Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

A czy można jakoś ustawić, aby po restarcie bramki w przypadku gdy nie zarejestruje się do głowicy Sonoff TRVZB termometr ustawiony jako główny Sonoff SNZB-02D pobrała sobie temperaturę ustawioną jako dodatkowy termometr w głowicy. Testowałem to kilka godzin i po restarcie jeśli nie nacisnę przycisku na termometrze nie uruchomić się głowica i informuje o błędzie odczytu temperatury
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Sat Apr 26, 2025 3:43 pm
Kwicol wrote: Sat Apr 26, 2025 3:11 pm Witam.
Czy komunikacja ma być obukierunkowa ?Z aplikacji działa OK ale z głowicy jak zmienię zadaną tmp. to wraca do tej z aplikacji?
Powinna być dwukierunkowa.
Jak głowica pracuje w trybie suplowego programu, to jest tak jak pisze kolega @Kwicol.
Zmiana na głowicy nie zmienia temperatury w apce, tzn zmienia, ale po paru sekundach jest korekta i wraca do temperatury z programu.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Sat Apr 26, 2025 4:31 pm
Kwicol wrote: Sat Apr 26, 2025 3:11 pm Witam.
Czy komunikacja ma być obukierunkowa ?Z aplikacji działa OK ale z głowicy jak zmienię zadaną tmp. to wraca do tej z aplikacji?
Jak głowica pracuje w trybie suplowego programu, to jest tak jak pisze kolega @Kwicol.
Zmiana na głowicy nie zmienia temperatury w apce, tzn zmienia, ale po paru sekundach jest korekta i wraca do temperatury z programu.
Co do zasady jest dwukierunkowa i tak działa w trybie manual (zmiana na głowicy powoduje zmianę w aplikacji). W trybie program zdziwiłbym się, jakby było inaczej niż piszesz. Można ewentualnie zmienić w sofcie, aby jakakolwiek zmiana nastawu na głowicy wyłączała tryb program w apilkacji. Ale to już pytanie do @vajera czy chce to zmieniać...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Kwicol

Tak ale ja mam w trybie ręcznym i mimo to z głowicy nie mogę zmienić nastawy bo wraca zaraz do tej zadanej z apk-i ? Dopiero jak dam w apce OFF to wtedy głowica jest niezależna i można na niej zmieniać nastawy je przyjmuje.
Last edited by Kwicol on Sat Apr 26, 2025 7:17 pm, edited 1 time in total.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Kwicol wrote: Sat Apr 26, 2025 7:13 pm Tak ale ja mam w trybie ręcznym i mimo to z głowicy nie mogę zmienić nastawy bo wraca zaraz do tej zadanej z apk-i ?
No to nie pozostaje Ci nic innego, jak zebrać logi z tego momentu, jak zmieniasz na głowicy w trybie ręcznym. Bez tego chyba @vajera nic nie zdziała.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06

Zibi_007 wrote: Sat Apr 26, 2025 6:36 pm
lukasz06 wrote: Sat Apr 26, 2025 4:31 pm

Co do zasady jest dwukierunkowa i tak działa w trybie manual (zmiana na głowicy powoduje zmianę w aplikacji). W trybie program zdziwiłbym się, jakby było inaczej niż piszesz. Można ewentualnie zmienić w sofcie, aby jakakolwiek zmiana nastawu na głowicy wyłączała tryb program w apilkacji. Ale to już pytanie do @vajera czy chce to zmieniać...
A dlaczego byś się zdziwił? Ja się dziwię, że tak jest😉.
A poważnie to w Cloud jest przecież opcja, która ustawia termostat po zmianie temperatury w tryb manualny. Można ją aktywować lub nie. Ale tego chyba @Vajera nie zaimplementowal w swoim sofcie , bo sprawdzałem i nic ta zmiana nie zmienia.
Poza tym przeważnie głowice mają funkcje blokady przed dziećmi , więc można i z niej skorzystać
lukasz06

Kwicol wrote: Sat Apr 26, 2025 7:13 pm Tak ale ja mam w trybie ręcznym i mimo to z głowicy nie mogę zmienić nastawy bo wraca zaraz do tej zadanej z apk-i ? Dopiero jak dam w apce OFF to wtedy głowica jest niezależna i można na niej zmieniać nastawy je przyjmuje.
Też tak raz miałem. Pomógł reset bramki.
Kwicol

A co to znaczy reset bramki?Wyłączyć zasilanie i załączyć czy?
lukasz06

Kwicol wrote: Sat Apr 26, 2025 7:29 pm A co to znaczy reset bramki?Wyłączyć zasilanie i załączyć czy?
Tak, możesz chwilkę odczekać dla pewności z 15sek ;)
Kwicol

No to ten trik u mnie nie działa niestety ;)

Return to “Bramka ZigBee”