Sterownik ogrzewania - uruchamiany sygnałem 20V DC

Toszt

Cześć, mam problemik do rozwiązania, pewnie banalny, ale nie potrafię wymyślić jak..

Mam sterownik ogrzewania włączający piec gazowy. Ma on styk do regulatora pokojowego na którym jest 19V. Regulator pokojowy zwiera/rozwiera ten styk.

Chciałem w to wszystko wpiąć suplę tak, żebym mógł zdalnie zwierać/rozwierać styk oraz, żeby regulator pokojowy również sterował.

Tak jak sobie poczytałem, to ROW-01 - steruje ale napięciem 230VAC, więc odpada, INV-01 - przyjmuje sygnały, nie wysteruje sam, więc tż słabo. Czy tu mam kombinować jakoś z SBW-01? Czy może macie jakieś inne pomysły?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Zamień ten regulator, który masz, na GKW-01 i będziesz miał sterowanie jak talala :)
https://supla.zamel.com/product/regulat ... ury-wi-fi/
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Toszt wrote: Wed Mar 19, 2025 9:32 am Cześć, mam problemik do rozwiązania, pewnie banalny, ale nie potrafię wymyślić jak..

Mam sterownik ogrzewania włączający piec gazowy. Ma on styk do regulatora pokojowego na którym jest 19V. Regulator pokojowy zwiera/rozwiera ten styk.

Chciałem w to wszystko wpiąć suplę tak, żebym mógł zdalnie zwierać/rozwierać styk oraz, żeby regulator pokojowy również sterował.

Tak jak sobie poczytałem, to ROW-01 - steruje ale napięciem 230VAC, więc odpada, INV-01 - przyjmuje sygnały, nie wysteruje sam, więc tż słabo. Czy tu mam kombinować jakoś z SBW-01? Czy może macie jakieś inne pomysły?
Idelnym urzadzeniem dla ciebie jest tylko i wyłącznie ZAMEL GKW-01 :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Toszt

robertklepacki94, lesny8 dzięki za sugestie. Jednej rzeczy nie dopisałem - obecnie regulator pokojowy działa mi bezprzewodowo - na piętrze mam ST 292v2 - https://www.techsterowniki.pl/p/st-292-v2 całkiem ładny i na baterię, w piwnicy mam odbiornik. To co sugerujecie wymaga połączenia piętra z piwnicą kablem - coś na co gotów nie jestem ;)
Dalej, jeśli się da chciałbym móc sterować tym regulatorem (żona się przyzwyczaiła, nie poradzisz... ;) ) ale jednocześnie chciałem móc zdalnie włączać, wyłączać.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Toszt wrote: Wed Mar 19, 2025 10:02 am robertklepacki94, lesny8 dzięki za sugestie. Jednej rzeczy nie dopisałem - obecnie regulator pokojowy działa mi bezprzewodowo - na piętrze mam ST 292v2 - https://www.techsterowniki.pl/p/st-292-v2 całkiem ładny i na baterię, w piwnicy mam odbiornik. To co sugerujecie wymaga połączenia piętra z piwnicą kablem - coś na co gotów nie jestem ;)
Dalej, jeśli się da chciałbym móc sterować tym regulatorem (żona się przyzwyczaiła, nie poradzisz... ;) ) ale jednocześnie chciałem móc zdalnie włączać, wyłączać.
Jeśli bezprzewodowo to:
-Auraton BOX (do komunikacji z suplą)
-Auraton Heat Controller (odbiornik koło pieca)
-Auraton Heat Monitor (sterowknik na piętrze)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Toszt

Odświeżam temat - załóżmy, że pójdę w Regulator temperatury GKW-01Zamel, jednak będzie on w nieoptymalnym miejscu (tzn sięgnę kablem do sterownika pieca, ale nie będzie w pomieszczeniu które jest grzane bezpośrednio, więc spora inercja by była po włączeniu ogrzewania).
Czy jest możliwość takiego ustawienia w supli, żeby ten regulator pracował według informacji o temperaturze z np czujnika THW-01, albo jakiegoś sonoffa?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Toszt wrote: Wed Apr 02, 2025 11:26 am Odświeżam temat - załóżmy, że pójdę w Regulator temperatury GKW-01Zamel, jednak będzie on w nieoptymalnym miejscu (tzn sięgnę kablem do sterownika pieca, ale nie będzie w pomieszczeniu które jest grzane bezpośrednio, więc spora inercja by była po włączeniu ogrzewania).
Czy jest możliwość takiego ustawienia w supli, żeby ten regulator pracował według informacji o temperaturze z np czujnika THW-01, albo jakiegoś sonoffa?
Aktualnie nie ma takiej opcji. Jest to w planach, ale nie ma terminu, więc nie czekałbym na to.

Zdalne termometry aktualnie są dostępne tylko w Autoron Box i tylko między urządzeniami podłączonymi do Boxa
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
adgl

Toszt wrote: Wed Mar 19, 2025 9:32 am
ROW-01 - steruje ale napięciem 230VAC, więc odpada,
ROW-01 - steruje przekaźnikiem NO jeżeli nie podasz tam 230V to będzie to wejście zwierne. Chodzi o styki 11 i 14.

Na schemacie jest podłączone do wejścia 11 "L" a do wejścia 14 żarówka ale tego nie trzeba podłączać.

Można by ten ROW-01 przełączać przez "Reakcje" z THW-01 ale jak nie będzie internetu to nic się stan nie zmieni i to może być problem.
Sonepar Polska
Toszt

Dobra, ogarnąłem, że użyję GKW-01
Przewody z sygnałem sobie wydzielę ze skrętki, którą mam z okolic pieca do salonu (spadnie mi prędkość na tym odcinku, ale trudno). Natomiast zasilanie planuję zrobić podłączane do gniazdka, a sam moduł zrobić jako wolnostojący.

Pytanie jakie mam - czy wejścia L i N są zamienne? Nie wiem jak będzie w gniazdku gdzie to będzie podłączone akurat w danej chwili - czy mi się moduł nie spali jak odwrotnie będzie?

Dodatkowo - myślałem żeby wydrukować sobie jakieś 'plecki' do tego modułu, żeby można go na szafce postawić - może ktoś już coś podobnego robił i ma jakiś ciekawy projekt narysowany?

Return to “Ogólna dyskusja”