Sonoff basic + GUI i 2 x ds18b20 jak podłączyć

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

shimano73 wrote: Wed May 07, 2025 10:35 am No nie wiem , jest bezpieczniejszy od inCan’a i jemu podobnych , do których płytki PCB sprzedają forumowicze . Sonoff Basic posiada ważne CE przynajmniej do momentu wlutowania czego kolwiek i izolowany zasilacz z transformatorem . Niebezpieczne może być i jest dotykanie elektroniki pod napięciem . Większość układów np od Zamel’a może być niebezpieczna bo w nich nie ma transformatora , dlatego w instrukcji jest napisane aby instalacji dokonywała osoba z odpowiednimi uprawnieniami . Podłączenie Wemos’a z ładowarką od telefonu może być równie niebezpieczne w przypadku jej przeciążenia co spowoduje przebicie transformatora i pojawienie się napięcia 230 na nim.
@shimano73 tu chodzi o to że ten sonoff nie posiada izolacji glawacznej (tak przynajmniej podają źródła w internecie) i na obudowie tego DS,a może całkiem przypadkiem pokazać się 230VAC.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
shimano73
Been thanked: 1 time

Zamieszczam screen z dokumentacji strona 12 czy jest tam separacja galwaniczna czy nie ? jak wspomniałem wcześniej np Zamele i inne też nie mają.
Niebezpieczne jest majstrowanie pod napięciem wiekszym niz bezpieczne , i żeby nie było , sprzedaż przerobionych na bez napięciowe wg mnie to proszenie się o kłopoty, bo tu już nie ma żadnej gwarancji ani certyfikatu. Sam modyfikuję różne moduły ale tylko na własny użytek nie sprzedaję ich . Moduł można wymienić ale życia już nie. Elektronika może być hobby ale nie zabawą gdy w grę wchodzi czyjeś życie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

JPBelmondo wrote: Wed May 07, 2025 9:25 am Cześć! Mam problem z odczytem temperatur. Sflashwany sonoff basic R2, z dwoma ds'ami- cała konfiguracja robiona na supla GUI Generic builder- jak na zdjęciach, ale nie wykrywa mi tutaj obecności czujników, a tym samym nie ma pomiaru. Jakieś sugestie?
Ja mam sugestię. Odpuść sobie ten moduł (przeróbkę).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

1. popieram odpuszczanie sobie tych przeróbek opartych o basic'a !!!
2. Sonoff basicR2 jak najbardziej MA IZOLACJĘ GALWANICZNĄ (był na ten temat wątek)
3. UWAGA !!!! Sonoff basicR4 NIE MA IZOLACJI GALWANICZNEJ !!!!
4. Odradzam stosowanie przeróbek, ponieważ urządzenie nie zostało skonstruowane i zabezpieczone przed przebiciem. Może się pojawić wysokie napięcie na sensorach i wyprowadzeniach (choć raczej ryzyko umiarkowane)
5. Za kilka plnów więcej są urządzenia, które spełniają te zadania i są bezpieczne (Shelly, THR316) lub przede wszystkim ZAMEL
YoMan
Been thanked: 1 time

shimano73 wrote: Wed May 07, 2025 10:35 am No nie wiem , jest bezpieczniejszy od inCan’a i jemu podobnych , do których płytki PCB sprzedają forumowicze . Sonoff Basic posiada ważne CE przynajmniej do momentu wlutowania czego kolwiek i izolowany zasilacz z transformatorem . Niebezpieczne może być i jest dotykanie elektroniki pod napięciem . Większość układów np od Zamel’a może być niebezpieczna bo w nich nie ma transformatora , dlatego w instrukcji jest napisane aby instalacji dokonywała osoba z odpowiednimi uprawnieniami . Podłączenie Wemos’a z ładowarką od telefonu może być równie niebezpieczne w przypadku jej przeciążenia co spowoduje przebicie transformatora i pojawienie się napięcia 230 na nim.
Ja miałem na myśli dowolne esp zasilane 5v a nie 230v wiec myślę że mimo braku CE będzie bezpiecznie.

Dodam że Zamel tez nie dał przetwornicy a zasilił z 5v. Jak dla mnie tam gdzie nie ma potrzeby nie stosujmy 230v a niskie napiecie.
https://pietras-81.aqi.eco/
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Gwoli ścisłości (skopiowałem znalezione w sieci);
" Niskie napięcie – w elektrotechnice oraz elektronice oznacza napięcie elektryczne w obwodach prądu przemiennego do 1000 woltów przy częstotliwości nie większej niż 60 Hz, oraz napięcie w obwodach prądu stałego do 1500 woltów."
.... "niskie napięcie" nie jest napięciem bezpiecznym!!!
Tutaj raczej powinniśmy mówić o napięciu bezpiecznym i niebezpiecznym (a nie "niskie").
Wiem, że to teoria, ale istotna.
:)
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

To nie ma znaczenia czy jakieś urządzenie ma przetwornicę, czy nie ma, czy też ma izolację galwaniczną, czy też nie. Nie ma też znaczenia czy mówimy o Zamelu, czy Sonoffie.
Gdyby ktoś do MEW-ki, czy do SRW dokładał DS, to problem byłby taki sam.

To są gotowe urządzenia o konkretnym przeznaczeniu, na które producent, lub importer, wydał odpowiednie deklaracje i jest za nie odpowiedzialny.

Nie kupujcie urządzeń przerabianych (w jakikolwiek sposób), na które sprzedający nie wystawia podpisanych przez siebie deklaracji CE (i innych wymaganych prawnie).
Niedługo wchodzi jeszcze w życie dyrektywa RED DA, która oznacza, że nikt nie może wprowadzić na rynek nowych produktów, które będzie dało się flashować i przerabiać, a jeśli ktoś będzie chciał sprzedać takiego Sonoffa z DS, to poza deklaracją CE, będzie też musiał wydać deklarację na spełnianie RED DA, a w praktyce nikt robiący diy tego nie zrobi.
Zobaczymy czy będzie to martwy przepis, jak te deklaracje CE, czy też urzędnicy się za to wezmą i skończy się wolna amerykanka.

Także jak ktoś lubi elektronikę i robi to jako swoje hobby, to niech działa w garażu i tworzy swoje cuda :). Polecamy wszelkie wemosy i płytki rozwojowe. Budujcie I twórzcie :).

Natomiast "kowalski", który się na tym nie zna, niech przestanie szukać oszczędności w niewłaściwych miejscach. Jeśli ktoś szuka gotowego produktu, to powinien zakupić gotowy produkt, a nie jakąś radosną twórczość niewiadomo kogo ... (No chyba że ktoś widział na oczy deklarację CE na przerobionego Sonoffa?)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Czy to połączenie masy i GND poprzez kondensator nie dyskwalifikuje izolacji pomiędzy nimi ?
Zrzut ekranu 2025-05-07 195823.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Robert, ten kondensator jest za mostkiem prostowniczym, więc pewien problem może być w momencie załączenia zasilania. I to problem "chwilowy" :lol: .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Jeszcze raz napiszę. Istnienie izolacji galwanicznej nie jest czynnikiem rozstrzygającym.
Istotne jest też np zapewnienie odpowiedniej odległości między obwodami na 230 V oraz tymi na "niskim" napięciu rzędu kilku, lub kilkunastu woltów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”