Witam,
JAk zwiększyć poziom sygnału wifi chodzi o to ze mam budynek gospodarczy w odległości 40m i w nim router łapie mi wifi na poziomie 40% i spada szybkość a czasem przerwie sygnał czy macie na to jakieś sposoby ?
Siła sygnału WIFI
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Możesz zrobić jakiś most na antenach kierunkowych.
Ogólnie 40 m ogarniesz też na zwykłych AP bez anten kierunkowych, tylko daj te urządzenia na zewnątrz, aby nie było ścian między nimi
Ogólnie 40 m ogarniesz też na zwykłych AP bez anten kierunkowych, tylko daj te urządzenia na zewnątrz, aby nie było ścian między nimi
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
csharnas
- Been thanked: 1 time
Ścian nie ma tylko szybyklew wrote: Tue May 06, 2025 4:11 pm Możesz zrobić jakiś most na antenach kierunkowych.
-
prze_cinek
- Been thanked: 2 times
Ubiquiti ma dość fajne rozwiązanie do mostów w postaci Loco5AC - jeżeli komuś nie przeszkadza niższa prędkość i nie potrzebuje w szopie niczego ponad 100 mbitów.
Przy pojedyńczych urzadzeniach o małej transmisji danych (oraz użyciu cloudu) można też pomyśleć o rozwiazaniu na "chytrego" - stary 10 letni router LTE to mniej więcej 100 zł do tego pakiet Virgin za 3 zł za 300mb miesięcznie i zakup 2 mostów i czegoś do rozsiana sieci w szopie to dopiero będzie się opłacał jeżeli zamierzamy używać go >15 lat. Można też użyć starego telefonu - choć w nim pewnie bateria by spuchła znacznie szybciej przy ciagłej ładowarce. Można tu oczywiście kłócić się o pingi - ale wszystko zależy od tego do czego to ma być (gaszenie światła bo się zapomniało ?).
Przy pojedyńczych urzadzeniach o małej transmisji danych (oraz użyciu cloudu) można też pomyśleć o rozwiazaniu na "chytrego" - stary 10 letni router LTE to mniej więcej 100 zł do tego pakiet Virgin za 3 zł za 300mb miesięcznie i zakup 2 mostów i czegoś do rozsiana sieci w szopie to dopiero będzie się opłacał jeżeli zamierzamy używać go >15 lat. Można też użyć starego telefonu - choć w nim pewnie bateria by spuchła znacznie szybciej przy ciagłej ładowarce. Można tu oczywiście kłócić się o pingi - ale wszystko zależy od tego do czego to ma być (gaszenie światła bo się zapomniało ?).
Zrób przecisk pod drogą. Przerabiałem niedawno. Droga gminna (szerokość ok. 4m). Nie chciałem specjalnie szukać firmy pod kątem ceny, więc wziąłem taką, która miała wolne terminy "na już". Zgodę z gminy dostałem po 3 dniach, sam przecisk miałem zrobiony do południa następnego dnia, łącznie z zabezpieczeniem i przeciągniętymi przewodami . Poza internetem poszedł też prąd (przyłącze awaryjne). Całkowity koszt to 2 tys. zł, ale można pewnie taniej.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
csharnas
- Been thanked: 1 time