Box nie łaczy się do routera Wifi

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

am1410 wrote: Sun Apr 06, 2025 11:00 am Cześć;
Co trzeba zrobić w takim przypadku jak się wyświetla "aktualizacja" - stracił połączenie wi-fi z boxem czy coś innego?
Trwa to juz ponad godzinę - dlatego pytam..
Czy "zrestartuj urządzenie" - jest odpowiednim krokiem ?

fs.jpg
Urządzenie będzie aktualizowane, ale box czeka aż się samo wybudzi i odezwie.
Można:
1. Czekać
2. Wymusić komunikację, np dając nóżki do wody na ~10s
3. W urządzeniach z nowszym softem można krótko wcisnąć guzik
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
am1410

klew wrote: Sun Apr 06, 2025 2:33 pm
am1410 wrote: Sun Apr 06, 2025 11:00 am Cześć;
Co trzeba zrobić w takim przypadku jak się wyświetla "aktualizacja" - stracił połączenie wi-fi z boxem czy coś innego?
Trwa to juz ponad godzinę - dlatego pytam..
Czy "zrestartuj urządzenie" - jest odpowiednim krokiem ?

fs.jpg
Urządzenie będzie aktualizowane, ale box czeka aż się samo wybudzi i odezwie.
Można:
1. Czekać
2. Wymusić komunikację, np dając nóżki do wody na ~10s
3. W urządzeniach z nowszym softem można krótko wcisnąć guzik

Budziłem ten pierwszy czujnik (oba czujniki z najnowszej produkcji ponoć) - zarówno metodą 2,3 i nic.

Odłączyłem boxa żeby sprawdzić czy system działa bez niego - wykonałem "test wody" czujniki zawsze pikają po zanurzeniu stopek w wodzie ale nie zawsze (?) zamykają zawór. Przypomina to loterię :mrgreen: - nie ma reguły.
Czy firmware w zaworze szwankuje - w końcu czujniki ganz nówki, zawór ma 1,5 roku od zamontowania. Odległość do zaworu jednego z nich 8m, drugiego 5m - to samo pomieszczenie piwnica, wiec nie sądzę że sygnał radiowy jest za słaby.

Włączyłem ponownie BOX-a zakładając, że ten pierwszy czujnik już chyba się wybudził ale bez zmian - dalej wyświetla się "aktualizacja" po kilku godzinach.

Co tu robić, bo tak to nie może działać. Człowiek kupuje system i nie jest pewny poprawności jego działania.

Parametry urządzeń czytane z apki i cloud-a:

ZAWÓR:
FIRMWARE: 2.8
WiFi RSSI : -58
Siła sygnału WIFI 84%,
węzeł mostu - siła sygnału 64%,
stan naładowania baterii 92%

DRUGI CZUJNIK:
FIRMWARE: 2.1
WiFi RSSI : -57
Siła sygnału WIFI 84%,
stan naładowania baterii 100%
klew

am1410 wrote: Sun Apr 06, 2025 5:54 pm
Budziłem ten pierwszy czujnik (oba czujniki z najnowszej produkcji ponoć) - zarówno metodą 2,3 i nic.

Odłączyłem boxa żeby sprawdzić czy system działa bez niego - wykonałem "test wody" czujniki zawsze pikają po zanurzeniu stopek w wodzie ale nie zawsze (?) zamykają zawór. Przypomina to loterię :mrgreen: - nie ma reguły.
Czy firmware w zaworze szwankuje - w końcu czujniki ganz nówki, zawór ma 1,5 roku od zamontowania. Odległość do zaworu jednego z nich 8m, drugiego 5m - to samo pomieszczenie piwnica, wiec nie sądzę że sygnał radiowy jest za słaby.

Włączyłem ponownie BOX-a zakładając, że ten pierwszy czujnik już chyba się wybudził ale bez zmian - dalej wyświetla się "aktualizacja" po kilku godzinach.

Co tu robić, bo tak to nie może działać. Człowiek kupuje system i nie jest pewny poprawności jego działania.

Parametry urządzeń czytane z apki i cloud-a:

ZAWÓR:
FIRMWARE: 2.8
WiFi RSSI : -58
Siła sygnału WIFI 84%,
stan naładowania baterii 92%

DRUGI CZUJNIK:
FIRMWARE: 2.1
WiFi RSSI : -57
Siła sygnału WIFI 84%,
stan naładowania baterii 100%
Czujniki pikają z 10 razy I wtedy wysyłają komunikat. W box powinien się zmienić stan tego czujnika.
Jeśli jest on oznaczony "aktualizacja", to wtedy powinna ruszyć aktualizacja, która trwa 1-2 min.

