Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Tak mi się jeszcze przypomniało, miałem napisać tutaj wczoraj, a zapomniałem napisać. Nie wiem, czy ma to coś wspólnego z problemami z wejściem na stronę konfiguracji przez @Wojt.B, ale chyba warto tutaj o tym wspomnieć.

Soft w wersji 7.52 - plik: Z2S_Gateway.ino.merged.8MB.OTA.no_logs.bin. Flash Download Tool (3.8.7). Standardowo najpierw erase, później flash. I po resecie brak rozgłaszanej sieci. No to jeszcze raz i kolejny reset. I nic. Dla pewności jeszcze jeden reset i pojawiła się rozgłaszana sieć. Ale jakoś to wolno chodziło. W końcu bramka dodała się do cloud, parowanie ze zwykłym przyciskiem trwało wieki, ale na stronę konfiguracji nie chciał wchodzić. Pokazywał zielony ekran i wisiał...
Lekarstwem okazał się ESP-Flasher. Wgrałem nim soft i moduł cudownie odżył. Wszystko zaczęło chodzić błyskawicznie. Dodanie do cloud, parowanie, konfiguracja błyskawiczna.
Od dawna nie miałem takich problemów, a wgrywam tych wersji sporo (czasem jako upgrade, czasem pełen soft - szybko czyszczę bramkę ze śmieci ;-)), więc tym bardziej mnie to zdziwiło...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Wojt.B
Been thanked: 1 time

faktycznie jest tak jak piszesz punkt w punkt zaraz sprawdzę ESP-Flasher zobaczymy czy się coś zmieni ;) dzięki za sugestie
vajera wrote: Thu Apr 24, 2025 5:36 pm
W temacie żarówki to brakowało jednej linii kodu - sprawdź 0.7.55

W temacie konfiguracji - próbowałeś z komórki
sprawdziłem dalej jeden kanał włącz wyłącz
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Apr 24, 2025 11:59 am
bokk wrote: Thu Apr 24, 2025 11:30 am Jak ładnie świeci na zielono 😀
;)
Uwaga - włączenie tej diody powoduje ogromną liczbę logów na poziomie Verbose, więc począwszy od wersji 0.7.54 przeszedłem na poziom debug - nie rekomenduję używania wersji 0.7.53.LOGS.
Pozwoliłem sobie przenieść się tutaj aby nie robić bałaganu w głowicach (i tak jest tam sporo zamieszania ;-)).
W każdym razie chciałem zapytać, czy jest możliwość sterowania zachowaniem diody z konsoli (przynajmniej włącz/wyłącz).
Można by było też zrobić ustawienia jej zachowania w cloud (patrz załącznik) lub na stronie konfiguracji (albo tu i tu), tak jak jest dla innych urządzeń w Supli.
Jeszcze raz gratuluję kolejnego postępu w programowaniu C6. Może się to komuś wydawać niewiele, ale ja wiem, że to też wymagało trochę czasu. Sam już kiedyś kompilowałem ten kod z githuba do sterowania diodą, stąd też od dawna mam w głowie pomysły na jej wykorzystanie.
System kodowej sygnalizacji stanu urządzenia/urządzeń jest jednym z nich. Nawet na niektóre komendy w telnecie mógłby odpowiadać diodą , a jak ustawisz 100% na biało, to może robić za całkiem fajną lampkę nocną (sprawdzałem osobiści ;-)). I cyk wirtualny włącznik światła z harmonogramem i świeci nam od zmroku do świtu, albo spiety z czujnikiem ruchu. Ewentualnie miga na czerwono jeśli utracił połączenie z siecią. Możliwości są nieograniczone. Jeśli możesz to sprawdź, czy też Ci się tak nagrzewa ta dioda przy świeceniu na biało. W jednym C6 (N16 ale to chyba nie ma znaczenia) nagrzewała mi się tak mocno, że po chwili ciężko było ją dotknąć, przy innych są ciepłe, ale w granicach rozsądku. Może Chińczyk wsadził jakąś mocniejszą diodę, bo wydawało mi się, że świeci wyjątkowo mocno (ale akurat nie miałem wtedy z czym porównać, a teraz ten moduł siedzi pod sufitem, więc nie sprawdzę).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
csharnas
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Tue Apr 08, 2025 6:38 am
csharnas wrote: Mon Apr 07, 2025 7:51 pm Aha ok czyli jak narazie szkoda tego kupować
Zamówiłem ten gadget, przyjrzę mu się w okolicach Wielkanocy 😉
Patrzyłeś na ten gadget ? :)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

csharnas wrote: Fri Apr 25, 2025 5:37 am
vajera wrote: Tue Apr 08, 2025 6:38 am
csharnas wrote: Mon Apr 07, 2025 7:51 pm Aha ok czyli jak narazie szkoda tego kupować
Zamówiłem ten gadget, przyjrzę mu się w okolicach Wielkanocy 😉
Patrzyłeś na ten gadget ? :)
Tak, wyjąłem go z pudełka, przejrzałem instrukcję i póki co schowałem do szuflady, ale wrócę do niego, pewnie jak temat głowic TRV trochę się ustabilizuje.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Thu Apr 24, 2025 7:14 pm Tak mi się jeszcze przypomniało, miałem napisać tutaj wczoraj, a zapomniałem napisać. Nie wiem, czy ma to coś wspólnego z problemami z wejściem na stronę konfiguracji przez @Wojt.B, ale chyba warto tutaj o tym wspomnieć.

