Witam
Posiadam zestaw jak na załączonym "schemacie"
Potrzebuje w jakiś sposób otrzymywać powiadomienia o dzwoniącym domofonie analogowym. Wystarczy powiadomienie że dzwoni. Myślałem o wykorzystaniu wejścia w SBW-02 które steruje furtka i bramą. Czy można coś "dołożyć" aby wywołanie w domofonie wyzwoliło sygnał "otwarcia" furtki?
Powiadomienia push o dzwoniącym domofonie
-
kubisz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
maly_13
przecież urmet ma bramkę ip to nawet będziesz mógł odbierać
w użyciu: supla, nettemp...
-
kubisz
Wiem jak działa domofon
Chodzi mi o sytuację w której mnie przy unifonie nie ma a ktoś dzwoni.
Pierwszym rozwiązanie które mi się nasuwa to osobne SBW do sterowania furtką, zasilić z zasilacza domofonowego i wywołanie wyzwoli kontrakon "otwarcie furtki".
Drugie rozwianie zastosować INW-01 które to informowało by mnie o wywołanie na domofonie.
Czy są może jakieś inne tańsze rozwiązania?
-
kubisz
Rozumiem że jeden Wemos realizował by powiadomienie dla jednego "abonenta" (domofon jest dwu abonamentowy)?Pietras81 wrote: Sat Mar 22, 2025 5:48 pm Wemos d1 mini plus jakiś modul obniżający napiecie do zasilania wemosa na 5v
Minimum jest dla jednego abonenta, jeśli udało by się dla dwóch było by już super.
W swoich zasobach posiadam takie pierdoły jak w załączniku, mogę je wykorzystać do tego projektu.
Mogę prosić jakiś schemat jak to spiąć do kupy, aby zamówić coś co jeszcze będzie mi potrzebne (oprócz w/w Wemos'ów).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Może być i dla dwóch pytanie jaki sygnał możesz mieć z domofonu ??kubisz wrote: Sun Mar 23, 2025 1:33 pmRozumiem że jeden Wemos realizował by powiadomienie dla jednego "abonenta" (domofon jest dwu abonamentowy)?Pietras81 wrote: Sat Mar 22, 2025 5:48 pm Wemos d1 mini plus jakiś modul obniżający napiecie do zasilania wemosa na 5v
Minimum jest dla jednego abonenta, jeśli udało by się dla dwóch było by już super.
W swoich zasobach posiadam takie pierdoły jak w załączniku, mogę je wykorzystać do tego projektu.
Mogę prosić jakiś schemat jak to spiąć do kupy, aby zamówić coś co jeszcze będzie mi potrzebne (oprócz w/w Wemos'ów).
https://pietras-81.aqi.eco/
-
kubisz
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.Pietras81 wrote: Sun Mar 23, 2025 9:45 pmMoże być i dla dwóch pytanie jaki sygnał możesz mieć z domofonu ??
Instalację mam jak na załączonym zdjęciu.
Domofon jest z funkcją interkomu (można dzwonić między budynkami).
W obydwóch budynkach jest wifi więc mogę mieć dwa osobne Wemos'y w każdym budynku (o ile zmieszczą się w słuchawkach Urmet 1140),
w napędzie (sygnał z WiFi jest na tyle stabilny, że Supla działa) bądź w budynku Numer 1 gdzie jest zasilacz domofonowy.
Przy zasilaczu dzwoniąc zarówno do Budynku 1 jak i do Budynku 2 miedzy G a 0 pojawia się ok 4,2 V (ok 0,3V przy zwolnionym przycisku wywołania).