aby usunąć lokalne parowanie itp) i skonfigurować to do pracy wyłącznie z Boxem. Wtedy możemy rozmawiać o ewentualnych błędach w obsłudze z poziomu Supli.

W kolejnym kroku sprawdziłbym raportowany zasięg sygnału dla wszystkich urządzeń, aby wykluczyć problemy ze słabym zasięgiem.

Jeśli doszło do takiej sytuacji, że RC się zamknęło, a Supla pokazywała grzanie, to wg mnie najbardziej prawdopodobne jest to, że zawiodła komunikacja radiowa między RC, a Boxem i wedle wiedzy Boxa, RC nadal grzało, więc HC było włączone.

Jeśli by doszło do takiej sytuacji, to spróbuj zmienić nastawę o 0.1 stopnia. Wtedy Box komunikuje sie z RC i ten też zwraca wszystkie parametry o stanie otwarcia. Jeśli nie uda się wysłać komunikatu do RC, to RC zrobi się w Supli offline (czerwone kropki).

Nie wiem też w jaki sposób stwierdzasz, że RC się zamknęło. Sam fakt pracy silniczka świadczy tylko tym, że był jakiś ruch. Ale czy to było przejście z 30% na 0%, czy też z 50 na 20% to na oko się nie da stwierdzić.
noobob

Nie chciałbym wyłącznie opierać się na połączeniu z Boxem, ponieważ w przypadku braku internetu wszystkie urządzenia przejadą na off. Czy może się mylę? Siła sygnału dla wszystkich urządzeń to 85-100%.

A jak stwierdziłem, że RC zamknęła zawór. Po 15 min grzejnik był już niemal zimny.

Trzeba zgłosić taką sytuację do Auratona jaką opisałem. Nie może być tak, że jak dla RC HM jest nadrzędnym regulatorem to RC i tak żyją po swojemu. Jaki to ma sens? Skoro wykorzystuję HM do pomiaru temperatury i to on ma decydować jaka ma być temp. w pomiezczeniu to chciałbym, aby RC dostosowały się do HM. Mają działać 0 lub 100% lub jak kto woli PWM.

Tak to działało na Pulsie i tak też działa lokalnie. I coś takiego ma sens. Prostota oznacza bezproblemową pracę urządzeń.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 2:17 pm Nie chciałbym wyłącznie opierać się na połączeniu z Boxem, ponieważ w przypadku braku internetu wszystkie urządzenia przejadą na off. Czy może się mylę? Siła sygnału dla wszystkich urządzeń to 85-100%.
Internet nie ma tu znaczenia. Dopóki Box będzie miał zasilanie dopóty urządzenia będą wykorzystywały go do komunikacji. Oczywiście jeśli będą w jego zasięgu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
noobob

pzygmunt wrote: Mon Mar 17, 2025 4:01 pm
noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 2:17 pm Nie chciałbym wyłącznie opierać się na połączeniu z Boxem, ponieważ w przypadku braku internetu wszystkie urządzenia przejadą na off. Czy może się mylę? Siła sygnału dla wszystkich urządzeń to 85-100%.
Internet nie ma tu znaczenia. Dopóki Box będzie miał zasilanie dopóty urządzenia będą wykorzystywały go do komunikacji. Oczywiście jeśli będą w jego zasięgu.
Ok rozumiem, ale żeby sterować urządzeniami z poziomu aplikacji to potrzebuję się skomunikować z cloudem, a do tego potrzebne jest połączenie z siecią. I teraz załóżmy, że urządzenia nie są ze sobą sparowane lokalnie i chcę włączyć/wyłączyć ogrzewanie, zmienić temp, a żeby sterować aplikacją, potrzebuję połączenia z siecią, ale z jakiegoś powodu nie mam połączenia. Co w tej sytuacji? Czy Box prześle lokalnie zmiany, gdy zmienię nastawę manualnie na HM, który wisi na ścianie? Często jest też tak, że nie wykorzystuję apki do wprowadzania zmian. Wolę podejść do HM.
klew

Urządzenia z boxem będą działać bez dostępu do internetu.
To co ustawisz na HM ustawionym jako "nadrzędny" będzie ustawione na RC i nie jest do tego potrzebny internet.
W tym co wcześniej pisałem, "komunikacja lokalna" dotyczyła bezpośredniej komunikacji między hm i RC (z pominięciem Boxa, czy też Pulse).

Chłodny grzejnik nie oznacza, że był całkowicie zamknięty. Gdyby zdarzyło Ci się coś takiego jeszcze raz, to sprawdź w aplikacji jaki jest % otwarcia/grzania.

Ogólnie może tak być, że głowica ustawi się na 10% i wyłączy piec, a woda płynąć nie będzie.
Także to piec powinien być zabezpieczony przed tego typu sytuacjami.
noobob

klew wrote: Mon Mar 17, 2025 4:58 pm Urządzenia z boxem będą działać bez dostępu do internetu.
To co ustawisz na HM ustawionym jako "nadrzędny" będzie ustawione na RC i nie jest do tego potrzebny internet.
W tym co wcześniej pisałem, "komunikacja lokalna" dotyczyła bezpośredniej komunikacji między hm i RC (z pominięciem Boxa, czy też Pulse).

Chłodny grzejnik nie oznacza, że był całkowicie zamknięty. Gdyby zdarzyło Ci się coś takiego jeszcze raz, to sprawdź w aplikacji jaki jest % otwarcia/grzania.

Ogólnie może tak być, że głowica ustawi się na 10% i wyłączy piec, a woda płynąć nie będzie.
Także to piec powinien być zabezpieczony przed tego typu sytuacjami.
Było 100%, grzejnik chłodny, a kocioł grzał.

Obecnie w HM mam ustawiony włącznik źródła ciepła i z tego co obserwuję działa to lepiej.
noobob

Jeszcze odniosę się do wcześniejszej sugestii, bo zapomniałem. Nie używam algorytmu PID, a histerezę. I taka sytuacja, że wszystkie trzy RC się zamknęły, ale jeden pokazywał 100% i nadawał sygnał do grzania.
klew

noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 5:27 pm Jeszcze odniosę się do wcześniejszej sugestii, bo zapomniałem. Nie używam algorytmu PID, a histerezę. I taka sytuacja, że wszystkie trzy RC się zamknęły, ale jeden pokazywał 100% i nadawał sygnał do grzania.
Czy ustawiłeś taki algorytm na głowicach?

HM nie powinien sterować piecem, to nie jest poprawne ustawienie w Twojej konfiguracji.

Return to “AURATON Box”