Sterowanie z RNW 01

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

klew wrote: Mon Nov 25, 2024 8:03 am
Z tym, że RNW wykrywa zarówno L jak i N. Niewiele urządzeń wyłącza się obcinając zarówno L jak i N. W większości przypadków, po odpięciu L, obwód nadal będzie podłączony do N i RNW nie zadziała jako wykrywacz potencjału 230 V.

Im więcej sensownych funkcjonalności, tym lepiej. Jeśli dana funkcja nic nam nie daje, albo daje bardzo mało, to szkoda na to czasu i lepiej zrobić coś, z czego więcej osób będzie korzystać.

Shelly i4 ma wejścia wykrywające tylko L, więc w nim taka funkcja ma sens.
Bo jeśli na wejście RNW by podać tylko "czyste" L lub N np z dodatkowego styku a nie prosto z zasilanego obwodu to już ma to sens. Tak po prawdzie taka detekcja bardziej przydałaby się w rozdzielnicy niż w puszkach więc lepsze by było rozwiązanie w postaci modułu na szynę - który w sumie już jest: INW - tylko musiałaby się pojawić wersja na 230V.
mateusz16

Jutro będę montował sterowniki do rolet SRW-01, a w wiatrołapie mam przycisk centralny i do niego zamówiłem sterownik RNW-01.
Przewód mam od rolet do puszek 4 żyłowy i od każdej puszki do puszki 5 żyłowy.
Co muszę dokładnie zrobić żeby zadziałał przycisk centralny bo czytam że jest jakiś problem.
Może ktoś wyjaśnić tak łopatologicznie? :D
malarz
Been thanked: 2 times

mateusz16 wrote: Tue Mar 25, 2025 8:35 pm Jutro będę montował sterowniki do rolet SRW-01, a w wiatrołapie mam przycisk centralny i do niego zamówiłem sterownik RNW-01.
Przewód mam od rolet do puszek 4 żyłowy i od każdej puszki do puszki 5 żyłowy.
Co muszę dokładnie zrobić żeby zadziałał przycisk centralny bo czytam że jest jakiś problem.
Może ktoś wyjaśnić tak łopatologicznie? :D
"od każdej puszki do puszki 5 żyłowy" - pajęczyna od każdej do każdej? czy tylko pomiędzy kolejnymi puszkami? Raczej to drugie i dalszy ciąg odpowiedzi na tym bazuje.

Wydaje mi się, że ten pięciożyłowy ma służyć za zasilanie (3 żyły) i 2 do wyzwolenia przyciskiem wszystkich strewników na raz. (2 żyły). Te 3 żyły zasilania powinny być gdzieś jeszcze wpięte w rozdzielnicę.

RNW ci wcale do tego nie potrzebny. Możesz go wykorzystać aby dodać przycisk w miejscu gdzie nie masz żadnych przewodów do powyższej instalacji.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
mateusz16

malarz wrote: Tue Mar 25, 2025 8:58 pm
"od każdej puszki do puszki 5 żyłowy" - pajęczyna od każdej do każdej? czy tylko pomiędzy kolejnymi puszkami? Raczej to drugie i dalszy ciąg odpowiedzi na tym bazuje.

Wydaje mi się, że ten pięciożyłowy ma służyć za zasilanie (3 żyły) i 2 do wyzwolenia przyciskiem wszystkich strewników na raz. (2 żyły). Te 3 żyły zasilania powinny być gdzieś jeszcze wpięte w rozdzielnicę.

RNW ci wcale do tego nie potrzebny. Możesz go wykorzystać aby dodać przycisk w miejscu gdzie nie masz żadnych przewodów do powyższej instalacji.
5 żył pomiędzy kolejnymi puszkami, ten przewód ma służyć do zasilenia plus 2 żyły góra, dół.
Przewód 5 żyłowy zaczyna się w wiatrołapie za przyciskiem centralnym, zasilanie muszę wziąć z puszki wyżej w której jest włącznik światła.