Soft w wersji 7.52 - plik: Z2S_Gateway.ino.merged.8MB.OTA.no_logs.bin. Flash Download Tool (3.8.7). Standardowo najpierw erase, później flash. I po resecie brak rozgłaszanej sieci. No to jeszcze raz i kolejny reset. I nic. Dla pewności jeszcze jeden reset i pojawiła się rozgłaszana sieć. Ale jakoś to wolno chodziło. W końcu bramka dodała się do cloud, parowanie ze zwykłym przyciskiem trwało wieki, ale na stronę konfiguracji nie chciał wchodzić. Pokazywał zielony ekran i wisiał...
Lekarstwem okazał się ESP-Flasher. Wgrałem nim soft i moduł cudownie odżył. Wszystko zaczęło chodzić błyskawicznie. Dodanie do cloud, parowanie, konfiguracja błyskawiczna.
Od dawna nie miałem takich problemów, a wgrywam tych wersji sporo (czasem jako upgrade, czasem pełen soft - szybko czyszczę bramkę ze śmieci ;-)), więc tym bardziej mnie to zdziwiło...
Ja też mam problem żeby wejść w tryb konfiguracji, sieć rozsyła, ale nie idzie się z nią połączyć.
Nie dodawałem nowych czujników, więc nie wiem jak z parowaniem.
Czyli co, usunąć całą bramkę, wyczyścić i wgrać Flasherem od nowa?
Trochę z tym roboty, na razie chyba zostawię jak jest.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Thu Apr 24, 2025 9:56 pm
vajera wrote: Thu Apr 24, 2025 11:59 am
bokk wrote: Thu Apr 24, 2025 11:30 am Jak ładnie świeci na zielono 😀
;)
Uwaga - włączenie tej diody powoduje ogromną liczbę logów na poziomie Verbose, więc począwszy od wersji 0.7.54 przeszedłem na poziom debug - nie rekomenduję używania wersji 0.7.53.LOGS.
Pozwoliłem sobie przenieść się tutaj aby nie robić bałaganu w głowicach (i tak jest tam sporo zamieszania ;-)).
W każdym razie chciałem zapytać, czy jest możliwość sterowania zachowaniem diody z konsoli (przynajmniej włącz/wyłącz).
Można by było też zrobić ustawienia jej zachowania w cloud (patrz załącznik) lub na stronie konfiguracji (albo tu i tu), tak jak jest dla innych urządzeń w Supli.
Jeszcze raz gratuluję kolejnego postępu w programowaniu C6. Może się to komuś wydawać niewiele, ale ja wiem, że to też wymagało trochę czasu. Sam już kiedyś kompilowałem ten kod z githuba do sterowania diodą, stąd też od dawna mam w głowie pomysły na jej wykorzystanie.
System kodowej sygnalizacji stanu urządzenia/urządzeń jest jednym z nich. Nawet na niektóre komendy w telnecie mógłby odpowiadać diodą , a jak ustawisz 100% na biało, to może robić za całkiem fajną lampkę nocną (sprawdzałem osobiści ;-)). I cyk wirtualny włącznik światła z harmonogramem i świeci nam od zmroku do świtu, albo spiety z czujnikiem ruchu. Ewentualnie miga na czerwono jeśli utracił połączenie z siecią. Możliwości są nieograniczone. Jeśli możesz to sprawdź, czy też Ci się tak nagrzewa ta dioda przy świeceniu na biało. W jednym C6 (N16 ale to chyba nie ma znaczenia) nagrzewała mi się tak mocno, że po chwili ciężko było ją dotknąć, przy innych są ciepłe, ale w granicach rozsądku. Może Chińczyk wsadził jakąś mocniejszą diodę, bo wydawało mi się, że świeci wyjątkowo mocno (ale akurat nie miałem wtedy z czym porównać, a teraz ten moduł siedzi pod sufitem, więc nie sprawdzę).
Fajnie świeci, ale nie mam żadnej obudowy i po 10 min już mi to przeszkadza, także fajnie by było gdyby można było tą diodę wyłączyć w webserwerze
vajera

lukasz06 wrote: Fri Apr 25, 2025 8:08 am Fajnie świeci, ale nie mam żadnej obudowy i po 10 min już mi to przeszkadza, także fajnie by było gdyby można było tą diodę wyłączyć w webserwerze
W obecnej wersji dioda świeci tylko na czas otwarcia bramki - u Ciebie działa cały czas?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

W temacie flashowania - dodałem nową bibliotekę Neopixel i zmieniłem tryb logów z verbose na debug - może to jakoś wpływa na plik wynikowy i powoduje problemy z wgrywaniem? One się pojawiają raz na jakiś czas i tak się właśnie zacząłem zastanawiać co może być przyczyną.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Jeśli użyte jest tam StatusLed, to ta klasa udostępnia "Device config" i z poziomu Clouda można zmieniać zachowanie tej diody.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Bramka ZigBee”