Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Sat Mar 29, 2025 4:03 pm Nie wiedziałem, że urządzenia na 230v są routerami Zigbee, tzn wiedziałem, ale nie wiedziałem, że to u nas działa 😉
To jest element funkcjonalności sieci Zigbee, aczkolwiek nie każde urządzenie 240V ma jednocześnie funkcję routera.To czy urządzenie łączy się z bramką bezpośrednio czy przez router możesz sprawdzić wywołując polecenie nwk-scan - brak urządzenia na liście ozacza, że jest za routerem.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

A czy druga bramka bez przypisanych do niej urządzeń może służyć jako repeater czy muszę do niej przepisać urządzenia
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

bokk wrote: Sat Mar 29, 2025 6:14 pm A czy druga bramka bez przypisanych do niej urządzeń może służyć jako repeater czy muszę do niej przepisać urządzenia
Musisz przypisać.

Ale można napisać soft, który będzie działał jak repeater. Na razie nie było chętnych do takich działań, a @vajera ma ważniejsze sprawy na głowie. Zresztą kilkukrotnie pisałem o zwiększeniu zasięgu, repeaterach i innych takich. Nawet w tym wątku. Poczytaj...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Zibi_007 wrote: Sat Mar 29, 2025 6:58 pm
bokk wrote: Sat Mar 29, 2025 6:14 pm A czy druga bramka bez przypisanych do niej urządzeń może służyć jako repeater czy muszę do niej przepisać urządzenia
Musisz przypisać.

Ale można napisać soft, który będzie działał jak repeater. Na razie nie było chętnych do takich działań, a @vajera ma ważniejsze sprawy na głowie. Zresztą kilkukrotnie pisałem o zwiększeniu zasięgu, repeaterach i innych takich. Nawet w tym wątku. Poczytaj...
Dzięki, czytałem o przeróbkach i antenach ale myślałem że jak urządzenie 230v powiększa sieć to bramka też może mieć takie zastosowanie.
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

endrju_88 wrote: Mon Mar 10, 2025 3:27 am
Zibi_007 wrote: Mon Mar 10, 2025 12:12 am
veeroos wrote: Sun Mar 09, 2025 8:54 pm

Teoretycznie według wyliczeń należało by dać przewód o długości około 62mm (antena 1/2 fali), jednakże gdzieś widziałem testy i idealna długość przewodu który trzeba dolutować to 58mm
No właśnie z czysto fizycznych obliczeń tak powinno być. Pełna zgoda. I tak na początku robiłem. Ale okazało się, że jak dam powyżej 24-26 mm to efekt jest odwrotny od zamierzonego. Można zrobić doświadczenie. Przylutować np. 60 mm i obcinać co 2-4 mm sprawdzając efekt. Może tutaj ważną rolę odgrywać ta antena, która tam jest cały czas przylutowana. Stąd różnica. Jakby ją odlutować, to może i te 6 cm by się lepiej sprawdziło...
Jak moduły już dostane to będę testował , podzielę się wynikami z Wami. Dzięki @Zibi_007 i @verroos .
Obiecałem , że opiszę efekt testów zasięgu , tak więc. Moduły esp32 C6 seeed studio , z zewnętrzną anteną, zasięg jest o 30% lepszy niż standardowe esp32 C6, moduły esp32 c6 mini ( te z czerwoną porcelanową anteną ) i z dolutowaną żyłą na tzw.( gwoździa ) 😁 , długość żyły stanęła na 25,5 mm , dłuższe jak by osłabiały zasięg. Tyle jeśli chodzi o moje testy zasięgu tych modułów 😔. Jeszcze spróbuję odlutowac porcelanową antenę z modułu i dolutowac pojedyncza żyłę przewodu.
Zibi_007

endrju_88 wrote: Sat Mar 29, 2025 8:14 pm
endrju_88 wrote: Mon Mar 10, 2025 3:27 am
Zibi_007 wrote: Mon Mar 10, 2025 12:12 am

