Powiadomienia push o dzwoniącym domofonie

kubisz

Witam
Posiadam zestaw jak na załączonym "schemacie"
Potrzebuje w jakiś sposób otrzymywać powiadomienia o dzwoniącym domofonie analogowym. Wystarczy powiadomienie że dzwoni. Myślałem o wykorzystaniu wejścia w SBW-02 które steruje furtka i bramą. Czy można coś "dołożyć" aby wywołanie w domofonie wyzwoliło sygnał "otwarcia" furtki?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
maly_13

przecież urmet ma bramkę ip to nawet będziesz mógł odbierać
w użyciu: supla, nettemp...
kubisz

maly_13 wrote: Sat Mar 22, 2025 7:40 am przecież urmet ma bramkę ip to nawet będziesz mógł odbierać
Wiem jak działa domofon ;-)
Chodzi mi o sytuację w której mnie przy unifonie nie ma a ktoś dzwoni.

Pierwszym rozwiązanie które mi się nasuwa to osobne SBW do sterowania furtką, zasilić z zasilacza domofonowego i wywołanie wyzwoli kontrakon "otwarcie furtki".

Drugie rozwianie zastosować INW-01 które to informowało by mnie o wywołanie na domofonie.

Czy są może jakieś inne tańsze rozwiązania?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Wemos d1 mini plus jakiś modul obniżający napiecie do zasilania wemosa na 5v
https://pietras-81.aqi.eco/
kubisz

Pietras81 wrote: Sat Mar 22, 2025 5:48 pm Wemos d1 mini plus jakiś modul obniżający napiecie do zasilania wemosa na 5v
Rozumiem że jeden Wemos realizował by powiadomienie dla jednego "abonenta" (domofon jest dwu abonamentowy)?
Minimum jest dla jednego abonenta, jeśli udało by się dla dwóch było by już super.
W swoich zasobach posiadam takie pierdoły jak w załączniku, mogę je wykorzystać do tego projektu.
Mogę prosić jakiś schemat jak to spiąć do kupy, aby zamówić coś co jeszcze będzie mi potrzebne (oprócz w/w Wemos'ów).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Been thanked: 1 time

kubisz wrote: Sun Mar 23, 2025 1:33 pm
Pietras81 wrote: Sat Mar 22, 2025 5:48 pm Wemos d1 mini plus jakiś modul obniżający napiecie do zasilania wemosa na 5v
Rozumiem że jeden Wemos realizował by powiadomienie dla jednego "abonenta" (domofon jest dwu abonamentowy)?
Minimum jest dla jednego abonenta, jeśli udało by się dla dwóch było by już super.
W swoich zasobach posiadam takie pierdoły jak w załączniku, mogę je wykorzystać do tego projektu.
Mogę prosić jakiś schemat jak to spiąć do kupy, aby zamówić coś co jeszcze będzie mi potrzebne (oprócz w/w Wemos'ów).
Może być i dla dwóch pytanie jaki sygnał możesz mieć z domofonu ??
https://pietras-81.aqi.eco/
kubisz

Pietras81 wrote: Sun Mar 23, 2025 9:45 pmMoże być i dla dwóch pytanie jaki sygnał możesz mieć z domofonu ??
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Instalację mam jak na załączonym zdjęciu.
Domofon jest z funkcją interkomu (można dzwonić między budynkami).
W obydwóch budynkach jest wifi więc mogę mieć dwa osobne Wemos'y w każdym budynku (o ile zmieszczą się w słuchawkach Urmet 1140),
w napędzie (sygnał z WiFi jest na tyle stabilny, że Supla działa) bądź w budynku Numer 1 gdzie jest zasilacz domofonowy.

Przy zasilaczu dzwoniąc zarówno do Budynku 1 jak i do Budynku 2 miedzy G a 0 pojawia się ok 4,2 V (ok 0,3V przy zwolnionym przycisku wywołania).

Return to “Pomoc”