Warunki w SUPLA Scripts - pomysły
-
tomek98
Rozumiem, ale czy wirtualne przekaźniki też nie są przypisane do konkretnego urządzenia, które musi być podłączone do sieci?
Dokłądnie o tym myslałem, ale co w tego kiedy wszytskie urządzenia się rozłączą w jednym czasie? Żadne powiadomienie nie przyjdzie pewnie.
Poprostu zastanawiam się czy nie można wykorzystać tylko powiadomień systemowych a z pushover zrezygnować.
Dokłądnie o tym myslałem, ale co w tego kiedy wszytskie urządzenia się rozłączą w jednym czasie? Żadne powiadomienie nie przyjdzie pewnie.
Poprostu zastanawiam się czy nie można wykorzystać tylko powiadomień systemowych a z pushover zrezygnować.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
w systemowych chyba nie ma warunku "connected" więc i tak pozostaje scripts. Wirtualny przekaźnik zrób na tym samym urządzeniu wtedy jak się rozłączy to wszystko i scripts wyśle powiadomienie via pushovertomek98 wrote: Fri Mar 07, 2025 10:20 am Rozumiem, ale czy wirtualne przekaźniki też nie są przypisane do konkretnego urządzenia, które musi być podłączone do sieci?
YoMan
-
Arghatell
U siebie zrobiłem tak, że warunek "connected" przypisałem do obojętnie jakiego urządzenia np: {{not state(12345).connected }} w wyzwalaczu i warunku ale można nawet do każdego ID z osobna, żeby mieć kontrolę nad każdym. Oczywiście Pushover. Działa już tak 3 lata i mi pasujetomek98 wrote: Fri Mar 07, 2025 10:20 am Rozumiem, ale czy wirtualne przekaźniki też nie są przypisane do konkretnego urządzenia, które musi być podłączone do sieci?
Witam
Mam pytanie odnośnie skryptów. Mam czujnik opadów deszczu z TUYi ,który w Cloudzie jest jako kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia i ,który wskazuje wartości intensywności opadów. Chcę otrzymywać powiadomienia o intensywności opadów poprzez skrypty a nie wiem jak napisać warunek wysyłania powiadomienia. Ogólnie zasada ma być taka ,że jeśli wartość kanału będzie większa lub równa 2000 i mniejsza lub równa 2600 wtedy wyślij powiadomienie. Napisałem coś takiego ale nie dostaję powiadomień. Mam gdzieś byka ? Proszę o pomoc .
Drugi warunek : jeśli wartość będzie większa niż 2600 to wyślij powiadomienie:
Mam pytanie odnośnie skryptów. Mam czujnik opadów deszczu z TUYi ,który w Cloudzie jest jako kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia i ,który wskazuje wartości intensywności opadów. Chcę otrzymywać powiadomienia o intensywności opadów poprzez skrypty a nie wiem jak napisać warunek wysyłania powiadomienia. Ogólnie zasada ma być taka ,że jeśli wartość kanału będzie większa lub równa 2000 i mniejsza lub równa 2600 wtedy wyślij powiadomienie. Napisałem coś takiego ale nie dostaję powiadomień. Mam gdzieś byka ? Proszę o pomoc .
Code: Select all
{{state(18126) . value >= 2000 and state (18126) . value <= 2600}}Code: Select all
{{state(18126) . value > 2600}}-
Strzyzyk
Hej,
Mam do was prośbę. Moja wiedzą z pisania tego typu komend jest zerowa. Czytalem forum, probowałem samemu pisać i z czatem gpt ale nie wychodzi mi.
Chciałbym aby rolety otwierały sie 20min po wschodzie słońca ale nie wcześniej niż 6:00. Czyli mamy np zime to rolety podnosza sie normalnie wg słońca(+20min) a jesli jest lato i słońce wstaje o 5:00 to rolety i tak otworza sie dopiero o 6:00
Podobnie z zamykaniem. Rolety zamykaja sie 20min po zachodzie słońca ale nie pozniej niz 22.
Moglbym was prosic o kod?
Zawsze staram sie samemu zrobic zanim poprosze no ale pokonalo mnie to.
Mam do was prośbę. Moja wiedzą z pisania tego typu komend jest zerowa. Czytalem forum, probowałem samemu pisać i z czatem gpt ale nie wychodzi mi.
Chciałbym aby rolety otwierały sie 20min po wschodzie słońca ale nie wcześniej niż 6:00. Czyli mamy np zime to rolety podnosza sie normalnie wg słońca(+20min) a jesli jest lato i słońce wstaje o 5:00 to rolety i tak otworza sie dopiero o 6:00
Podobnie z zamykaniem. Rolety zamykaja sie 20min po zachodzie słońca ale nie pozniej niz 22.
Moglbym was prosic o kod?
