Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

edm
Been thanked: 2 times

Nie mogę dojść do ładu. Zrobiłem scenę jak na zdjęciu poniżej.
Gdy wszystkie dimmery będą miały wartość 0% to przekaźnik Gosund ma się zrobić na OFF.
Scena uruchomiona ręcznie z kliknięcia działa. I faktycznie jest tak że gdy wszystkie dimmery są 0% to przekaźnik zrobi się na OFF.
Jak którykolwiek dimmer będzie miał wartość większą od 0% to scena nie wykona się "Warunek nie jest aktualnie spełniony".
Natomiast automatycznie sama scena nie chcę się wykonać. Gdy ręcznie z aplikacji wyłączę wszystkie dimmery to z kilkusekundowym opóźnieniem wprawdzie pojawi się info że Warunek jest aktualnie spełniony. Ale pomimo tego przekaźnik nie zrobi się na OFF. No i skąd to spore opóźnienie?. Mam światłowód, symetryczny.

Druga ciekawostka Dimmery mają ID kanału 60041. 60043 itd. Widać przeskok o 1. Co ciekawe te kanały przeskoczone 60042, 60044 itd. istnieją bo jak je wpisuję w warunek to nie wywala błędu. Ale fizycznie nie mam urządzeń z takimi ID kanałami.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

edm wrote: Tue Apr 15, 2025 7:40 pm Nie mogę dojść do ładu. Zrobiłem scenę jak na zdjęciu poniżej.
Gdy wszystkie dimmery będą miały wartość 0% to przekaźnik Gosund ma się zrobić na OFF.
Scena uruchomiona ręcznie z kliknięcia działa. I faktycznie jest tak że gdy wszystkie dimmery są 0% to przekaźnik zrobi się na OFF.
Jak którykolwiek dimmer będzie miał wartość większą od 0% to scena nie wykona się "Warunek nie jest aktualnie spełniony".
Natomiast automatycznie sama scena nie chcę się wykonać. Gdy ręcznie z aplikacji wyłączę wszystkie dimmery to z kilkusekundowym opóźnieniem wprawdzie pojawi się info że Warunek jest aktualnie spełniony. Ale pomimo tego przekaźnik nie zrobi się na OFF. No i skąd to spore opóźnienie?. Mam światłowód, symetryczny.

Druga ciekawostka Dimmery mają ID kanału 60041. 60043 itd. Widać przeskok o 1. Co ciekawe te kanały przeskoczone 60042, 60044 itd. istnieją bo jak je wpisuję w warunek to nie wywala błędu. Ale fizycznie nie mam urządzeń z takimi ID kanałami.
Nie masz żadnych wyzwalaczy sceny. Musisz dodać kiedy scena ma się odpalać. Scena po odpaleniu sprawdza warunki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm

Na potrzeby testu uprościłem do 1 dimmer-a
Scena wykonana z ręki (kliknięcia) działa. Gdy warunki są spełnione to przekaźnik wyłączy się OFF.

Jednak jeśli włączę dimmer (60055) z aplikacji supla czyli jego wartość jest większa od 0 (zera) i po chwili wyłączę dimmer (60055) czyli wartość dimerra jest =0. To przekaźnik nie przełączy się na OFF, pomimo że był na ON.
Próbowałem różne kombinacje.
Co robię nie tak?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

edm wrote: Wed Apr 16, 2025 11:11 am Na potrzeby testu uprościłem do 1 dimmer-a
Scena wykonana z ręki (kliknięcia) działa. Gdy warunki są spełnione to przekaźnik wyłączy się OFF.

Jednak jeśli włączę dimmer (60055) z aplikacji supla czyli jego wartość jest większa od 0 (zera) i po chwili wyłączę dimmer (60055) czyli wartość dimerra jest =0. To przekaźnik nie przełączy się na OFF, pomimo że był na ON.
Próbowałem różne kombinacje.
Co robię nie tak?
W skryptach są też logi. Widzisz tam odpowiednie wpisy? Powinno być widać zmiany stanu kanałów, oraz próby uruchomienia sceny.

Poza tym nie pomogę dalej, bo skryptów nie ogarniam. W moim odczuciu tam czasem dzieje się magia ;). Nie używałem też tam nigdy kanału dimmera i nie wiem jak i czy on działa.
edm

klew wrote: Wed Apr 16, 2025 11:33 am W skryptach są też logi. Widzisz tam odpowiednie wpisy? Powinno być widać zmiany stanu kanałów, oraz próby uruchomienia sceny.

Poza tym nie pomogę dalej, bo skryptów nie ogarniam. W moim odczuciu tam czasem dzieje się magia ;). Nie używałem też tam nigdy kanału dimmera i nie wiem jak i czy on działa.
A jednak naprowadziłeś, dziękuję. Zrobiłem tak jak ostatnio pisałem tutaj viewtopic.php?p=203474#p203474
lecz dodatkowo w polu "Wyzwalacz sceny w oparciu o czas" wpisałem *****
Przez to scena wykonuje się sama co 10 minut. Wprawdzie powinno co 1 min. ale jest to wyjaśnione w komentarzu dlaczego tak jest.

Pytanie czy ten warunek w oparciu o czas jest konieczny?. Chyba powinien wystarczyć warunek zmiany brightness ?. W tym sensie że jeśli dimmer (60055) ma wartość 0 czyli (brightness==0) to już przekaźnik powinien się zrobić na OFF.
klew

Powinno być ok, ale czy tak jest, czy nie, to nie potrafię powiedzieć
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

A czy wyzwalacz {{not state().on}} nie zadziała?
YoMan

YoMan wrote: Wed Apr 16, 2025 4:44 pm A czy wyzwalacz {{not state().on}} nie zadziała?
Nie wiem czy o to Ci chodziło?.
{{not state(60055).on}} działa, tak samo jak {{state(60055) .brightness==0}}
Tyle że w obydwu przypadkach żeby scena się wykonała albo trzeba kliknąć ręcznie wykonaj scenę, albo trzeba dodać do warunek czasowy do crona i po zadanym czasie scena się wykona.
Lecz myślałem że do crona nic nie trzeba dodawać. Że wystarczy jak stan kanału dimmera się zmieni. Czyli jest w danym monecie {{not state(60055).on}} i zapalam dimmer z aplikacji. Po czym po chwili wyłączam dimmer z aplikacji i ponownie mam {{not state(60055).on}}
I już po tym zdarzeniu myślałem że przekaźnik zrobi się na OFF, a był ON.
Chyba że tak to nie działa i zawsze musi być nadany warunek czasowy żeby wystartować scenę?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Tak to powinno działać ... ale widać nie działa. Można się zapytać autora @fracz ale rzadko się udziela z braku czasu.
Przy wszystkich zaletach skryptów ma czasami takie odpały, że nie ogarniesz.
Może być tak że dimmery nie są wykrywane. A gdybyś spróbował zrobić wirtualne przekazniki (tyle ile dimmerow) -> ich stan ustawiać za pomocą reakcji w cloud na podstawie jasnosci dimmerow -> w skryptach już powinno zadziałać to co było powyzej na przekaźnikach wirtualnych
YoMan

Dobra. Dzięki za dotychczasową pomoc. Autor @fracz może to czyta może nie. Jak będzie chciał to zobaczy co jest nie tak.
Pewnie mało osób używa tych skryptów do dimmerów no i tak wypadło na mnie.

Return to “SUPLA Scripts”