Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

UWAGA! Bo wygląda to ciekawie.
veeroos wrote: Fri Apr 25, 2025 7:56 pm Ok. ja nie mam problemu z pierwszym połączeniem z webserwerem, wchodzę w niego normalnie, ustawiam parametry zapisuję z restartem, bramka loguje się w cloudzie, ale jak wejdę w tryb konfiguracji przyciskiem (5s wcisniety BOOT), lub kliknę w Cloudzie wejscie w tryb konfiguracji, to układ idzie w tryb konfiguracji, urządzenie nadaje sieć wifi ale z tą siecią nie da rady się połączyć. W trybie Online mam dostęp normalnie do webserwera, a, w trybie konfiguracji nie, coś jakby blokowało w trybie konfiguracji dostęp do webserwera, no chyba, że tak ma być.
Faktycznie nie działa i co ciekawe... prawdopodobnie nigdy tak nie działało. A dlaczego tak piszę? Bo najpierw wgrałem po kolei wszystkie wersje softu @vajera dostępne na Githubie. Jest tego baaardzo dużo, więc aby trochę zmniejszyć ilość prób wgrywałem te główne numery, czyli 0.7.50, 0.7.40, itd. aż do 0.3.8 - ostatnia wersja na Githubie. Kilkadziesiąt softów wgranych później i kilkadziesiąt urządzeń dodanych nadaremnie do clouda dalej nie znalazłem wersji, w której to działało. Cofałem się więc dalej wykorzystując do tego celu własne archiwum. Nie wszystkie wersje archiwalne mam, sporo wtedy kompilowałem sam i znalazłem jedną z pierwszych wersji z webserwerem (jeszcze moim uproszczonym), gdzie po przejściu w tryb konfiguracji przynajmniej łączy się z rozgłaszaną siecią. Jest to wersja z 12.01, wtedy jeszcze nie było oficjalnej wersji z webserwerem, dlatego twierdzę, że sposób który opisuje i chciał wykorzystać @veeroos do wejścia w tryb konfiguracji prawdopodobnie nigdy nie działał. Dlaczego prawdopodobnie? Patrz niżej.
LukiSpajder wrote: Fri Apr 25, 2025 8:03 pm U Mnie jest tak samo ale wcześnie działało prawidło po przełączeniu w tryb konfiguracji można było się połączyć bez problemu ale nie pamiętam w której wersji to było w okolicach Świąt Wielkanocnych .
Strona „adres przydzielony przez router/update „otwiera się i działa nie sprawdzałem tego po przez wgrywanie aktualizacji
Jeśli miałeś taką wersję, to ja nie potrafię odnaleźć jej w archiwum. Sprawdziłem WSZYSTKIE wersje z okresu Świąt Wielkanocnych (od 7.43 do 7.50), które są w archiwum i w żadnej nie działało...

@vajera - Kolega @veeroos znalazł błąd, który nie mam pojęcia z czego wynika. Masz jakiś pomysł? Sprawdziłem nawet teraz z ciekawości na bramce Airly @veeroosa i tam pięknie to działa. Przyznam, że nie widziałem do tej pory szczególnej potrzeby wchodzenia w ten sposób w konfigurację, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że ktoś będzie miał taką potrzebę. Dobrze by było aby działało. A może @veeroos pomożesz namierzyć problem? Masz w tym spore doświadczenie i w Twoich projektach działa :) Jedyne co ja zauważyłem, to tylko to, że tam gdzie chciał mi się łączyć z siecią było SDK 24.x, a tam gdzie odmawiał współpracy już 25.x. Nie wiem, czy to dobry trop, ale lepiej wspomnieć ;-)

