Siła sygnału WIFI

csharnas
Been thanked: 1 time

Witam,
JAk zwiększyć poziom sygnału wifi chodzi o to ze mam budynek gospodarczy w odległości 40m i w nim router łapie mi wifi na poziomie 40% i spada szybkość a czasem przerwie sygnał czy macie na to jakieś sposoby ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Mesh, a najlepiej Ethernet + router.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeszcze lepiej Ethernet + Access Point :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
csharnas

Ethernet nie wchodzi w grę bo jest droga asfaltowa 😅
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Możesz zrobić jakiś most na antenach kierunkowych.
Ogólnie 40 m ogarniesz też na zwykłych AP bez anten kierunkowych, tylko daj te urządzenia na zewnątrz, aby nie było ścian między nimi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
csharnas

klew wrote: Tue May 06, 2025 4:11 pm Możesz zrobić jakiś most na antenach kierunkowych.
Ogólnie 40 m ogarniesz też na zwykłych AP bez anten kierunkowych, tylko daj te urządzenia na zewnątrz, aby nie było ścian między nimi
Ścian nie ma tylko szyby
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Daj testowo anteny za okno i zobacz na ile to pomoże
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
prze_cinek
Been thanked: 2 times

Ubiquiti ma dość fajne rozwiązanie do mostów w postaci Loco5AC - jeżeli komuś nie przeszkadza niższa prędkość i nie potrzebuje w szopie niczego ponad 100 mbitów.

Przy pojedyńczych urzadzeniach o małej transmisji danych (oraz użyciu cloudu) można też pomyśleć o rozwiazaniu na "chytrego" - stary 10 letni router LTE to mniej więcej 100 zł do tego pakiet Virgin za 3 zł za 300mb miesięcznie i zakup 2 mostów i czegoś do rozsiana sieci w szopie to dopiero będzie się opłacał jeżeli zamierzamy używać go >15 lat. Można też użyć starego telefonu - choć w nim pewnie bateria by spuchła znacznie szybciej przy ciagłej ładowarce. Można tu oczywiście kłócić się o pingi - ale wszystko zależy od tego do czego to ma być (gaszenie światła bo się zapomniało ?).
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

csharnas wrote: Tue May 06, 2025 1:41 pm Ethernet nie wchodzi w grę bo jest droga asfaltowa 😅
Zrób przecisk pod drogą. Przerabiałem niedawno. Droga gminna (szerokość ok. 4m). Nie chciałem specjalnie szukać firmy pod kątem ceny, więc wziąłem taką, która miała wolne terminy "na już". Zgodę z gminy dostałem po 3 dniach, sam przecisk miałem zrobiony do południa następnego dnia, łącznie z zabezpieczeniem i przeciągniętymi przewodami . Poza internetem poszedł też prąd (przyłącze awaryjne). Całkowity koszt to 2 tys. zł, ale można pewnie taniej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
csharnas

klew wrote: Tue May 06, 2025 6:11 pm Daj testowo anteny za okno i zobacz na ile to pomoże
czy taka zwykła antena magnesowa Antena wifi starczy ?

Return to “Pomoc”