To jaka miałaby być temperatura na głowicy? Po co w takim razie czujnik zewnętrzny?vajera wrote: Tue Apr 22, 2025 11:15 amTaka jest idea czujnika zewnętrznego - jeżeli chcesz korzystać z termometru głowicy to w Cloud musisz dla termostatu wybrać termometr głowicy.lukasz06 wrote: Tue Apr 22, 2025 10:56 am W Cloud ustawiłem główny termometr na taki co już miałem na tej bramce Xiaomi Zigbee.
I teraz wydaje mi się, że głowica bierze pomiar od niego. Tzn na dwóch termometrach mam tą samą temperaturę.
Tak ma być?
Zasadniczo masz 3 scenariusze:
[qoute]
- głowica i termostat korzystają z termometru wewnętrznego głowicy - tak jest zaraz po sparowaniu nowej głowicy - wtedy nie ma żadnej korekty temperatury,
- wybierasz w Cloud termometr zewnętrzny dla termostatu -> do głowicy idzie korekta/kalibracja T(czujnik zewn.) - T(głowica),
- wybierasz w Cloud termometr zewnętrzny dla termostatu ->do głowicy idą pomiary z czujnika zewnętrznego (tylko SONOFF).
Aktualnie jest ciepło, więc ogrzewanie nie chodzi, nie mam jak tego do końca przetestować, ale myślałem, że temperatura
głowicy będzie inna niż temp czujnika zewnętrznego.
[/quote]
Chodziło mi o to, że podczas ogrzewania temp na głowicy jest wyższa niż na czujniku zewnętrznym, ale teraz piec mi się nie załącza.. Teraz rozumiem.
Dzięki za wyjaśnienie
A sprawdzałeś ta min temp 4 stopnie?