Tak, na RC i HM.klew wrote: Mon Mar 17, 2025 5:47 pmCzy ustawiłeś taki algorytm na głowicach?noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 5:27 pm Jeszcze odniosę się do wcześniejszej sugestii, bo zapomniałem. Nie używam algorytmu PID, a histerezę. I taka sytuacja, że wszystkie trzy RC się zamknęły, ale jeden pokazywał 100% i nadawał sygnał do grzania.
HM nie powinien sterować piecem, to nie jest poprawne ustawienie w Twojej konfiguracji.
Ustawienia Boxa
-
noobob
-
noobob
Dlaczego uważasz, że HM nie powinien sterować źródłem? Według moich obserwacji cały układ zaczął pracować tak jak powinien. Jedyny bubel jaki zaobserwowałem dotyczy wyświetlania stopnia otwarcia RC. Niekiedy jest tak, że gdy RC są otwarte to pokazuje 0, innym razem jeśli są zamknięte pokazuje 100. Innym razem zazwyczaj po czasie "wybudza się" i pokazuje prawidlowo. Na screenie widać, że niby tylko jeden RC jest otwarty co nie jest prawdą.klew wrote: Mon Mar 17, 2025 5:47 pmCzy ustawiłeś taki algorytm na głowicach?noobob wrote: Mon Mar 17, 2025 5:27 pm Jeszcze odniosę się do wcześniejszej sugestii, bo zapomniałem. Nie używam algorytmu PID, a histerezę. I taka sytuacja, że wszystkie trzy RC się zamknęły, ale jeden pokazywał 100% i nadawał sygnał do grzania.
HM nie powinien sterować piecem, to nie jest poprawne ustawienie w Twojej konfiguracji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dlatego, że stan "grzanie" HM nie ma realnie żadnego wpływu na otwarcie głowic. Więc może być tak, że HM powie "grzeję" i włączy piec, a Głowice będą zamknięte. Jak pisałem wcześniej, Głowice same decydują o tym czy grzać czy nie. Co prawda jak ustawimy algorytm na on/off z histerezą taką samą jak HM, to Głowice powinny mieć stan grzania taki jak HM, ale 100% gwarancji nie ma. Może np. być tak, że we wszystkich głowicach padły baterie i są zamknięte. Wtedy HM chce grzać i włącza piec -> dochodzimy do sytuacji, którą określałeś jako "niebezpieczną i kosztowną" i to w trakcie normalnej pracy, gdzie nie ma żadnego błędu w systemie.noobob wrote: Tue Mar 18, 2025 1:17 pm Dlaczego uważasz, że HM nie powinien sterować źródłem? Według moich obserwacji cały układ zaczął pracować tak jak powinien.
Osobiście nigdy nie zdarzyło mi się, aby RC pokazywało inny stan niż faktyczny (z jakimś tam opóźnieniem do 10-15 s).noobob wrote: Tue Mar 18, 2025 1:17 pm Jedyny bubel jaki zaobserwowałem dotyczy wyświetlania stopnia otwarcia RC. Niekiedy jest tak, że gdy RC są otwarte to pokazuje 0, innym razem jeśli są zamknięte pokazuje 100. Innym razem zazwyczaj po czasie "wybudza się" i pokazuje prawidlowo. Na screenie widać, że niby tylko jeden RC jest otwarty co nie jest prawdą.
Jeszcze raz:
1. na czym opierasz twierdzenie, że głowice są otwarte?