To jaki sterownik umieścić za przełącznikiem centralnym? Ten sam co do rolet?
Czytałem że ludzie dają ten sam co do rolet i resztę wysterują aplikacją? Tylko co się wydarzy jak będzie awaria internetu? Przycisk centralny nie będzie działał?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Mateusz(16) ;) , tak mi się widzi, że instalację masz wykonaną pod "zamelowskie" SRP, gdzie moduły posiadają wejście sterowania centralnego i wymagają wzajemnego połączenia między sobą parą przewodów, podłączoną do "przycisku sterowania centralnego".
Do modułu SRW-01 nie podłączysz tej "magistrali", natomiast tutaj takie sterowanie nazywa się "grupowym" i potrzebuje zawsze połączenia z chmurą (cloud-em) Supli. Poszczególne rolety "wrzucasz" do grupy i wtedy całą tą grupą możesz sterować. ...a sterować możesz z każdego urządzenia zarejestrowanego w "Supli", posiadającego przycisk (najlepiej monostabilny - dzwonkowy), na którym dodatkowo "uaktywnisz" "wyzwalacze akcji" (AT). Do tego celu możesz także wykorzystać któryś z przycisków Twoich rolet.
Oczywiście - jak napisał wcześniej kolega - możesz także użyć RNW-01, jeżeli chcesz grupowo sterować z wiatrołapu, a nie masz tam innego sterownika (np. załączanie światła).

edit; Dopiszę, bo wcześniej już odpisałeś; bez internetu przycisk sterowania grupą nie będzie działał! :(
...ale to się zdarza b. rzadko. :)
mateusz16

RomanG wrote: Tue Mar 25, 2025 9:41 pm edit; Dopiszę, bo wcześniej już odpisałeś; bez internetu przycisk sterowania grupą nie będzie działał! :(
...ale to się zdarza b. rzadko. :)
Jeśli zamontuje ten rnw 01 na przełączniku centralnym to bez internetu będzie działał fizycznie przycisk centralny?

Na razie zamówiłem 3 sterowniki do rolet na próbę, mogę jeszcze wymienić sterowniki na inny model. Co daradzacie?
Last edited by mateusz16 on Tue Mar 25, 2025 10:05 pm, edited 1 time in total.
RomanG

mateusz16 wrote: Tue Mar 25, 2025 9:56 pm Na razie zamówiłem 3 sterowniki do rolet na próbę, mogę jeszcze wymienić sterowniki na inny model. Co daradzacie?
SRW-01, to bardzo dobre sterowniki i chyba nikt ich nie będzie odradzał. Są też jeszcze lepsze mSRW-01, posiadające detekcję prądu i są znacznie mniejsze (montaż jest zdecydowanie łatwiejszy w porównaniu z pozostałymi), ale jednak sporo droższe.
Jeżeli chciałbyś sprawę potraktować "budżetowo", to możesz poszukać modułów LoraTap (SC500W) lub Shely, czy Sonoff, ale trzeba by je przeprogramować (muszą posiadać układ ESP, a o to coraz trudniej :( ).
Chcesz mieć spokój - kup któregoś SRW (mSRW). :) Myślę , że większość forumowiczów mogłaby się z tym zgodzić.
Wybór należy przede wszystkim do Ciebie
mateusz16

Zostałbym przy srw-01 tylko jak zrobić żeby centralny działał bez internetu? Wgl lokalne sterowanie każdą roletą będzie działało bez internetu z przycisku?
RomanG

Każda roleta lokalnie będzie działać bez internetu, ale do sterowania grupą rolet potrzebne jest - niestety - połączenie z cloud-em.
mateusz16

RomanG wrote: Tue Mar 25, 2025 10:23 pm Każda roleta lokalnie będzie działać bez internetu, ale do sterowania grupą rolet potrzebne jest - niestety - połączenie z cloud-em.
Awarie internetu zdarzają się nie często więc nie ma co rozpaczać...
Czyli do centralnego dać też srw-01 i wtedy wysterować jako zamykanie/otwieranie grupowe w aplikacji?

Return to “ZAMEL RNW-01”