mSRW, żaluzje i harmonogramy

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon May 05, 2025 7:59 am
YoMan wrote: Mon May 05, 2025 5:57 am
klew wrote: Sun May 04, 2025 8:28 pm

A jak sterujesz krótko przyciskiem w górę po prawej stronie, to działa?
To jedzie do samej gory
Hm, chodziło mi o tą drugą prawa stronę ;). Czyli po lewej
Nie. Dopóki zamknięcie jest na 100% to sterowanie nacheleniem lamelkami jest tylko "w górę", jeżeli otworze do 99% to wszystko dziala poprawnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

A sprawdzałeś czy żaluzje zachowują się tak samo bez sterownika? Tzn na samym przycisku.

Nie podałeś jeszcze modelu samych żaluzji.

Ja osobiście obstawiam, że to jest taki model żaluzji, który tak się zachowuje. Natomiast pisałeś że przekaźnik nie załącza się - jeśli tak faktycznie jest, to tam by nic nie działało.

Czy żaluzje możesz ustawić na 50% i wtedy zmieniać nachylenie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

No coz ... pytania troche jak do bambika ... ale chyba zasluzylem sobie :lol: , zatem
klew wrote: Tue May 06, 2025 7:41 am A sprawdzałeś czy żaluzje zachowują się tak samo bez sterownika? Tzn na samym przycisku.
Nie ma tam przycisków
klew wrote: Tue May 06, 2025 7:41 am Nie podałeś jeszcze modelu samych żaluzji.
Bo to nie ma znaczenia. Silnik by pracował. Ale dla zaspokojenia ciekawości to jest Mirola
klew wrote: Tue May 06, 2025 7:41 am Ja osobiście obstawiam, że to jest taki model żaluzji, który tak się zachowuje. Natomiast pisałeś że przekaźnik nie załącza się - jeśli tak faktycznie jest, to tam by nic nie działało.
TO NIE JEST kwestia żaluzji na 100%
klew wrote: Tue May 06, 2025 7:41 am Czy żaluzje możesz ustawić na 50% i wtedy zmieniać nachylenie
Jeżeli zamknięcie jest na 100% to nachylenie mogę tylko zwiększać, nie mogę zmniejszać. Jeżeli nachylenie jest <100% to mogę w obie strony.

Jak dla mnie to jest bug lub brak jakiejś opcji albo ja coś zle skonfigurowałem.
Proszę film bez żaluzji i napędów- testowa instalacja:
https://youtu.be/KH-OUun_VTU?si=FZ5n4IqlbDLPhyfJ
YoMan
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@YoMan co to na mSRW-01 w szarym kolorze ? :o
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

Zmień typ na "zmienia pozycję w trakcie zmiany nachylenia" i zobacz czy będzie wtedy dobrze.

Dzięki za filmik. Sprawdzę ten temat, bo rzeczywiście to wygląda na jakiś błąd. Tylko pewnie w przyszłym tygodniu.
YoMan

robertklepacki94 wrote: Tue May 06, 2025 7:38 pm @YoMan co to na mSRW-01 w szarym kolorze ? :o
Czujne oko 😉 (a prawie go nie widać)
Wersja instalatorska
YoMan

klew wrote: Tue May 06, 2025 7:49 pm Zmień typ na "zmienia pozycję w trakcie zmiany nachylenia" i zobacz czy będzie wtedy dobrze.
Ta opcja pozwala na pełne sterowanie lamelkami tylko graficznie nie odpowiada rzeczywistości bo ten pacjent (zaluzje) nie zmieniają pozycji podczas zmiany nachylenia (co widać na pierwszym filmie).
Natomiast błąd może być dalej, tylko nie do weryfikacji, ponieważ zmiana nachylenia -> zmienia %zamknięcia, a to już wiem, że jeżeli % jest<100 to wszystko dziala poprawnie
YoMan

YoMan wrote: Tue May 06, 2025 8:21 pm
klew wrote: Tue May 06, 2025 7:49 pm Zmień typ na "zmienia pozycję w trakcie zmiany nachylenia" i zobacz czy będzie wtedy dobrze.
Ta opcja pozwala na pełne sterowanie lamelkami tylko graficznie nie odpowiada rzeczywistości bo ten pacjent (zaluzje) nie zmieniają pozycji podczas zmiany nachylenia (co widać na pierwszym filmie).
Natomiast błąd może być dalej, tylko nie do weryfikacji, ponieważ zmiana nachylenia -> zmienia %zamknięcia, a to już wiem, że jeżeli % jest<100 to wszystko dziala poprawnie
Na moje oko pozycja zmienia się podczas zmiany nachylenia. Choć ruch jest niewielki. Lepiej byłoby to widać gdybyś zmieniał samo nachylenie np przy otwarciu na 50%.
YoMan

klew wrote: Wed May 07, 2025 7:21 am
YoMan wrote: Tue May 06, 2025 8:21 pm
Na moje oko pozycja zmienia się podczas zmiany nachylenia. Choć ruch jest niewielki. Lepiej byłoby to widać gdybyś zmieniał samo nachylenie np przy otwarciu na 50%.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Fizyczne poruszanie się żaluzji? W jakimś niewielkim stopniu na pewno się porusza ale 1cm na 2,5m żaluzji nie uznałem za "ruch przy zmianie nachylenia".
Pytasz o zrobienie (i sfilmowanie) testu dla 50% zamknięcie i wówczas zmiany nachylenia?
Jak się to ma do mojej testowej instalacji "na żarówkach"?
I gdzieś się wpisuje wielkość tego ruchu przy zmianie nachylenia? (bo to nie jest taki sam ruch jak przy otwieraniu/zamykaniu)
YoMan

YoMan wrote: Wed May 07, 2025 11:51 am
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Fizyczne poruszanie się żaluzji? W jakimś niewielkim stopniu na pewno się porusza ale 1cm na 2,5m żaluzji nie uznałem za "ruch przy zmianie nachylenia".
Pytasz o zrobienie (i sfilmowanie) testu dla 50% zamknięcie i wówczas zmiany nachylenia?
Jak się to ma do mojej testowej instalacji "na żarówkach"?
I gdzieś się wpisuje wielkość tego ruchu przy zmianie nachylenia? (bo to nie jest taki sam ruch jak przy otwieraniu/zamykaniu)
Tematu z filmu i żarówek nie kwestionuję. Tak jak pisałem, sprawdzę to w przyszłym tygodniu i wyjaśnię lub poprawię.

Przy częściowym otwarciu lepiej widać zmianę pozycji w trakcie zmiany nachylenia. U Ciebie różnica jest niewielka (bo to chyba 2s vs 60 s ruchu całości), ale chyba jest ;).
Także to ustawienie typu sterowania ma niewielki wpływ na wygląd i zachowanie u Ciebie. Natomiast ten domyślny tryb (zmienia pozycję w trakcie zmiany nachylenia) powinien działać poprawnie u Ciebie.

Return to “ZAMEL mSRW-01”