Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Apr 25, 2025 4:37 pm
lukasz06 wrote: Thu Apr 24, 2025 8:57 pm @Vajera da się jakoś podejrzeć w ilu procentach głowica jest otwarta/zamknięta?
Pamiętam jak pisałeś, że np tą od Sonoff można tak sterować.
W Sonoff TRVZB są dostępne następujące parametry (odczyt/zapis):
  • TRVZB_CMD_SET_VALVE_OPENING_DEGREE - tutaj można odczytać lub ustawić wartość stopnia otwarcia zastawki gdy głowica grzeje (0...100%, domyślnie 100%),
  • TRVZB_CMD_SET_VALVE_CLOSING_DEGREE - tutaj można odczytać lub ustawić wartość stopnia zamknięcia zastawki gdy głowica nie grzeje (0...100%, domyślnie 0%).
Użytkownik może zmienić te parametry, np. ustawić stopień otwarcia na 50% i zamknięcia na 0%, pytanie do specjalistów od tematu ogrzewania do czego można to wykorzystać.
To nie są trudne do określenia scenariusze. Wracamy z wakacji, mamy tradycyjny piec. Głowice były ustawione np. na 15 stopni. Teraz, jak wszystkie ustawimy na grzanie (np. 23 stopnie) i wszędzie ustawimy głowice na 100% otwarcia, to bardzo szybko spadnie temperatura na piecu i sterownik może "głupieć". Maksymalne otwarcie głowic na 50% powodować będzie co prawda wolniejsze nagrzanie pomieszczeń, ale przy bardziej stabilnej pracy pieca. Np. wracamy z wakacji w górach i zdalnie sobie ustawiamy nagrzanie pomieszczeń do zadanej temperatury. Dla nas to bez różnicy, czy dojdzie do tego w 3, czy 5 godzin, ważne, że jak wrócimy, to będziemy mieli ciepło. Przy tradycyjnym piecu na paliwo stałe (np. ekogroszek) różnica w pracy pieca jest widoczna.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Apr 25, 2025 5:20 pm To nie są trudne do określenia scenariusze. Wracamy z wakacji, mamy tradycyjny piec. Głowice były ustawione np. na 15 stopni. Teraz, jak wszystkie ustawimy na grzanie (np. 23 stopnie) i wszędzie ustawimy głowice na 100% otwarcia, to bardzo szybko spadnie temperatura na piecu i sterownik może "głupieć". Maksymalne otwarcie głowic na 50% powodować będzie co prawda wolniejsze nagrzanie pomieszczeń, ale przy bardziej stabilnej pracy pieca. Np. wracamy z wakacji w górach i zdalnie sobie ustawiamy nagrzanie pomieszczeń do zadanej temperatury. Dla nas to bez różnicy, czy dojdzie do tego w 3, czy 5 godzin, ważne, że jak wrócimy, to będziemy mieli ciepło. Przy tradycyjnym piecu na paliwo stałe (np. ekogroszek) różnica w pracy pieca jest widoczna.
Wiedziałem, że warto zapytać 😉 Mam piec gazowy, więc nie wiem czy ten scenariusz też do niego pasuje, ale to co napisałeś brzmi logicznie i fachowo.
To może dodać 2x dimmer do ustawiania tej wartości?

Przy okazji - test TRVZB trwa już ponad 36h - płynna i stała komunikacja w obie strony.
Screenshot_20250425_192529_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007

vajera wrote: Fri Apr 25, 2025 5:30 pm
Zibi_007 wrote: Fri Apr 25, 2025 5:20 pm To nie są trudne do określenia scenariusze. Wracamy z wakacji, mamy tradycyjny piec. Głowice były ustawione np. na 15 stopni. Teraz, jak wszystkie ustawimy na grzanie (np. 23 stopnie) i wszędzie ustawimy głowice na 100% otwarcia, to bardzo szybko spadnie temperatura na piecu i sterownik może "głupieć". Maksymalne otwarcie głowic na 50% powodować będzie co prawda wolniejsze nagrzanie pomieszczeń, ale przy bardziej stabilnej pracy pieca. Np. wracamy z wakacji w górach i zdalnie sobie ustawiamy nagrzanie pomieszczeń do zadanej temperatury. Dla nas to bez różnicy, czy dojdzie do tego w 3, czy 5 godzin, ważne, że jak wrócimy, to będziemy mieli ciepło. Przy tradycyjnym piecu na paliwo stałe (np. ekogroszek) różnica w pracy pieca jest widoczna.
Wiedziałem, że warto zapytać 😉 Mam piec gazowy, więc nie wiem czy ten scenariusz też do niego pasuje, ale to co napisałeś brzmi logicznie i fachowo.