No i znowu kawałek nocy zarwany, ale udało się coś konkretnego ustalić. Nie działa, bo chyba nigdy nie działało :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Zibi_007 wrote: Fri Apr 25, 2025 10:59 pm UWAGA! Bo wygląda to ciekawie.
.
LukiSpajder wrote: Fri Apr 25, 2025 8:03 pm U Mnie jest tak samo ale wcześnie działało prawidło po przełączeniu w tryb konfiguracji można było się połączyć bez problemu ale nie pamiętam w której wersji to było w okolicach Świąt Wielkanocnych .
Strona „adres przydzielony przez router/update „otwiera się i działa nie sprawdzałem tego po przez wgrywanie aktualizacji
Jeśli miałeś taką wersję, to ja nie potrafię odnaleźć jej w archiwum. Sprawdziłem WSZYSTKIE wersje z okresu Świąt Wielkanocnych (od 7.43 do 7.50), które są w archiwum i w żadnej nie działało...

@vajera - Kolega @veeroos znalazł błąd, który nie mam pojęcia z czego wynika. Masz jakiś pomysł? Sprawdziłem nawet teraz z ciekawości na bramce Airly @veeroosa i tam pięknie to działa. Przyznam, że nie widziałem do tej pory szczególnej potrzeby wchodzenia w ten sposób w konfigurację, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że ktoś będzie miał taką potrzebę. Dobrze by było aby działało. A może @veeroos pomożesz namierzyć problem? Masz w tym spore doświadczenie i w Twoich projektach działa :) Jedyne co ja zauważyłem, to tylko to, że tam gdzie chciał mi się łączyć z siecią było SDK 24.x, a tam gdzie odmawiał współpracy już 25.x. Nie wiem, czy to dobry trop, ale lepiej wspomnieć ;-)

No i znowu kawałek nocy zarwany, ale udało się coś konkretnego ustalić. Nie działa, bo chyba nigdy nie działało :lol:
O to Mnie zażyłeś tym ale już mówię jak to było . Pomyliłem hasło wi-fi przy wpisywaniu zaraz po wgraniu softa .Bramka nie mogła połączyć się z cloudem. No i przycisnąłem „boot” na płytce dłużej . Pokazała się się sieć zigbee-to-supla zmieniłem i zapisz , reset . Połączyło się z cloudem i pięknie . Dlatego stwierdziłem że działało w okolicach świąt 😉
Ale idąc tym tropem wyłączyłem teraz router bramka straciła połączenie wciskam boot na dłużej pokazuje się sieć zigbee-to-supla łącze się z nią bez problemu wchodzę na adres 192.168.4.1 pokazuje się strona konfiguracyjna i to przy najnowszej wersji 0.7.58 .

( ale wcześniejsze wersje praktycznie od wprowadzenia przez @vajera możliwości wejścia w tryb konfiguracyjny przez przycisk boot też działały , wszystkie te przypadki miałem jak pomyliłem dane i chciałem poprawić 😉)

Czyli wynika ze jeżeli bramka ma połączenie z internetem to po przejściu w tryb konfiguracji nie można się połączyć

Proszę o potwierdzenie tego przez kogoś czy też tak ma😉
Last edited by LukiSpajder on Sat Apr 26, 2025 4:33 am, edited 2 times in total.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

W sumie mi głównie chodziło o to że właśnie jak źle się wpisze hasło, lub zmieni router z innym SSID, żeby można było ponownie to ustawić. Oczywiście kolega @vajera ma na pewno większe doświadczenie i wiedzę programistyczną, ja tam coś próbuję sklecić,.ale w wolnej chwili spojrzę w program, może jakoś wspólnymi siłami poprawimy program, bo projekt jest bardzo dobry, moje projekty nie umywają się do tego co kolega tu stworzył. jak zobaczyłem jego pierwsze wersje bramki, to stwierdziłem że to nie na moje możliwości, że to nie mój poziom. Teraz znalazłem w końcu chwilę żeby coś potestować, choć nie powiem wcześniej już postawiłem bramkę, która mi odbiera sygnały z doniczek kwiatków, ale jakoś tam nie miałem potrzeby robienia testów,
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Zibi_007

LukiSpajder wrote: Sat Apr 26, 2025 3:35 am
Zibi_007 wrote: Fri Apr 25, 2025 10:59 pm UWAGA! Bo wygląda to ciekawie.
.