Metoda wybudzenia przyciskiem była dodana niedawno i teraz nie mam pewności, czy ona już była opublikowana czy nie. Jeśli była na w changelogu na updates.supla.org na pewno o tym napisałem. Ewentualnie mogę jutro sprawdzić w której dokładnie wersji to było wprowadzone.

Gdy Boxa nie ma, a FS był sparowany bezpośrednio z fsv (wg instrukcji), to zawór się zamknie, ale czasem dzieje się to kilka sekund później po zakończeniu pierwszego cyklu pikania.

Ogólnie najlepiej najpierw zrobić aktualizację softu.
am1410

Wyniki po 1 dniu podłączenia do BOX-a czujników FS (początkowo stan naładowania baterii wynosił ~100% godz. 10:00)
Stan na godz ~23:30 (aktualizacja nadal trwa i nie zakończyła się)
O stan FSV się nie martwię bo go doładuję, ale z czujnikami gorsza sprawa... :(

Wyczytałem, że dla FS wersja aktualna firmware to v.2.4 - teoretycznie idzie update z v.2.1 do 2.4 , ale dlaczego tylko na jednym z nich (oba mają fabryczny v.2.1) ?
stan_czujników.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

am1410 wrote: Sun Apr 06, 2025 9:46 pm Wyniki po 1 dniu podłączenia do BOX-a czujników FS (początkowo stan naładowania baterii wynosił ~100% godz. 10:00)
Stan na godz ~23:30 (aktualizacja nadal trwa i nie zakończyła się)
O stan FSV się nie martwię bo go doładuję, ale z czujnikami gorsza sprawa... :(

Wyczytałem, że dla FS wersja aktualna firmware to v.2.4 - teoretycznie idzie update z v.2.1 do 2.4 , ale dlaczego tylko na jednym z nich (oba mają fabryczny v.2.1) ?

stan_czujników.jpg
Aktualizacja jest robiona tylko na jednym na raz. Sama aktualizacja trwa 1-2 min. Całe czekanie wcześniej jest na nawiązanie komunikacji przez czujnik. Po to jest ta symulacja zalania - powoduje to nawiązanie komunikacji i rozpoczęcie faktycznej aktualizacji.

Nie powinno to tak długo wisieć.
Po symulacji zalania, stan czujnika w Supli powinien się zmieniać i od razu powinna ruszyć aktualizacja (dioda na Box będzie szybko migać). To powinno trwać 1-2 min I potem czujnik powinien się podłączyć z nowym softem.

Jeśli u Ciebie tak się nie dzieje, to skontaktuj się z serwisem Auratona
am1410

Tak zrobiłem - dzięki.
...teraz drugi czujnik sie aktualizuje...
am1410

Mam pytanie:
Na firmware v.2.1 dla FS "wezeł mostu -siła sygnału" (cokolwiek to znaczy - prośba o wyjaśnienie co to dokładnie jest, ile dB) było na poziomie 56%.. 68% (fotka parę postów wcześniej)
FSV na firmware 2.8 ma 64..68%

Po update do v.2.4 FS nr.1 który przeszedł proces ma teraz 32..34% (poprzednio 68%)
a drugi aktualizuje się co drugi dzień, bezskutecznie i teraz widzę go jako rozłączony (poprzednio 56%)

Przenosiłem go tu i ówdzie, jak był 3m od BOX-a w salonie w linii prostej to się rozłączył :-) - teraz znowu wylądował w piwnicy gdzi ejego docelowe miejsce, wczoraj był połączony, wyskoczyła aktualizacja - znowu zdechł !
Dlaczego nie wprowadzono funkcjonalności wybudzania sygnałem radiowym przez BOX-a podpiętych urządzeń -> "Tego urządzenia nie można zdalnie wybudzić. Oczekujemy na komunikację ze strony urządzenia... " ?????
klew