No właśnie z czysto fizycznych obliczeń tak powinno być. Pełna zgoda. I tak na początku robiłem. Ale okazało się, że jak dam powyżej 24-26 mm to efekt jest odwrotny od zamierzonego. Można zrobić doświadczenie. Przylutować np. 60 mm i obcinać co 2-4 mm sprawdzając efekt. Może tutaj ważną rolę odgrywać ta antena, która tam jest cały czas przylutowana. Stąd różnica. Jakby ją odlutować, to może i te 6 cm by się lepiej sprawdziło...
Jak moduły już dostane to będę testował , podzielę się wynikami z Wami. Dzięki @Zibi_007 i @verroos .
Obiecałem , że opiszę efekt testów zasięgu , tak więc. Moduły esp32 C6 seeed studio , z zewnętrzną anteną, zasięg jest o 30% lepszy niż standardowe esp32 C6, moduły esp32 c6 mini ( te z czerwoną porcelanową anteną ) i z dolutowaną żyłą na tzw.( gwoździa ) 😁 , długość żyły stanęła na 25,5 mm , dłuższe jak by osłabiały zasięg. Tyle jeśli chodzi o moje testy zasięgu tych modułów 😔. Jeszcze spróbuję odlutowac porcelanową antenę z modułu i dolutowac pojedyncza żyłę przewodu.
Fajnie, że się dzielisz doświadczeniem. I o to chodzi :) Czyli potwierdza się to, co już pisałem. 24 - 26 mm długości przewodu dla C6 wydaje się optymalne. To co zamierzasz zrobić z anteną ceramiczną ja już zrobiłem. Przylutowałem w to miejsce gniazdo do normalnej anteny. Nie pisałem tutaj, bo efekt był taki sobie. Może odrobinę lepiej niż ze zwykłym "drutem", ale niewiele. Plus tylko taki, że mogłem tę antenę ustawić "kierunkowo" nie ruszając samego modułu. Za to antenkę widać, a C6 jest takie malutkie, że samo (tylko ze zrobionym "drut mode") zmieściło się w obudowie gniazdka 230V z USB.
No a teraz kilka słów o XIAO z zewnętrzna anteną. Działa naprawdę dobrze. Zasięg wyraźnie lepszy od zwykłego C6. To pierwszy moduł C6, który u mnie z sygnałem przebił się przez strop w piwnicy (a mam tam prawie bunkier ;-)). W teorii powinno być podobnie, jak w zwykłym C6 z przylutowaną anteną, ale jest zauważalnie lepiej. Procentowo trudno ocenić, ale pierwsze (mało jeszcze miarodajne) testy pokazują wzrost mocy sygnału z 50 na 60% i z 17-18 na 35-37%. To sporo, szczególnie jeśli chodzi o urządzenia na skraju zasięgu. Antenki mam zwykłe (o realnym zysku pewnie nie większym niż 5dBi) i tutaj też można by było pewnie coś poprawić.
To chyba na razie tyle na polu walki z poprawą sygnału i zasięgu w C6 ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Mario78
Been thanked: 1 time

Mam takie pytanie odnośnie fakty ze posiadam kilka żarówek philips.
Philips hue tez idzie dodać do bramki Zigbee?
Zibi_007

Mario78 wrote: Sun Mar 30, 2025 5:37 pm Mam takie pytanie odnośnie fakty ze posiadam kilka żarówek philips.
Pod warunkiem , że to Zigbee, to już niedługo może tak...
Z tego co wiem jest w planach. W tzw. międzyczasie zbieraj logi i publikuj w odpowiednim dziale.
Mario78
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Sun Mar 30, 2025 5:42 pm
Mario78 wrote: Sun Mar 30, 2025 5:37 pm Mam takie pytanie odnośnie fakty ze posiadam kilka żarówek philips.
Pod warunkiem , że to Zigbee, to już niedługo może tak...
Z tego co wiem jest w planach. W tzw. międzyczasie zbieraj logi i publikuj w odpowiednim dziale.
No i to jest suoer wiadomość dla mnie.
Musze kolejne c6 skołować do logow tylko.
Arek.kandula

Część wszystkimi. Chciałbym założyć czujniki otwarcia okien drzwi było by tego około 9 szt. I teraz moje pytanie ile musiałbym mieć esp32c6 żeby wszystko działało idealnie? Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Dom na jednym poziomie powierzchni 90m2 ściany z cegły ceramicznej.
Last edited by Arek.kandula on Wed Apr 02, 2025 4:37 am, edited 1 time in total.

Return to “Bramka ZigBee”