Obsługa krańcówek

kiksik

Witam,
Panowie mam pytanie odnośnie obsługi krańcówek w SD. Czy SD w ogóle obsługuje krańcówki? Szukałem na forum i git hubie. Widziałem dużo nowych zmian, ale o krancowkach nic nie znalazłem.
Czy jest w ogóle coś takiego planowane ?
Na esp32 i sofcie z GG wszystko działa.
Jednak chciałbym odpalić to na malinie z supla device na której mam oparte większość sterowania w domu.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

kiksik wrote: Tue Apr 01, 2025 10:48 am Witam,
Panowie mam pytanie odnośnie obsługi krańcówek w SD. Czy SD w ogóle obsługuje krańcówki? Szukałem na forum i git hubie. Widziałem dużo nowych zmian, ale o krancowkach nic nie znalazłem.
Czy jest w ogóle coś takiego planowane ?
Na esp32 i sofcie z GG wszystko działa.
Jednak chciałbym odpalić to na malinie z supla device na której mam oparte większość sterowania w domu.
Nie za bardzo rozumiem o co pytasz, ale masz normalnie czujniki binarne i odczytujesz ich stan. Czy potrzebujesz coś więcej? Tak tylko pytam, bo akurat na malince nie siedzę...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
kiksik

Mam zwykła krańcówke i podaje na nią stan HIGH. Gdy krańcówka zadziala i zewrze styk sygnał idzie dalej. Pytanie jak odczytać ten sygnał ?
Może nie do końca to rozumiem (umiem to zrobić) ale wydaje mi się że do tego można użyć kanału typu BinaryParsed?
Wtedy trzeba było by napisać w terminalu:
gpio -g mode 26 im
Oraz edytować kanał w pliku yaml. I tu się zaczynają schody bo to dla mnie czarna magia.
- type: BinaryParsed
state: 1
parser:
use: parser_1

Komenda do czytania stanu pinu to gpio -g read pin ale jak to wszystko poskładać do kupy 🤣🤣
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kiksik wrote: Tue Apr 01, 2025 1:52 pm Mam zwykła krańcówke i podaje na nią stan HIGH. Gdy krańcówka zadziala i zewrze styk sygnał idzie dalej. Pytanie jak odczytać ten sygnał ?
Może nie do końca to rozumiem (umiem to zrobić) ale wydaje mi się że do tego można użyć kanału typu BinaryParsed?
Wtedy trzeba było by napisać w terminalu:
gpio -g mode 26 im
Oraz edytować kanał w pliku yaml. I tu się zaczynają schody bo to dla mnie czarna magia.
state: 1
parser:
use: parser_1

Komenda do czytania stanu pinu to gpio -g read pin ale jak to wszystko poskładać do kupy 🤣🤣
coś w stylu

Code: Select all

state: 0
    state_on_values: [1, true, "ON"]
    parser:
      type: Simple
      refresh_time_ms: 500
    source:
      type: Cmd
      command: "gpio -g read pin"

Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kiksik

Położę dzieci spać i zaraz wypróbuję.
Dziękuję Klew
kiksik

Witam,
Przepraszam od razu za małą przerwę ale raspberry mnie pokonało.
Panowie przetestowałem post kolegi Klew i wszystko działa jak należy. O takie coś właśnie mi chodziło.
Ale mam pytanie z innej beczki. Zauważyłem że po zmienię routera dzieje się coś dziwnego jak dla mnie. Mam problem z połączeniem malin do nowego routera. Nazwa sieci oraz hasło ustawiłem na takie jak było na starym routerze. Maliny najpierw nie chciały się w ogóle zalogować do sieci ale po dłuższych próbach w końcu zaczęły się logowac. Czy to może być spowodowane tym że router je w jakiś sposób blokuje ? Zauważyłem też że jedna z moich malin grzeje się bardziej niż inne. Loguje się ona do sieci ale po paru minutach znika. I znowu mam zagwiozdke czy to malina się uszkodziła czy ten router.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

kiksik wrote: Sat Apr 05, 2025 8:52 am Witam,
Przepraszam od razu za małą przerwę ale raspberry mnie pokonało.
Panowie przetestowałem post kolegi Klew i wszystko działa jak należy. O takie coś właśnie mi chodziło.
Ale mam pytanie z innej beczki. Zauważyłem że po zmienię routera dzieje się coś dziwnego jak dla mnie. Mam problem z połączeniem malin do nowego routera. Nazwa sieci oraz hasło ustawiłem na takie jak było na starym routerze. Maliny najpierw nie chciały się w ogóle zalogować do sieci ale po dłuższych próbach w końcu zaczęły się logowac. Czy to może być spowodowane tym że router je w jakiś sposób blokuje ? Zauważyłem też że jedna z moich malin grzeje się bardziej niż inne. Loguje się ona do sieci ale po paru minutach znika. I znowu mam zagwiozdke czy to malina się uszkodziła czy ten router.
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że problem często leży w ustawieniach routera. Czasem pomaga np. wyłączenie standardu b lub paradoksalnie jego włączenie, albo zmiana sposobu szyfrowania. Jak testuję nowe urządzenie i mam taki problem, to najpierw (ale uwaga: tylko testowo i w kontrolowanych warunkach) wyłączam szyfrowany i hasłowany dostęp do routera (tzw. sieć otwarta). Sprawdzam, czy działa OK i jeśli tak, to szukam przyczyny po stronie ustawień routera.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
kiksik

Dziękuję za pomoc :))

Return to “Supla-device dla Linuxa (sd4linux)”