Bo jeśli na wejście RNW by podać tylko "czyste" L lub N np z dodatkowego styku a nie prosto z zasilanego obwodu to już ma to sens. Tak po prawdzie taka detekcja bardziej przydałaby się w rozdzielnicy niż w puszkach więc lepsze by było rozwiązanie w postaci modułu na szynę - który w sumie już jest: INW - tylko musiałaby się pojawić wersja na 230V.klew wrote: Mon Nov 25, 2024 8:03 am
Z tym, że RNW wykrywa zarówno L jak i N. Niewiele urządzeń wyłącza się obcinając zarówno L jak i N. W większości przypadków, po odpięciu L, obwód nadal będzie podłączony do N i RNW nie zadziała jako wykrywacz potencjału 230 V.
Im więcej sensownych funkcjonalności, tym lepiej. Jeśli dana funkcja nic nam nie daje, albo daje bardzo mało, to szkoda na to czasu i lepiej zrobić coś, z czego więcej osób będzie korzystać.
Shelly i4 ma wejścia wykrywające tylko L, więc w nim taka funkcja ma sens.
Sterowanie z RNW 01
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
mateusz16
Jutro będę montował sterowniki do rolet SRW-01, a w wiatrołapie mam przycisk centralny i do niego zamówiłem sterownik RNW-01.
Przewód mam od rolet do puszek 4 żyłowy i od każdej puszki do puszki 5 żyłowy.
Co muszę dokładnie zrobić żeby zadziałał przycisk centralny bo czytam że jest jakiś problem.
Może ktoś wyjaśnić tak łopatologicznie?
Co muszę dokładnie zrobić żeby zadziałał przycisk centralny bo czytam że jest jakiś problem.
Może ktoś wyjaśnić tak łopatologicznie?
-
malarz
- Been thanked: 2 times
"od każdej puszki do puszki 5 żyłowy" - pajęczyna od każdej do każdej? czy tylko pomiędzy kolejnymi puszkami? Raczej to drugie i dalszy ciąg odpowiedzi na tym bazuje.mateusz16 wrote: Tue Mar 25, 2025 8:35 pm Jutro będę montował sterowniki do rolet SRW-01, a w wiatrołapie mam przycisk centralny i do niego zamówiłem sterownik RNW-01.
Może ktoś wyjaśnić tak łopatologicznie?![]()
Wydaje mi się, że ten pięciożyłowy ma służyć za zasilanie (3 żyły) i 2 do wyzwolenia przyciskiem wszystkich strewników na raz. (2 żyły). Te 3 żyły zasilania powinny być gdzieś jeszcze wpięte w rozdzielnicę.
RNW ci wcale do tego nie potrzebny. Możesz go wykorzystać aby dodać przycisk w miejscu gdzie nie masz żadnych przewodów do powyższej instalacji.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
mateusz16
5 żył pomiędzy kolejnymi puszkami, ten przewód ma służyć do zasilenia plus 2 żyły góra, dół.malarz wrote: Tue Mar 25, 2025 8:58 pm
"od każdej puszki do puszki 5 żyłowy" - pajęczyna od każdej do każdej? czy tylko pomiędzy kolejnymi puszkami? Raczej to drugie i dalszy ciąg odpowiedzi na tym bazuje.
Wydaje mi się, że ten pięciożyłowy ma służyć za zasilanie (3 żyły) i 2 do wyzwolenia przyciskiem wszystkich strewników na raz. (2 żyły). Te 3 żyły zasilania powinny być gdzieś jeszcze wpięte w rozdzielnicę.
RNW ci wcale do tego nie potrzebny. Możesz go wykorzystać aby dodać przycisk w miejscu gdzie nie masz żadnych przewodów do powyższej instalacji.
Przewód 5 żyłowy zaczyna się w wiatrołapie za przyciskiem centralnym, zasilanie muszę wziąć z puszki wyżej w której jest włącznik światła.
To jaki sterownik umieścić za przełącznikiem centralnym? Ten sam co do rolet?
Czytałem że ludzie dają ten sam co do rolet i resztę wysterują aplikacją? Tylko co się wydarzy jak będzie awaria internetu? Przycisk centralny nie będzie działał?
Mateusz(16)
, tak mi się widzi, że instalację masz wykonaną pod "zamelowskie" SRP, gdzie moduły posiadają wejście sterowania centralnego i wymagają wzajemnego połączenia między sobą parą przewodów, podłączoną do "przycisku sterowania centralnego".