am1410 wrote: Wed Apr 09, 2025 11:45 pm Mam pytanie:
Na firmware v.2.1 dla FS "wezeł mostu -siła sygnału" (cokolwiek to znaczy - prośba o wyjaśnienie co to dokładnie jest, ile dB) było na poziomie 56%.. 68% (fotka parę postów wcześniej)
W nowych apkach ta etykieta jest zmieniona na "Siła sygnału radia", bo ta poprzednia nazwa była dość enigmatyczna.
W przypadku urządzeń podłączonych do Auraton Box, siła signału radia to RSSI między Boxem a urządzeniem, z tym, że pokazywana jest wartość mniejsza (RSSI jest albo z punku widzenia Boxa, albo z punktu widzenia urządzenia - pokazujemy wartość mniejszą z tych dwóch).
Nie wiem czy podawanie wartości RSSI ma tu jakiekolwiek znaczenie. Przykładowo RSSI dla Wi-Fi, przy którym Wi-Fi umiera ;), będzie bardzo dobrym sygnałem przy radiu LoRa - a RSSI takie samo.
Ogólnie przy Auratonie sygnał w okolicach 30% jest słabym sygnałem i bywają trudności z komunikacją.
am1410 wrote: Wed Apr 09, 2025 11:45 pm a drugi aktualizuje się co drugi dzień, bezskutecznie i teraz widzę go jako rozłączony (poprzednio 56%)

Przenosiłem go tu i ówdzie, jak był 3m od BOX-a w salonie w linii prostej to się rozłączył :-) - teraz znowu wylądował w piwnicy gdzi ejego docelowe miejsce, wczoraj był połączony, wyskoczyła aktualizacja - znowu zdechł !
Ciężko zdalnie zdiagnozować co się tam u Ciebie dzieje. Na pewno dodamy kryterium dobrego zasięgu do rozpoczęcia aktualizacji. Wtedy czujnik z relatywnie słabszym zasięgiem nie będzie aktualizowany (będize trzeba go przenieść bliżej na czas updateu).
am1410 wrote: Wed Apr 09, 2025 11:45 pm Dlaczego nie wprowadzono funkcjonalności wybudzania sygnałem radiowym przez BOX-a podpiętych urządzeń -> "Tego urządzenia nie można zdalnie wybudzić. Oczekujemy na komunikację ze strony urządzenia... " ?????
Aby dało się urządzenie wybudzić zdalnie, to musiałoby nie spać, tylko mieć włączone radio, więc w sumie nie dałoby się go wybudzić zdalnie, bo by nie spało wcale :P
A tak na serio, to chodzi tutaj o maksymalizację czasu pracy na baterii. Podstawowe zadanie tego urządzenia to sygnalizacja zalania i cała konstrukcja kręci sie dokoła tego wymagania.
am1410

"...Ogólnie przy Auratonie sygnał w okolicach 30% jest słabym sygnałem i bywają trudności z komunikacją...."

czujka bliżej BOX-a ma siłę sygnału radia 30% a bardziej oddalona 54% ( w końcu się zaktualizowała do v.2.4 ale była przeniesiona bliżej box-a żeby się zaktualizowała)
Jak często robiony jest ten odczyt parametrów - na bieżąco czy w jakimś interwale ?
Kwestią osobną czy do testów dostaliście najnowsze urządzenia - może zostały tam zastosowane nowsze podzespoły...na zawór FSV nie narzekam ale czujki FS dają do myślenia...

PS. Róbcie testy w realu (tam gdzie docelowo maja stać urządzenia) to zobaczymy jak u Was
klew

am1410 wrote: Fri Apr 11, 2025 10:25 am "...Ogólnie przy Auratonie sygnał w okolicach 30% jest słabym sygnałem i bywają trudności z komunikacją...."

czujka bliżej BOX-a ma siłę sygnału radia 30% a bardziej oddalona 54% ( w końcu się zaktualizowała do v.2.4 ale była przeniesiona bliżej box-a żeby się zaktualizowała)
Jak często robiony jest ten odczyt parametrów - na bieżąco czy w jakimś interwale ?
Kwestią osobną czy do testów dostaliście najnowsze urządzenia - może zostały tam zastosowane nowsze podzespoły...na zawór FSV nie narzekam ale czujki FS dają do myślenia...

PS. Róbcie testy w realu (tam gdzie docelowo maja stać urządzenia) to zobaczymy jak u Was
Jakość sygnału radiowego jest ustalana po każdym przesłanym komunikacie. Nie da się określać jakości sygnału, gdy urządzenie ma wyłączone radio i "śpi" :).

Z tego co się orientuję, to FS nie ma różnych wariantów sprzętowych (a przynajmniej o nich nie słyszałem).
Proponuję też nie ciągnąć offtopów. Ten temat dotyczący problemów z połączeniem Boxa do Wi-Fi (taki ma tytuł :P ). Do innej tematyki są inne posty, a jak nie ma, to śmiało zakładaj nowe.

Return to “AURATON Box”