Sonoff basic + GUI i 2 x ds18b20 jak podłączyć

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Krzysiek, oczywiście w 100% masz rację. Ja od moich początków na tym zacnym Forum staram się delikatnie wybijać z głowy tego typu rozwiązania. Choć mam pełną świadomość, że Sonoff w dużej mierze przyczynił się do popularności Supli.
Powyżej odpowiadałem Robertowi, który wskazał na kondensator ze schematu Sonoffa. Skutkować to może np. pojawieniem się napięcia stałego 230V na obudowie DS przez ułamek sekundy (czas naładowania się kondensatora) lub stałą obecnością takiego napięcia w przypadku przebicia tego kondensatora. To także pokazuje, że pomimo separacji galwanicznej (transformator) nie powinniśmy stosować urządzeń fabrycznie nie przystosowanych do podłączania dodatkowych czujników, itp.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Wed May 07, 2025 5:26 pm To nie ma znaczenia czy jakieś urządzenie ma przetwornicę, czy nie ma, czy też ma izolację galwaniczną, czy też nie. Nie ma też znaczenia czy mówimy o Zamelu, czy Sonoffie.
Gdyby ktoś do MEW-ki, czy do SRW dokładał DS, to problem byłby taki sam.

To są gotowe urządzenia o konkretnym przeznaczeniu, na które producent, lub importer, wydał odpowiednie deklaracje i jest za nie odpowiedzialny.

Nie kupujcie urządzeń przerabianych (w jakikolwiek sposób), na które sprzedający nie wystawia podpisanych przez siebie deklaracji CE (i innych wymaganych prawnie).
Niedługo wchodzi jeszcze w życie dyrektywa RED DA, która oznacza, że nikt nie może wprowadzić na rynek nowych produktów, które będzie dało się flashować i przerabiać, a jeśli ktoś będzie chciał sprzedać takiego Sonoffa z DS, to poza deklaracją CE, będzie też musiał wydać deklarację na spełnianie RED DA, a w praktyce nikt robiący diy tego nie zrobi.
Zobaczymy czy będzie to martwy przepis, jak te deklaracje CE, czy też urzędnicy się za to wezmą i skończy się wolna amerykanka.

Także jak ktoś lubi elektronikę i robi to jako swoje hobby, to niech działa w garażu i tworzy swoje cuda :). Polecamy wszelkie wemosy i płytki rozwojowe. Budujcie I twórzcie :).

Natomiast "kowalski", który się na tym nie zna, niech przestanie szukać oszczędności w niewłaściwych miejscach. Jeśli ktoś szuka gotowego produktu, to powinien zakupić gotowy produkt, a nie jakąś radosną twórczość niewiadomo kogo ... (No chyba że ktoś widział na oczy deklarację CE na przerobionego Sonoffa?)
Szkoda, że na tym Forum nie ma przycisku "postaw piwo", bo myślę, że zebrałbyś za ten post przynajmniej kilka skrzynek :D Nic dodać, nic ująć. Może doklej ten post w temacie o przerabianych urządzeniach.

Dodam jeszcze w tym miejscu, że dostałem ostatnio z Allegro kilkanaście odpowiedzi na zgłoszenia takich przeróbek. W większości odrzucone, a w części z informacją, że aukcja została usunięta przez wystawiającego i zgłoszenie nie może zostać rozpatrzone. Bez sensu...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zbyszek, Allegro ma to w czterech literach. Usuwając takie oferty pozbywają się przecież dochodu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Niestety masz rację.
A co do tego napięcia i kondensatora, to nie tylko teoria lecz realne zagrożenie.
Dobrze, ze o tym piszesz.
Jak wykopię chiński (no name) klon Sonoffa, to zrobię mu zdjęcie po zdjęciu obudowy.
Tam to się dopiero za głowę złapiesz :lol: Co ciekawe też jest na ESP i "łyka" Suplę bez problemu.
Bałbym się go używać bez przeróbek a co dopiero z DSami. Kupiłem z ciekawości, bo kosztował całe 11 zł (z przesyłką) ;) i mam kolejnego elektrośmiecia (no może wylutuję tylko ESP).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Robert Błaszczak wrote: Wed May 07, 2025 6:11 pm Robert, ten kondensator jest za mostkiem prostowniczym, więc pewien problem może być w momencie załączenia zasilania. I to problem "chwilowy" :lol: .
To nie jest zwykły kondensator, tylko kondensator typu Y

Dlatego, jeśli już ktoś naprawdę chce użyć Sonoff, to polecam obniżyć jego zasilanie do bezpiecznej wartości...
viewtopic.php?t=16418
https://github.com/anarhbania/Supla

Return to “Pomoc”