O to Mnie zażyłeś tym ale już mówię jak to było . Pomyliłem hasło wi-fi przy wpisywaniu zaraz po wgraniu softa .Bramka nie mogła połączyć się z cloudem. No i przycisnąłem „boot” na płytce dłużej . Pokazała się się sieć zigbee-to-supla zmieniłem i zapisz , reset . Połączyło się z cloudem i pięknie . Dlatego stwierdziłem że działało w okolicach świąt 😉
Ale idąc tym tropem wyłączyłem teraz router bramka straciła połączenie wciskam boot na dłużej pokazuje się sieć zigbee-to-supla łącze się z nią bez problemu wchodzę na adres 192.168.4.1 pokazuje się strona konfiguracyjna i to przy najnowszej wersji 0.7.58 .

( ale wcześniejsze wersje praktycznie od wprowadzenia przez @vajera możliwości wejścia w tryb konfiguracyjny przez przycisk boot też działały , wszystkie te przypadki miałem jak pomyliłem dane i chciałem poprawić 😉)

Czyli wynika ze jeżeli bramka ma połączenie z internetem to po przejściu w tryb konfiguracji nie można się połączyć

Proszę o potwierdzenie tego przez kogoś czy też tak ma😉
OK, podsumujmy. Wychodzi na to, że mimo przejścia w tryb konfiguracyjny bramka dalej trzyma połączenie z routerem. To jest kolejny konkret w dojściu do przyczyny. I kolejny sposób na wejście w tryb konfiguracyjny, tylko... może się wiązać z koniecznością odłączenia internetu dla całego domu :( Dodatkowo np. takie Xiao nie ma przycisku boot. Trzeba zwierać piny. Sytuacje, które opisujesz dotyczą momentu, w którym bramka nie zarejestrowała się do cloud. I do tego czasu wszystko działa ok (konfiguracja przez boot). Problemy zaczynają się później.
Jak znajdę czas, to spróbuję przeanalizować to przejście do trybu konfiguracji. Może można wcześniej zrobić jakieś "disconnect" dla akcji prejścia w tryb konfiguracji.
@Klew podpowiesz, jak to jest realizowane? Może to jakaś głupotka a my tu deliberujemy ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