Przy okazji - test TRVZB trwa już ponad 36h - płynna i stała komunikacja w obie strony.
Screenshot_20250425_192529_SUPLA.jpg
A to, jak już uważasz. Nie wiem, czy w praktyce ktoś to wykorzysta. Tak, jak pisałem. Albo piec na paliwo stałe albo z buforem ciepła, gdzie nie chcemy pozbyć się go (obniżyć temperatury bufora) zbyt szybko. Ja mam taką sytuację ale muszę napisać szczere, że mimo możliwości skorzystania z tej funkcji nigdy jej nie użyłem ;-) Pewnie przy 15 głowicach widziałbym efekt, ale zazwyczaj to samo osiągałem powolnym wzrostem nastawy temperatury docelowej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

vajera wrote: Fri Apr 25, 2025 5:30 pm
[...]
Po przemyśleniu sprawy możliwość ustawienia maksymalnego otwarcia głowicy mogłaby być dobra dla tych, którym głowice pracują zero-jedynkowo. Funkcja też powinna zapewnić płynniejszą regulacje temperatury (mimo wolniejszego nagrzewania) i przynajmniej w części można by uniknąć sytuacji przegrzania pomieszczenia.
Teraz, jak już opanowałeś temat pracy głowicy na jej wbudowanych algorytmach, to ustawienia powyższe będą miały dla znakomitej większości z nas marginalne znaczenie, bo głowica sama się stopniowo przymyka, jak zbliża się do zadanej temperatury. Ale pewnie znajdą się i tacy, którzy będą chcieli z takiej funkcji skorzystać. W każdym razie nie uznawałbym tego za priorytet w kolejnych wersjach oprogramowania.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

U mnie zainstalowałem ją pierwszy raz na grzejnik jest okazja bo chłodno na dworze, okna pootwierane aby wychłodzić 😉 piec załączony .
Będę obserwował 😁 chociaż raz mi coś nie chciało przesłać korekty do głowicy ale reset wszystkiego pomógł .
Oczywiście podpięty termometr zewnętrzny 😁
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Fri Apr 25, 2025 4:26 pm
lukasz06 wrote: Fri Apr 25, 2025 10:58 am Nie pomogło, temp spadła o 5 stopni w około 0,5h, może za wolno?
Znalezione na Hubitat.com
windowOpenDetection - automatically turns off the radiator when local temperature drops by more than 1.5°C in 4.5 minutes.
Też to znalazłem, ale byłem w pracy i nie mogłem sprawdzić. W każdym razie działa ;)
Na głowicy wyświetla się OP, termostat się ładnie wyłącza. Szkoda tylko, że w apce nie widać czemu się wyłączył.
Tak jak przy czujniku otwarcia okna jest to ładnie widoczne z jakiego powodu nastąpiło wyłączenie.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Fri Apr 25, 2025 5:20 pm
lukasz06 wrote: Thu Apr 24, 2025 8:57 pm @Vajera da się jakoś podejrzeć w ilu procentach głowica jest otwarta/zamknięta?
Pamiętam jak pisałeś, że np tą od Sonoff można tak sterować.
  • TRVZB_CMD_SET_VALVE_OPENING_DEGREE - tutaj można odczytać lub ustawić wartość stopnia otwarcia zastawki gdy głowica grzeje (0...100%, domyślnie 100%),
  • TRVZB_CMD_SET_VALVE_CLOSING_DEGREE - tutaj można odczytać lub ustawić wartość stopnia zamknięcia zastawki gdy głowica nie grzeje (0...100%, domyślnie 0%).
Użytkownik może zmienić te parametry, np. ustawić stopień otwarcia na 50% i zamknięcia na 0%, pytanie do specjalistów od tematu ogrzewania do czego można to wykorzystać.
To nie są trudne do określenia scenariusze. Wracamy z wakacji, mamy tradycyjny piec. Głowice były ustawione np. na 15 stopni. Teraz, jak wszystkie ustawimy na grzanie (np. 23 stopnie) i wszędzie ustawimy głowice na 100% otwarcia, to bardzo szybko spadnie temperatura na piecu i sterownik może "głupieć". Maksymalne otwarcie głowic na 50% powodować będzie co prawda wolniejsze nagrzanie pomieszczeń, ale przy bardziej stabilnej pracy pieca. Np. wracamy z wakacji w górach i zdalnie sobie ustawiamy nagrzanie pomieszczeń do zadanej temperatury. Dla nas to bez różnicy, czy dojdzie do tego w 3, czy 5 godzin, ważne, że jak wrócimy, to będziemy mieli ciepło. Przy tradycyjnym piecu na paliwo stałe (np. ekogroszek) różnica w pracy pieca jest widoczna.
Sterownik nie zgłupieje, tylko będzie działał pełną mocą. W moim kotle sterownik Tech dobiera procent otwarcia zaworu w zależności temp zewnętrznej, czyli tzw krzywej grzewczej. Czyli jeśli mamy np -10 na dworze, to zawór jest otwarty na 100 %, jesli 0, to 50%, jeśli +10 to 5%.
Czy to ma sens, nie wiem. Chyba lepiej zostawić tak jak jest. Mi chodziło o podgląd, ale wiadomo, że jak termostat grzeje to głowica otwarta na 100%, a jak nie, to 0%. Są wady i zalety
Zibi_007

