Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Można skrytpami włączać jakiś przekaźnik (np. "wirtualny") i w Cloud odpalać scenę/powiadomienie na podsatwie załączenia tego przekaźnika.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomek98

Rozumiem, ale czy wirtualne przekaźniki też nie są przypisane do konkretnego urządzenia, które musi być podłączone do sieci?
Dokłądnie o tym myslałem, ale co w tego kiedy wszytskie urządzenia się rozłączą w jednym czasie? Żadne powiadomienie nie przyjdzie pewnie.
Poprostu zastanawiam się czy nie można wykorzystać tylko powiadomień systemowych a z pushover zrezygnować.
Pozdrawiam,
Tomek
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

tomek98 wrote: Fri Mar 07, 2025 10:20 am Rozumiem, ale czy wirtualne przekaźniki też nie są przypisane do konkretnego urządzenia, które musi być podłączone do sieci?
Dokłądnie o tym myslałem, ale co w tego kiedy wszytskie urządzenia się rozłączą w jednym czasie? Żadne powiadomienie nie przyjdzie pewnie.
Poprostu zastanawiam się czy nie można wykorzystać tylko powiadomień systemowych a z pushover zrezygnować.
w systemowych chyba nie ma warunku "connected" więc i tak pozostaje scripts. Wirtualny przekaźnik zrób na tym samym urządzeniu wtedy jak się rozłączy to wszystko i scripts wyśle powiadomienie via pushover
YoMan

tomek98 wrote: Fri Mar 07, 2025 10:20 am Rozumiem, ale czy wirtualne przekaźniki też nie są przypisane do konkretnego urządzenia, które musi być podłączone do sieci?
U siebie zrobiłem tak, że warunek "connected" przypisałem do obojętnie jakiego urządzenia np: {{not state(12345).connected }} w wyzwalaczu i warunku ale można nawet do każdego ID z osobna, żeby mieć kontrolę nad każdym. Oczywiście Pushover. Działa już tak 3 lata i mi pasuje :)
endrju_88
Been thanked: 4 times

Witam

Mam pytanie odnośnie skryptów. Mam czujnik opadów deszczu z TUYi ,który w Cloudzie jest jako kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia i ,który wskazuje wartości intensywności opadów. Chcę otrzymywać powiadomienia o intensywności opadów poprzez skrypty a nie wiem jak napisać warunek wysyłania powiadomienia. Ogólnie zasada ma być taka ,że jeśli wartość kanału będzie większa lub równa 2000 i mniejsza lub równa 2600 wtedy wyślij powiadomienie. Napisałem coś takiego ale nie dostaję powiadomień. Mam gdzieś byka ? Proszę o pomoc .

Code: Select all

{{state(18126) . value >= 2000 and state (18126) . value <= 2600}}
Drugi warunek : jeśli wartość będzie większa niż 2600 to wyślij powiadomienie:

{{state(18126) . value > 2600}}
Strzyzyk

Hej,

Mam do was prośbę. Moja wiedzą z pisania tego typu komend jest zerowa. Czytalem forum, probowałem samemu pisać i z czatem gpt ale nie wychodzi mi.

Chciałbym aby rolety otwierały sie 20min po wschodzie słońca ale nie wcześniej niż 6:00. Czyli mamy np zime to rolety podnosza sie normalnie wg słońca(+20min) a jesli jest lato i słońce wstaje o 5:00 to rolety i tak otworza sie dopiero o 6:00

Podobnie z zamykaniem. Rolety zamykaja sie 20min po zachodzie słońca ale nie pozniej niz 22.

Moglbym was prosic o kod?
Zawsze staram sie samemu zrobic zanim poprosze no ale pokonalo mnie to.
edm
Been thanked: 2 times

Mam dimmer 8 kanałów (żarówek).
Dla testu z poziomu supla cloud zrobiłem Reakcję. Jeżeli ostatni 8 kanał jest On (czyli żarówka się świeci) to ma się zrobić również na On przekaźnik innego urządzenia ID57190. Analogicznie w drugą stronę. Jeżeli ostatni 8 kanał jest Off (czyli żarówka NIE się świeci) to ma się zrobić również na Off przekaźnik innego urządzenia ID57190. To działa poprawnie screen 01.

Jednak mam 8 dimmerów i potrzebuję uzyskać takie coś.
1. Jeśli którykolwiek z 8 dimmerów będzie miał wartość większą od 0% (lub stan ON o ile to możliwe przy dimmerach) to ma się zrobić również na On przekaźnik innego urządzenia ID57190.
2. Jeśli którykolwiek z 8 dimmerów będzie miał wartość równą 0% (lub stan OFF o ile to możliwe przy dimmerach) to ma się zrobić również na Off przekaźnik innego urządzenia ID57190.

O ile dobrze rozumiem to z poziomu supla cloud nie jest to możliwie.
Jednak patrząc na przykładowe warunki w supla scripts, powinno być to do zrobienia.
Mowa o np. Jeśli ledy świecą jasno a kolor na RGB jest

{{ state(5).color_brightness > 50 and state(5).color|colorNamePl == "czerwony" }}
Teraz tak. Tworząc nową scenę w Wybierz kanał ładnie pokazują mi się wszystkie moje dimmery.
Lecz jak zaczynam pisać warunek w oparciu o stan kanałów to w ogóle nie widzę tam moich dimmerów, screen 02. Tym ostatnim się nie sugerować, to nie jest dimmer.

Pytanie co robię źle, lub w jaki inny sposób uzyskać zamierzony efekt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
YoMan

edm wrote: Mon Apr 14, 2025 7:11 pm Mam dimmer 8 kanałów (żarówek).
One chyba się nie pokazują na liście ale wpisz z ręki. Dla zwykłego dimmera jest np.

{{state(xxxxx).brightness < 50}}
Nie wiem jak z rgb bo nie mam do testowania
YoMan

Strzyzyk wrote: Mon Apr 14, 2025 5:12 pm Hej,
(...)
Zawsze staram sie samemu zrobic zanim poprosze no ale pokonalo mnie to.
To chyba za dużo nie próbowałeś ;) wszystko jest na pierwszej stronie tego wątku (takie najprostsze, trochę siekierką ciosane, ale na pewno zadziała)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

endrju_88 wrote: Thu Mar 27, 2025 6:10 am Witam

Mam pytanie odnośnie skryptów. Mam czujnik opadów deszczu z TUYi ,który w Cloudzie jest jako kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia i ,który wskazuje wartości intensywności opadów. Chcę otrzymywać powiadomienia o intensywności opadów poprzez skrypty a nie wiem jak napisać warunek wysyłania powiadomienia. Ogólnie zasada ma być taka ,że jeśli wartość kanału będzie większa lub równa 2000 i mniejsza lub równa 2600 wtedy wyślij powiadomienie. Napisałem coś takiego ale nie dostaję powiadomień. Mam gdzieś byka ? Proszę o pomoc .

{{state(18126) . value >= 2000 and state (18126) . value <= 2600}}
Drugi warunek : jeśli wartość będzie większa niż 2600 to wyślij powiadomienie:

{{state(18126) . value > 2600}}
A co masz w wyzwalaczu? Wrzuc zrzut całej sceny
YoMan

Return to “SUPLA Scripts”