Nie aktualizowałem jeszcze ale jak wejdę na github to widzę to co poniżej.
CLOUD v24.08
-
kurus
Dziś całkiem przypadkiem zauważyłem taki problem..
Na urządzeniu X mam ustawioną reakcję że jak je włączę to ma uruchomić urządzenie Y w moim przypadku jest to wentylator w łazience, odłączając urządzenie X od zasilania przypisana reakcja do niego się wykonuje, czyli włącza wentylator.
Na urządzeniu X mam ustawioną reakcję że jak je włączę to ma uruchomić urządzenie Y w moim przypadku jest to wentylator w łazience, odłączając urządzenie X od zasilania przypisana reakcja do niego się wykonuje, czyli włącza wentylator.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by kurus on Mon Sep 16, 2024 4:31 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Co to za urządzenie?kurus wrote: Mon Sep 16, 2024 4:08 pm Dziś całkiem przypadkiem zauważyłem taki problem..
Jeśli jest tam np jakiś przycisk, który może je włączyć, to utrata zasilania może zdarzyć włączyć gpio i powiadomić o tym serwer.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kurus
Urządzenie to loratap sc500w soft gg, tak jest tam fizyczny włącznik bistabilny.klew wrote: Mon Sep 16, 2024 4:41 pmCo to za urządzenie?kurus wrote: Mon Sep 16, 2024 4:08 pm Dziś całkiem przypadkiem zauważyłem taki problem..
Jeśli jest tam np jakiś przycisk, który może je włączyć, to utrata zasilania może zdarzyć włączyć gpio i powiadomić o tym serwer.
-
Kazik09
Cześć,
Próbuję ustawić wyświetlanie wartości ogólnego kanału pomiarowego, który realizuje pomiar napięcia magazynu, ale w postaci % naładowania. Niestety potrzeba tak ustawić przelicznik żeby kanał pokazywał 0% przy np. 22V, a 100% przy 28V.
W ustawieniach jest wprowadzony wzór do przeliczania wartości:
( X * a/b)+c
gdzie można dowolnie definiować wartości a, b i c, ale żeby wyświetlać procenty dowolnego zakresu wartości przydałby się jeszcze jeden mnożnik całości wzoru tj. [(X * a/b)+c]*d
Wykombinowałem, że przy wprowadzeniu [(X*1/1)-22]*16,666 uzyskałbym pożądany efekt.
Chyba, że ktoś z Was ma pomysł jak to zrobić inaczej, da się bez modyfikacji domyślnego wzoru?
Jeśli to nie problem może dałoby się dodać jeszcze jedną zmienną?
Myślę, że taka opcja ucieszyłaby wielu off-grid'owców PV korzystających z Supli
Próbuję ustawić wyświetlanie wartości ogólnego kanału pomiarowego, który realizuje pomiar napięcia magazynu, ale w postaci % naładowania. Niestety potrzeba tak ustawić przelicznik żeby kanał pokazywał 0% przy np. 22V, a 100% przy 28V.
W ustawieniach jest wprowadzony wzór do przeliczania wartości:
( X * a/b)+c
gdzie można dowolnie definiować wartości a, b i c, ale żeby wyświetlać procenty dowolnego zakresu wartości przydałby się jeszcze jeden mnożnik całości wzoru tj. [(X * a/b)+c]*d
Wykombinowałem, że przy wprowadzeniu [(X*1/1)-22]*16,666 uzyskałbym pożądany efekt.
Chyba, że ktoś z Was ma pomysł jak to zrobić inaczej, da się bez modyfikacji domyślnego wzoru?
Jeśli to nie problem może dałoby się dodać jeszcze jedną zmienną?
Myślę, że taka opcja ucieszyłaby wielu off-grid'owców PV korzystających z Supli
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
defincja funkcji map wygląda tak:
Problemem jest pierwsze wyrażenie x -in_min
Code: Select all
long map(long x, long in_min, long in_max, long out_min, long out_max) {
2 return (x - in_min) * (out_max - out_min) / (in_max - in_min) + out_min;
3 }
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
No to teraz trochę matematyki:Kazik09 wrote: Thu Apr 03, 2025 12:09 pm Wykombinowałem, że przy wprowadzeniu [(X*1/1)-22]*16,666 uzyskałbym pożądany efekt.
[(X*1/1)-22]*16,666 -> najpierw opuszczamy nawias
(X*1/1)*16,666 - (22*16,666) -> potem wymnażamy
X*16,666 - 366,652 - potem kombinujemy jak z 16,666 zrobić ułamek zwykły i otrzymujemy np.
X*16666/1000 - 366,652
To już jest postać, którą masz w KPOP w ustawieniach w Cloud
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Kazik09
Ale, w sensie, o co chodzi z tym kodem? 
Last edited by Kazik09 on Thu Apr 03, 2025 2:57 pm, edited 1 time in total.