Witam,
Panowie mam pytanie odnośnie obsługi krańcówek w SD. Czy SD w ogóle obsługuje krańcówki? Szukałem na forum i git hubie. Widziałem dużo nowych zmian, ale o krancowkach nic nie znalazłem.
Czy jest w ogóle coś takiego planowane ?
Na esp32 i sofcie z GG wszystko działa.
Jednak chciałbym odpalić to na malinie z supla device na której mam oparte większość sterowania w domu.
Obsługa krańcówek
Nie za bardzo rozumiem o co pytasz, ale masz normalnie czujniki binarne i odczytujesz ich stan. Czy potrzebujesz coś więcej? Tak tylko pytam, bo akurat na malince nie siedzę...kiksik wrote: Tue Apr 01, 2025 10:48 am Witam,
Panowie mam pytanie odnośnie obsługi krańcówek w SD. Czy SD w ogóle obsługuje krańcówki? Szukałem na forum i git hubie. Widziałem dużo nowych zmian, ale o krancowkach nic nie znalazłem.
Czy jest w ogóle coś takiego planowane ?
Na esp32 i sofcie z GG wszystko działa.
Jednak chciałbym odpalić to na malinie z supla device na której mam oparte większość sterowania w domu.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
kiksik
Mam zwykła krańcówke i podaje na nią stan HIGH. Gdy krańcówka zadziala i zewrze styk sygnał idzie dalej. Pytanie jak odczytać ten sygnał ?
Może nie do końca to rozumiem (umiem to zrobić) ale wydaje mi się że do tego można użyć kanału typu BinaryParsed?
Wtedy trzeba było by napisać w terminalu:
gpio -g mode 26 im
Oraz edytować kanał w pliku yaml. I tu się zaczynają schody bo to dla mnie czarna magia.
- type: BinaryParsed
state: 1
parser:
use: parser_1
Komenda do czytania stanu pinu to gpio -g read pin ale jak to wszystko poskładać do kupy

Może nie do końca to rozumiem (umiem to zrobić) ale wydaje mi się że do tego można użyć kanału typu BinaryParsed?
gpio -g mode 26 im
Oraz edytować kanał w pliku yaml. I tu się zaczynają schody bo to dla mnie czarna magia.
parser:
Komenda do czytania stanu pinu to gpio -g read pin ale jak to wszystko poskładać do kupy
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
coś w stylukiksik wrote: Tue Apr 01, 2025 1:52 pm Mam zwykła krańcówke i podaje na nią stan HIGH. Gdy krańcówka zadziala i zewrze styk sygnał idzie dalej. Pytanie jak odczytać ten sygnał ?
gpio -g mode 26 im
parser:
Komenda do czytania stanu pinu to gpio -g read pin ale jak to wszystko poskładać do kupy![]()
Code: Select all
state: 0
state_on_values: [1, true, "ON"]
parser:
type: Simple
refresh_time_ms: 500
source:
type: Cmd
command: "gpio -g read pin"
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kiksik
Położę dzieci spać i zaraz wypróbuję.
Dziękuję Klew
Dziękuję Klew
-
kiksik
Witam,
Przepraszam od razu za małą przerwę ale raspberry mnie pokonało.
Panowie przetestowałem post kolegi Klew i wszystko działa jak należy. O takie coś właśnie mi chodziło.
Ale mam pytanie z innej beczki. Zauważyłem że po zmienię routera dzieje się coś dziwnego jak dla mnie. Mam problem z połączeniem malin do nowego routera. Nazwa sieci oraz hasło ustawiłem na takie jak było na starym routerze. Maliny najpierw nie chciały się w ogóle zalogować do sieci ale po dłuższych próbach w końcu zaczęły się logowac. Czy to może być spowodowane tym że router je w jakiś sposób blokuje ? Zauważyłem też że jedna z moich malin grzeje się bardziej niż inne. Loguje się ona do sieci ale po paru minutach znika. I znowu mam zagwiozdke czy to malina się uszkodziła czy ten router.
Panowie przetestowałem post kolegi Klew i wszystko działa jak należy. O takie coś właśnie mi chodziło.
Ale mam pytanie z innej beczki. Zauważyłem że po zmienię routera dzieje się coś dziwnego jak dla mnie. Mam problem z połączeniem malin do nowego routera. Nazwa sieci oraz hasło ustawiłem na takie jak było na starym routerze. Maliny najpierw nie chciały się w ogóle zalogować do sieci ale po dłuższych próbach w końcu zaczęły się logowac. Czy to może być spowodowane tym że router je w jakiś sposób blokuje ? Zauważyłem też że jedna z moich malin grzeje się bardziej niż inne. Loguje się ona do sieci ale po paru minutach znika. I znowu mam zagwiozdke czy to malina się uszkodziła czy ten router.
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że problem często leży w ustawieniach routera. Czasem pomaga np. wyłączenie standardu b lub paradoksalnie jego włączenie, albo zmiana sposobu szyfrowania. Jak testuję nowe urządzenie i mam taki problem, to najpierw (ale uwaga: tylko testowo i w kontrolowanych warunkach) wyłączam szyfrowany i hasłowany dostęp do routera (tzw. sieć otwarta). Sprawdzam, czy działa OK i jeśli tak, to szukam przyczyny po stronie ustawień routera.kiksik wrote: Sat Apr 05, 2025 8:52 am Witam,
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036