veeroos wrote: Sat Apr 26, 2025 4:05 am W sumie mi głównie chodziło o to że właśnie jak źle się wpisze hasło, lub zmieni router z innym SSID, żeby można było ponownie to ustawić. Oczywiście kolega @vajera ma na pewno większe doświadczenie i wiedzę programistyczną, ja tam coś próbuję sklecić,.ale w wolnej chwili spojrzę w program, może jakoś wspólnymi siłami poprawimy program, bo projekt jest bardzo dobry, moje projekty nie umywają się do tego co kolega tu stworzył. jak zobaczyłem jego pierwsze wersje bramki, to stwierdziłem że to nie na moje możliwości, że to nie mój poziom. Teraz znalazłem w końcu chwilę żeby coś potestować, choć nie powiem wcześniej już postawiłem bramkę, która mi odbiera sygnały z doniczek kwiatków, ale jakoś tam nie miałem potrzeby robienia testów,
Piiiii... [autocenzura] następny skromny :lol: Jak ja kocham to Forum :D Kiedyś pokazałem Twoje projekty znajomemu, który pracuje w szeroko pojętej branży "smart home". Był delikatnie mówiąc w szoku, że takie rzeczy powstają w domowych (amatorskich) warunkach ;-) A na do widzenia "wyłudził" ode mnie Twoją bramkę Airly (sprawdzając wcześniej jaką mu najbliżej domu łapie stację - okazało się, że ma jedną 200m w linii prostej o czym nawet nie wiedział). Całe szczęście zawsze w domu jest jakieś zbędne C3. Używa do dzisiaj. Skopiował tez sobie link do Twojego Githuba ;-)
Wiem, że skromność to dobra cecha, ale chyba bardzo zdewaluowała się w dzisiejszych czasach, a Wy dodatkowo macie na serio się czym pochwalić.
Przepraszam za offtop. Tak mnie naszło przy sobocie ;-)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Jeśli to coś pomoże to na pewno nie jest problem ze strony Internetu i połączenia z cloudem. Bo wyłączenie Internetu nic nie zmienia . Nawet zablokowanie urządzenia w routerze też nie można się połączyć .
Jeżeli bramka jest połączona z siecią WiFi to załączenie trybu konfiguracji powoduje pojawienie się sieci bramki ale nie pozwala połączyć się z nią .
Tylko rozłączenie bramki z siecią wi fi ( po przez wyłączenie routera ) i następnie przejście do trybu konfiguracji pozwala się z nią połączyć
To zauważyłem 😉
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Tryb cfg rozłącza połączenie do Supli, wyłącza wifi sta, włącza wifi ap, włącza web server i tyle.
Może coś nie działa przez to że web server jest uruchomiony wcześniej? Ja ogólnie w żadnym projekcie nie używałem web server poza trybem cfg.
Ale np lukfud używał i na pewno by mi dał skutecznie znać, że coś nie działa ;)
Natomiast tutaj jest mowa o C6, więc rzeczy mogą działać inaczej niż na innych boardach.
Ogólnie zacząłbym od logów.
Potem bym sprawdził, czy działa gdy nie było wcześniej web serwera uruchomionego.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007

klew wrote: Sat Apr 26, 2025 9:53 am Tryb cfg rozłącza połączenie do Supli, wyłącza wifi sta, włącza wifi ap, włącza web server i tyle.
Może coś nie działa przez to że web server jest uruchomiony wcześniej? Ja ogólnie w żadnym projekcie nie używałem web server poza trybem cfg.
Natomiast tutaj jest mowa o C6, więc rzeczy mogą działać inaczej niż na innych boardach.
Potem bym sprawdził, czy działa gdy nie było wcześniej web serwera uruchomionego.
@Klew - dzięki za szybką reakcję. No właśnie sprawdzałem na innych projektach (np. @veeroosa) i tam działa normalnie. No fakt, że na C3. Ale z tym uruchomieniem webserwera wcześniej może być coś na rzeczy. Wieczorem zainstaluję bramkę na jakimś czystym, normalnym (bo Xiao nie ma przycisków) C6 i będę zbierał logi. Zobaczymy co "wypluje".
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

klew wrote: Sat Apr 26, 2025 9:53 am
Tutaj wrzuciłem logi viewtopic.php?p=204216#p204216
Przed tym był tylko monit że przycisk został wciśnięty.
Co do używania równolegle webserwera w on-line to w esp32 C3, S3 i w zwykłym devkicie normalnie to chodziło mogłem przełączyć się w tryb konfiguracji w programach które używałem, a robiłem to dokładnie tak samo jak Łukasz, czasami używałem sposobu Radzika, gdzie on włącza od razu webserwer jak urządzenie jest zarejestrowane w Cloudzie
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Sat Apr 26, 2025 10:06 am
klew wrote: Sat Apr 26, 2025 9:53 am Tryb cfg rozłącza połączenie do Supli, wyłącza wifi sta, włącza wifi ap, włącza web server i tyle.
@Klew - dzięki za szybką reakcję. No właśnie sprawdzałem na innych projektach (np. @veeroosa) i tam działa normalnie. No fakt, że na C3. Ale z tym uruchomieniem webserwera wcześniej może być coś na rzeczy. Wieczorem zainstaluję bramkę na jakimś czystym, normalnym (bo Xiao nie ma przycisków) C6 i będę zbierał logi. Zobaczymy co "wypluje".
Zibi Twoje Xiao na pewno nie ma przycisków?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”