Do modułu SRW-01 nie podłączysz tej "magistrali", natomiast tutaj takie sterowanie nazywa się "grupowym" i potrzebuje zawsze połączenia z chmurą (cloud-em) Supli. Poszczególne rolety "wrzucasz" do grupy i wtedy całą tą grupą możesz sterować. ...a sterować możesz z każdego urządzenia zarejestrowanego w "Supli", posiadającego przycisk (najlepiej monostabilny - dzwonkowy), na którym dodatkowo "uaktywnisz" "wyzwalacze akcji" (AT). Do tego celu możesz także wykorzystać któryś z przycisków Twoich rolet.
Oczywiście - jak napisał wcześniej kolega - możesz także użyć RNW-01, jeżeli chcesz grupowo sterować z wiatrołapu, a nie masz tam innego sterownika (np. załączanie światła).
edit; Dopiszę, bo wcześniej już odpisałeś; bez internetu przycisk sterowania grupą nie będzie działał!
...ale to się zdarza b. rzadko.
Do modułu SRW-01 nie podłączysz tej "magistrali", natomiast tutaj takie sterowanie nazywa się "grupowym" i potrzebuje zawsze połączenia z chmurą (cloud-em) Supli. Poszczególne rolety "wrzucasz" do grupy i wtedy całą tą grupą możesz sterować. ...a sterować możesz z każdego urządzenia zarejestrowanego w "Supli", posiadającego przycisk (najlepiej monostabilny - dzwonkowy), na którym dodatkowo "uaktywnisz" "wyzwalacze akcji" (AT). Do tego celu możesz także wykorzystać któryś z przycisków Twoich rolet.
Oczywiście - jak napisał wcześniej kolega - możesz także użyć RNW-01, jeżeli chcesz grupowo sterować z wiatrołapu, a nie masz tam innego sterownika (np. załączanie światła).
edit; Dopiszę, bo wcześniej już odpisałeś; bez internetu przycisk sterowania grupą nie będzie działał!
...ale to się zdarza b. rzadko.
-
mateusz16
Jeśli zamontuje ten rnw 01 na przełączniku centralnym to bez internetu będzie działał fizycznie przycisk centralny?RomanG wrote: Tue Mar 25, 2025 9:41 pm edit; Dopiszę, bo wcześniej już odpisałeś; bez internetu przycisk sterowania grupą nie będzie działał!![]()
...ale to się zdarza b. rzadko.![]()
Na razie zamówiłem 3 sterowniki do rolet na próbę, mogę jeszcze wymienić sterowniki na inny model. Co daradzacie?
Last edited by mateusz16 on Tue Mar 25, 2025 10:05 pm, edited 1 time in total.
SRW-01, to bardzo dobre sterowniki i chyba nikt ich nie będzie odradzał. Są też jeszcze lepsze mSRW-01, posiadające detekcję prądu i są znacznie mniejsze (montaż jest zdecydowanie łatwiejszy w porównaniu z pozostałymi), ale jednak sporo droższe.mateusz16 wrote: Tue Mar 25, 2025 9:56 pm Na razie zamówiłem 3 sterowniki do rolet na próbę, mogę jeszcze wymienić sterowniki na inny model. Co daradzacie?
Jeżeli chciałbyś sprawę potraktować "budżetowo", to możesz poszukać modułów LoraTap (SC500W) lub Shely, czy Sonoff, ale trzeba by je przeprogramować (muszą posiadać układ ESP, a o to coraz trudniej
Chcesz mieć spokój - kup któregoś SRW (mSRW).
Wybór należy przede wszystkim do Ciebie
-
mateusz16
Zostałbym przy srw-01 tylko jak zrobić żeby centralny działał bez internetu? Wgl lokalne sterowanie każdą roletą będzie działało bez internetu z przycisku?
-
mateusz16
Awarie internetu zdarzają się nie często więc nie ma co rozpaczać...RomanG wrote: Tue Mar 25, 2025 10:23 pm Każda roleta lokalnie będzie działać bez internetu, ale do sterowania grupą rolet potrzebne jest - niestety - połączenie z cloud-em.
Czyli do centralnego dać też srw-01 i wtedy wysterować jako zamykanie/otwieranie grupowe w aplikacji?