2. kliknij na (i) przy każdej z tych trzech RC i wrzuć proszę screen na którym widać zasięg węzła mostu dla każdego z tych urządzeń
3. następnie podnieś temperaturę np. o 0.1 stopnia i zobacz:
a) czy temperatura za >> zmieni się na 21.1
b) czy urządzenie zgłosi "grzanie"
c) czy urządzenie zrobi się offline (czerwone kropki)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
noobob
Baterii umiem sobie dopilnować, więc to dla mnie nie problem. Wiem, że są otwarte lub zamknięte, ponieważ grzejniki grzeją lub nie. Ponadto wiem ile trwa otwieranie i zamykanie. Przeprowadziłem również test na zasadzie regulacji wkładki termostatycznej ustawiając ją tak, że jak będzie przepływ to będzie słychać dość głośny szum. Mam to już ponad 2 lata i wiem jak to się zachowuje. Z zasięgami nie mam najmniejszego problemu. Apka prawidłowo wskazuje w HM potrzebę grzania lub nie. I tak jak wspomniałem. RC nie pokazują prawidłowo otwarcia lub zamknięcia i mają "opóźnione wyświetlanie" o stanie faktycznym. Czasem jest to kilka min, czasem w ogóle i dopiero, gdy np. przestanie grzać to po czasie nadal wskazuje 0, ale już nie zgłasza potrzeby grzania (czerwone strzałki). Nie wiem, może jest to spowodowane tym, że cały system jest również sparowany lokalnie.klew wrote: Tue Mar 18, 2025 1:38 pmDlatego, że stan "grzanie" HM nie ma realnie żadnego wpływu na otwarcie głowic. Więc może być tak, że HM powie "grzeję" i włączy piec, a Głowice będą zamknięte. Jak pisałem wcześniej, Głowice same decydują o tym czy grzać czy nie. Co prawda jak ustawimy algorytm na on/off z histerezą taką samą jak HM, to Głowice powinny mieć stan grzania taki jak HM, ale 100% gwarancji nie ma. Może np. być tak, że we wszystkich głowicach padły baterie i są zamknięte. Wtedy HM chce grzać i włącza piec -> dochodzimy do sytuacji, którą określałeś jako "niebezpieczną i kosztowną" i to w trakcie normalnej pracy, gdzie nie ma żadnego błędu w systemie.noobob wrote: Tue Mar 18, 2025 1:17 pm Dlaczego uważasz, że HM nie powinien sterować źródłem? Według moich obserwacji cały układ zaczął pracować tak jak powinien.
Osobiście nigdy nie zdarzyło mi się, aby RC pokazywało inny stan niż faktyczny (z jakimś tam opóźnieniem do 10-15 s).noobob wrote: Tue Mar 18, 2025 1:17 pm Jedyny bubel jaki zaobserwowałem dotyczy wyświetlania stopnia otwarcia RC. Niekiedy jest tak, że gdy RC są otwarte to pokazuje 0, innym razem jeśli są zamknięte pokazuje 100. Innym razem zazwyczaj po czasie "wybudza się" i pokazuje prawidlowo. Na screenie widać, że niby tylko jeden RC jest otwarty co nie jest prawdą.
Jeszcze raz:
1. na czym opierasz twierdzenie, że głowice są otwarte?
2. kliknij na (i) przy każdej z tych trzech RC i wrzuć proszę screen na którym widać zasięg węzła mostu dla każdego z tych urządzeń
3. następnie podnieś temperaturę np. o 0.1 stopnia i zobacz:
a) czy temperatura za >> zmieni się na 21.1
b) czy urządzenie zgłosi "grzanie"
c) czy urządzenie zrobi się offline (czerwone kropki)
-
noobob
Proszę bardzo. Teraz wyglądało to tak, że:
1. Po podniesieniu temp. o 0.1 st wszystkie głowice od razu pokazały 100% i się otworzyły.
2. Po obniżeniu o 0.1 st wszystkie się zamknęły, ale tylko jedna pokazała 0%.
3. Ponowne podniesienie temp. o 0.1 st wszystkie się otwierają, ale stan % się nie zmienił.
Po jakimś czasie informacje się zaktualizują i pokażą otwarcie lub zamknięcie w zależności czy grzeje czy nie.
1. Po podniesieniu temp. o 0.1 st wszystkie głowice od razu pokazały 100% i się otworzyły.
3. Ponowne podniesienie temp. o 0.1 st wszystkie się otwierają, ale stan % się nie zmienił.
Po jakimś czasie informacje się zaktualizują i pokażą otwarcie lub zamknięcie w zależności czy grzeje czy nie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
noobob
20 min później nastąpiła aktualizacja i wszystkie pokazują 0%.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dziękuję.noobob wrote: Tue Mar 18, 2025 2:31 pm Proszę bardzo. Teraz wyglądało to tak, że:
Udało mi się zreprodukować ten problem. Komunikacja i wszystko działa - także to nie jest problem zasięgu.
Po kilkunastu zmianach temperatury o 0,1 stopnia na pracy z histerezą, Głowica się zamknęła, a radiowo wysłała komunikat, że jest otwarta...
Przekażę temat do Auratona i będziemy czekać na poprawkę w oprogramowaniu Głowic.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
noobob
Zauważyłem jeszcze jednego buga. Po uruchomieniu apki od razu widzę jakie są temp. przy grzejnikach, ale po wejściu w listę HM, temp. są identyczne, tak jakby HM narzucał co ma się pojawiać.