Cześć, mam problemik do rozwiązania, pewnie banalny, ale nie potrafię wymyślić jak..
Mam sterownik ogrzewania włączający piec gazowy. Ma on styk do regulatora pokojowego na którym jest 19V. Regulator pokojowy zwiera/rozwiera ten styk.
Chciałem w to wszystko wpiąć suplę tak, żebym mógł zdalnie zwierać/rozwierać styk oraz, żeby regulator pokojowy również sterował.
Tak jak sobie poczytałem, to ROW-01 - steruje ale napięciem 230VAC, więc odpada, INV-01 - przyjmuje sygnały, nie wysteruje sam, więc tż słabo. Czy tu mam kombinować jakoś z SBW-01? Czy może macie jakieś inne pomysły?
Sterownik ogrzewania - uruchamiany sygnałem 20V DC
Zamień ten regulator, który masz, na GKW-01 i będziesz miał sterowanie jak talala 
https://supla.zamel.com/product/regulat ... ury-wi-fi/
https://supla.zamel.com/product/regulat ... ury-wi-fi/
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Idelnym urzadzeniem dla ciebie jest tylko i wyłącznie ZAMEL GKW-01Toszt wrote: Wed Mar 19, 2025 9:32 am Cześć, mam problemik do rozwiązania, pewnie banalny, ale nie potrafię wymyślić jak..
Mam sterownik ogrzewania włączający piec gazowy. Ma on styk do regulatora pokojowego na którym jest 19V. Regulator pokojowy zwiera/rozwiera ten styk.
Chciałem w to wszystko wpiąć suplę tak, żebym mógł zdalnie zwierać/rozwierać styk oraz, żeby regulator pokojowy również sterował.
Tak jak sobie poczytałem, to ROW-01 - steruje ale napięciem 230VAC, więc odpada, INV-01 - przyjmuje sygnały, nie wysteruje sam, więc tż słabo. Czy tu mam kombinować jakoś z SBW-01? Czy może macie jakieś inne pomysły?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Toszt
robertklepacki94, lesny8 dzięki za sugestie. Jednej rzeczy nie dopisałem - obecnie regulator pokojowy działa mi bezprzewodowo - na piętrze mam ST 292v2 - https://www.techsterowniki.pl/p/st-292-v2 całkiem ładny i na baterię, w piwnicy mam odbiornik. To co sugerujecie wymaga połączenia piętra z piwnicą kablem - coś na co gotów nie jestem 
Dalej, jeśli się da chciałbym móc sterować tym regulatorem (żona się przyzwyczaiła, nie poradzisz...
) ale jednocześnie chciałem móc zdalnie włączać, wyłączać.
Dalej, jeśli się da chciałbym móc sterować tym regulatorem (żona się przyzwyczaiła, nie poradzisz...
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Jeśli bezprzewodowo to:Toszt wrote: Wed Mar 19, 2025 10:02 am robertklepacki94, lesny8 dzięki za sugestie. Jednej rzeczy nie dopisałem - obecnie regulator pokojowy działa mi bezprzewodowo - na piętrze mam ST 292v2 - https://www.techsterowniki.pl/p/st-292-v2 całkiem ładny i na baterię, w piwnicy mam odbiornik. To co sugerujecie wymaga połączenia piętra z piwnicą kablem - coś na co gotów nie jestem
Dalej, jeśli się da chciałbym móc sterować tym regulatorem (żona się przyzwyczaiła, nie poradzisz...) ale jednocześnie chciałem móc zdalnie włączać, wyłączać.
-Auraton BOX (do komunikacji z suplą)
-Auraton Heat Controller (odbiornik koło pieca)
-Auraton Heat Monitor (sterowknik na piętrze)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Toszt
Odświeżam temat - załóżmy, że pójdę w Regulator temperatury GKW-01Zamel, jednak będzie on w nieoptymalnym miejscu (tzn sięgnę kablem do sterownika pieca, ale nie będzie w pomieszczeniu które jest grzane bezpośrednio, więc spora inercja by była po włączeniu ogrzewania).
Czy jest możliwość takiego ustawienia w supli, żeby ten regulator pracował według informacji o temperaturze z np czujnika THW-01, albo jakiegoś sonoffa?
Czy jest możliwość takiego ustawienia w supli, żeby ten regulator pracował według informacji o temperaturze z np czujnika THW-01, albo jakiegoś sonoffa?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Aktualnie nie ma takiej opcji. Jest to w planach, ale nie ma terminu, więc nie czekałbym na to.Toszt wrote: Wed Apr 02, 2025 11:26 am Odświeżam temat - załóżmy, że pójdę w Regulator temperatury GKW-01Zamel, jednak będzie on w nieoptymalnym miejscu (tzn sięgnę kablem do sterownika pieca, ale nie będzie w pomieszczeniu które jest grzane bezpośrednio, więc spora inercja by była po włączeniu ogrzewania).
Zdalne termometry aktualnie są dostępne tylko w Autoron Box i tylko między urządzeniami podłączonymi do Boxa
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
adgl
ROW-01 - steruje przekaźnikiem NO jeżeli nie podasz tam 230V to będzie to wejście zwierne. Chodzi o styki 11 i 14.
Na schemacie jest podłączone do wejścia 11 "L" a do wejścia 14 żarówka ale tego nie trzeba podłączać.
Można by ten ROW-01 przełączać przez "Reakcje" z THW-01 ale jak nie będzie internetu to nic się stan nie zmieni i to może być problem.
Sonepar Polska
-
Toszt
Dobra, ogarnąłem, że użyję GKW-01
Przewody z sygnałem sobie wydzielę ze skrętki, którą mam z okolic pieca do salonu (spadnie mi prędkość na tym odcinku, ale trudno). Natomiast zasilanie planuję zrobić podłączane do gniazdka, a sam moduł zrobić jako wolnostojący.
Pytanie jakie mam - czy wejścia L i N są zamienne? Nie wiem jak będzie w gniazdku gdzie to będzie podłączone akurat w danej chwili - czy mi się moduł nie spali jak odwrotnie będzie?
Dodatkowo - myślałem żeby wydrukować sobie jakieś 'plecki' do tego modułu, żeby można go na szafce postawić - może ktoś już coś podobnego robił i ma jakiś ciekawy projekt narysowany?
Przewody z sygnałem sobie wydzielę ze skrętki, którą mam z okolic pieca do salonu (spadnie mi prędkość na tym odcinku, ale trudno). Natomiast zasilanie planuję zrobić podłączane do gniazdka, a sam moduł zrobić jako wolnostojący.
Pytanie jakie mam - czy wejścia L i N są zamienne? Nie wiem jak będzie w gniazdku gdzie to będzie podłączone akurat w danej chwili - czy mi się moduł nie spali jak odwrotnie będzie?
Dodatkowo - myślałem żeby wydrukować sobie jakieś 'plecki' do tego modułu, żeby można go na szafce postawić - może ktoś już coś podobnego robił i ma jakiś ciekawy projekt narysowany?