Witam
Zbudowałem licznik na 3 x PZEM 004 T 4.0 i na ESP8266 NodeMCU wszystko działa lecz gdy odpaliłem foto to produkcje mi nabija jako pobór. I teraz pytanie czy PZEM 004 T 4.0 sa dwukierunkowe ?
Licznik mam podłączony zaraz za rozłącznikiem w rozdzielni głównej a foto mam troszkę dalej.
Licznik na PZEM 004T 3F
-
szagal
No właśnie nie sprawdziłem tego
Mój błąd ....
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Możesz wykorzystać jako licznik do kuchenki indukcyjnej
YoMan
-
rokoshewsky
Hej,
Myślę, jeśli podłączysz odwrotnie przekładniki to powinno Ci mierzyć produkcję z PV. Nie sprawdzałem tego dla PZMa ale mogę zrobić taki test.
Podobny rezultat powinno dać zapięcie przekładników na obwodzie do PV.
Generalnie użycie dwukierunkowego licznika Zamela da odpowiedni efekt, polecam.
Jarek
Myślę, jeśli podłączysz odwrotnie przekładniki to powinno Ci mierzyć produkcję z PV. Nie sprawdzałem tego dla PZMa ale mogę zrobić taki test.
Podobny rezultat powinno dać zapięcie przekładników na obwodzie do PV.
Generalnie użycie dwukierunkowego licznika Zamela da odpowiedni efekt, polecam.
Jarek
-
rokoshewsky
Właśnie doczytałem PZEM-004 bedzie zawsze sumował energie niezależnie od kierunku przepływu prądu. Więc trick z odwroconym przekładnikiem nic nie da.
Jarek
Jarek
-
rokoshewsky
Tak prawdę mówiąc to stosowanie 3x PZEM-004 dla pomiarów 3-fazowych staje się średnio optymalne w porównaniu do zastosowania gotowego 3-fazowego kompaktowego licnika energii L3F1946-P który ma we/wy Modbus. Po pierwsze uzyskuje się od razu pomiary dwukierunkowe i znacznie wiecej parametrów sieci włączając pomiary mocy czynnej, biernej i pozornej.
Integracja w/w licznika z ESP, Arduino czy RPi jest tak samo prosta jak dla PZEMa jednocześnie znaczni mniej kabli i zabawy z dodatkowym zasilaniem +5V dla strony izolowanej (jak w PZEMie)
Jarek
Integracja w/w licznika z ESP, Arduino czy RPi jest tak samo prosta jak dla PZEMa jednocześnie znaczni mniej kabli i zabawy z dodatkowym zasilaniem +5V dla strony izolowanej (jak w PZEMie)
Jarek
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Działa ten licznik z softem z GG ? "SDM Modbus 3F"rokoshewsky wrote: Thu Mar 20, 2025 5:59 am Tak prawdę mówiąc to stosowanie 3x PZEM-004 dla pomiarów 3-fazowych staje się średnio optymalne w porównaniu do zastosowania gotowego 3-fazowego kompaktowego licnika energii L3F1946-P który ma we/wy Modbus. Po pierwsze uzyskuje się od razu pomiary dwukierunkowe i znacznie wiecej parametrów sieci włączając pomiary mocy czynnej, biernej i pozornej.
Jarek