lukasz06 wrote: Fri Apr 25, 2025 10:41 pm
Zibi_007 wrote: Fri Apr 25, 2025 5:20 pm

Sterownik nie zgłupieje, tylko będzie działał pełną mocą. W moim kotle sterownik Tech dobiera procent otwarcia zaworu w zależności temp zewnętrznej, czyli tzw krzywej grzewczej. Czyli jeśli mamy np -10 na dworze, to zawór jest otwarty na 100 %, jesli 0, to 50%, jeśli +10 to 5%.
Czy to ma sens, nie wiem. Chyba lepiej zostawić tak jak jest. Mi chodziło o podgląd, ale wiadomo, że jak termostat grzeje to głowica otwarta na 100%, a jak nie, to 0%. Są wady i zalety
Zgłupieje, zgłupieje, PIDy mu się rozregulują, jak dostanie taką nagła zmianę np. po dwutygodniowych feriach bez domowników, mnie nawet potrafił walnąć komunikatem, że prawdopodobnie piec zgasł i przechodzi w tryb "rozpalania". Innym razem, że "wygasza". Pewnie wszystko zależy od sterownika. Po ostatnim upgrade softu wydaje się, że trochę "zmądrzał" :lol: No i masz rację, że ruszy pełną mocą. Zawór (procent otwarcia) może być tak jak u Ciebie z czujnikiem pogodowym, jest też zawór mieszający i może być jeszcze np. proporcjonalny. Ale ja nie o tym. Chciałem tylko napisać, że wiem o co Ci chodziło i może @vajera po prostu przy okazji napisał o czymś innym.
Ten podgląd, o którym piszesz jest bardzo fajny. I właśnie nie jest tak, że albo 0 albo 100%. Odkąd @vajera wdrożył ten drugi sposób sterowania głowicą, to właśnie oprogramowanie wewnętrzne głowicy dobiera procent otwarcia zaworu. I im bliżej temperatury docelowej, tym bardziej ten zawór dokręca. Ta M167 potrafi chyba nawet z krokiem co 1%, bo kilka razy widziałem tam np. 16%, 22%, 37% itd., w tej drugiej mam co 5% - 5, 10, 15, 20, itd. Głowice Auratona, też pokazują z dokładnością do 1%. Wyjątkiem mogą być głowice (akurat takich już nie mam pod ręka), które mają tylko dwa stany (otwarta 100% i zamknięta 0%). Ale to był stary typ (na BT) i nawet nie wiem, czy na Zigbee takie są. Może się kiedyś doczekamy, że i te nasze pokażą te procenty w Supli, skoro pokazują pod Tuyą ;-) Pozdrawiam i spokojnej nocy Ci życzę...
Kwicol

Witam.
Czy komunikacja ma być obukierunkowa ?Z aplikacji działa OK ale z głowicy jak zmienię zadaną tmp. to wraca do tej z aplikacji?
Zibi_007

Kwicol wrote: Sat Apr 26, 2025 3:11 pm Witam.
Czy komunikacja ma być obukierunkowa ?Z aplikacji działa OK ale z głowicy jak zmienię zadaną tmp. to wraca do tej z aplikacji?
Powinna być dwukierunkowa.

Return to “Bramka ZigBee”