-
edm
- Been thanked: 2 times
Mam dimmer 8 kanałów (żarówek).
Dla testu z poziomu supla cloud zrobiłem Reakcję. Jeżeli ostatni 8 kanał jest On (czyli żarówka się świeci) to ma się zrobić również na On przekaźnik innego urządzenia ID57190. Analogicznie w drugą stronę. Jeżeli ostatni 8 kanał jest Off (czyli żarówka NIE się świeci) to ma się zrobić również na Off przekaźnik innego urządzenia ID57190. To działa poprawnie screen 01.
Jednak mam 8 dimmerów i potrzebuję uzyskać takie coś.
1. Jeśli którykolwiek z 8 dimmerów będzie miał wartość większą od 0% (lub stan ON o ile to możliwe przy dimmerach) to ma się zrobić również na On przekaźnik innego urządzenia ID57190.
2. Jeśli którykolwiek z 8 dimmerów będzie miał wartość równą 0% (lub stan OFF o ile to możliwe przy dimmerach) to ma się zrobić również na Off przekaźnik innego urządzenia ID57190.
O ile dobrze rozumiem to z poziomu supla cloud nie jest to możliwie.
Jednak patrząc na przykładowe warunki w supla scripts, powinno być to do zrobienia.
Mowa o np. Jeśli ledy świecą jasno a kolor na RGB jest
Teraz tak. Tworząc nową scenę w Wybierz kanał ładnie pokazują mi się wszystkie moje dimmery.
Lecz jak zaczynam pisać warunek w oparciu o stan kanałów to w ogóle nie widzę tam moich dimmerów, screen 02. Tym ostatnim się nie sugerować, to nie jest dimmer.
Pytanie co robię źle, lub w jaki inny sposób uzyskać zamierzony efekt.
Dla testu z poziomu supla cloud zrobiłem Reakcję. Jeżeli ostatni 8 kanał jest On (czyli żarówka się świeci) to ma się zrobić również na On przekaźnik innego urządzenia ID57190. Analogicznie w drugą stronę. Jeżeli ostatni 8 kanał jest Off (czyli żarówka NIE się świeci) to ma się zrobić również na Off przekaźnik innego urządzenia ID57190. To działa poprawnie screen 01.
Jednak mam 8 dimmerów i potrzebuję uzyskać takie coś.
1. Jeśli którykolwiek z 8 dimmerów będzie miał wartość większą od 0% (lub stan ON o ile to możliwe przy dimmerach) to ma się zrobić również na On przekaźnik innego urządzenia ID57190.
2. Jeśli którykolwiek z 8 dimmerów będzie miał wartość równą 0% (lub stan OFF o ile to możliwe przy dimmerach) to ma się zrobić również na Off przekaźnik innego urządzenia ID57190.
O ile dobrze rozumiem to z poziomu supla cloud nie jest to możliwie.
Jednak patrząc na przykładowe warunki w supla scripts, powinno być to do zrobienia.
Mowa o np. Jeśli ledy świecą jasno a kolor na RGB jest
{{ state(5).color_brightness > 50 and state(5).color|colorNamePl == "czerwony" }}Lecz jak zaczynam pisać warunek w oparciu o stan kanałów to w ogóle nie widzę tam moich dimmerów, screen 02. Tym ostatnim się nie sugerować, to nie jest dimmer.
Pytanie co robię źle, lub w jaki inny sposób uzyskać zamierzony efekt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
YoMan
One chyba się nie pokazują na liście ale wpisz z ręki. Dla zwykłego dimmera jest np.
{{state(xxxxx).brightness < 50}}
YoMan
-
YoMan
To chyba za dużo nie próbowałeśStrzyzyk wrote: Mon Apr 14, 2025 5:12 pm Hej,
(...)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
YoMan
A co masz w wyzwalaczu? Wrzuc zrzut całej scenyendrju_88 wrote: Thu Mar 27, 2025 6:10 am Witam
Mam pytanie odnośnie skryptów. Mam czujnik opadów deszczu z TUYi ,który w Cloudzie jest jako kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia i ,który wskazuje wartości intensywności opadów. Chcę otrzymywać powiadomienia o intensywności opadów poprzez skrypty a nie wiem jak napisać warunek wysyłania powiadomienia. Ogólnie zasada ma być taka ,że jeśli wartość kanału będzie większa lub równa 2000 i mniejsza lub równa 2600 wtedy wyślij powiadomienie. Napisałem coś takiego ale nie dostaję powiadomień. Mam gdzieś byka ? Proszę o pomoc .Drugi warunek : jeśli wartość będzie większa niż 2600 to wyślij powiadomienie:Code: Select all
{{state(18126) . value >= 2000 and state (18126) . value <= 2600}}Code: Select all
{{state(18126) . value > 2600}}
YoMan